reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

;-) no i jestem :tak:

czytam Was w nowych okularkach :-D miiddddddddzzzzzziiioooo normalnie wszystko elegancko widzę :-) niestety musiałam wymieć szkiełka na silniejsze :-( ale pięknie widzę szkoda tylko że taka beznadziejna pogoda za oknem :crazy: aż nie chce się patrzeć :baffled:

reklama
żabciu- on przecież nie wiedział, że ona jest w ciąży :tak: przyjechali zapytać czy mogą zostawić u nas w czerwcu na jakiś tydzień swojego psa- bo jadą na wczasy, a to ostatni moment, bo jak się dziecko urodzi to przez jakiś czas będą uziemnieni. nie tylko przez dziecko, ale finansowo a w dodatku logistycznie- jechać z małym dzieckiem na wczasy po prostu się boją. a psa chętnie weźmiemy- już kilka razy nam go zostawiali jak jechali na wesele, czy coś. psiok super, uwielbia nasze koty i się z nimi bawi. jakaś radocha będzie.

w moim przypadku to nie psychika. wcześniej chciałam dziecko tak samo, a nie miało to wpływu bo po prostu nie miałam owu. ja już sama nie wiem, jestem przygnębiona, smutno mi i bardzo się boję, że nigdy się nie uda :-( teraz się dziwnie czuję, brzuch boli i wogóle, ale wątpię, że się udało :-( po prostu zaczęło mnie to przerażać. pewnie na dniach mi przejdzie, ale dzięki, że po mnie nie krzyczycie, że tak smęcę :baffled:

a ty żabko jak się czujesz?

to ja uciekam, bo się tu jakaś cisza robi
nikt cie tu niewygania my cie lubimy kurcze czasem az mi przykro ze niemoge wam oddac troche fasolkowosci zebyscie i wy mialy swoje fasolki :-( a ja jak sie czujejakos niebardzo ciazowo normalnie gdybym sie niestarala i gdyby nie to ze @ niema to bym pewnie niewiedziala ze jestem w ciazy czasem sa mdlosci czasem zgaga ale nic po za tym czasem sutki bola ale tez nie zawsze ....
;-) no i jestem :tak:

czytam Was w nowych okularkach :-D miiddddddddzzzzzziiioooo normalnie wszystko elegancko widzę :-) niestety musiałam wymieć szkiełka na silniejsze :-( ale pięknie widzę szkoda tylko że taka beznadziejna pogoda za oknem :crazy: aż nie chce się patrzeć :baffled:
no niezle leprze widzenie tylko widok do dupy..... :-D

nom Żabka wyjęłaś mi to z ust :tak: a jak tam samopoczucie ? ja jeszcze tylko muszę przeżyć dzień jutrzejszy i usg w piątek już nie mogę się doczekać czy wszystko jest OK:tak: bo jakoś tak mi dokucza lewy jajnik jak siedzę bo jak chodzę to nie i mam wizję że to pozamaciczna tfu tfu :-(

OK zmykam bo chyba wszystkie wywiał ten wiatr:tak:

do jutra kochane ;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
nom Żabka wyjęłaś mi to z ust :tak: a jak tam samopoczucie ? ja jeszcze tylko muszę przeżyć dzień jutrzejszy i usg w piątek już nie mogę się doczekać czy wszystko jest OK:tak: bo jakoś tak mi dokucza lewy jajnik jak siedzę bo jak chodzę to nie i mam wizję że to pozamaciczna tfu tfu :-(
no kurcze musze przyznac ze dzis mnie mecza kurcze lydek ..a;e tak szybko???moze to ma zwiazek z moim upadkiem w urzedzie kurcze niebola ale czuje jak chodze ze te miesnie mi sie fest naciagaja oj i ucieklas ???ja zanim zdaze obskoczyc wszystko to juz uciekaja jedna po drugiej a co do wizyty to bedzie ok ja w to wierze a u mnie mala codziennie mi kaze wlaczyc forumbo ona musi zobaczyc czy pociag sie przesunal :-D bo ona wie ze jak bedzie na koncu to ja pojde do pana doktora zbadac dzidzie a najbardziej czeka kiedy pan doktor zrobi dzidzi zdjecie bo ona chce zobaczyc hahaha ale niemyslalam ze sie az tak wciagnie w to dzidziusiowe szalenstwo a codziennie wita sie z dzidzia w brzuszku i caluje brzuszek mimo ze dzidzi jeszcze nieczuc a jak jej dzis pokazalam jaka mala jest dzidiza (na kartce narysowalam jej 4milimetrowa kreske ) to stwierdzila ze jej dzidzia jest malutka jak mroweczka :-D

ojej ale sie rozpisalam ok koniec tych moich opowiastek :-) teraz wy cos napiszcie ;-)

hej ja po wizycie wlasnie

w sumie to niby wszystko ok ale sama sie nie pokoje bo wg okresu ma byc tak jak na suwaczku , wg owulacji termin sie przesuwa i dzisiaj powinno minac rowne 8 tygodni a na usg jest 7t6d. dwa tygodnie temu bylo 6,4 to teraz powinno byc na rozum ludzki 8,4 czemu wtedy szybko podrosl a teraz zwolnil ?? :( serduszko bije szybciutko bo 180 na minute i jak sie zapytalam czy to prawda ze jak nizsze to chlopiec a jak wysokie to dziewczynka to sie usmiechnal i powiedzial ze we wlasnym doswiadczeniu mowi ze nie prawda .
mam usg genetyczne na chyba 18 czerwca (200zl) nie pamietam mamzapisane... zwykla wizyta 2 czerwca (300zl) plus jak wsio ok to szew pod koniec czerwca. i kazal mi sie zapisac juz na wizyty do pazdziernika co 4 tygdnie a pozniej co 3 do grudnia i tak jestem zapisala do 6 grudnia. w sumie fajnie bo jak tak powiedzial to mnie podniosl na duchu. martwie sie tylko takimi dziurkami co powstaje tam mozggowie i takie tam ogladal to dokladnie i dosc dlugo powiedzial ze na usg genet. bedzie wszystko widziec ale jak na ten tydzien nie ma norm jak to powinno wygladac i nie mowi ze jest zle czy dobrze ale sie zainteresowal tym i ja oczywiscie juz sie martwie :( i tym usg genetycznym bo nigdy niemialam a u niego to rutyna ale dla mni e nie i jesli mialoby cos byc nie tak to wolalabym o tym nie wiedziec a tak to ehh . ogolnie to widzialam raczki nozki i ogonek chyba tez to byl no i duza glowka i to piekne serduszko ktore wlaczyl na caly glos i chyba kazdy w poczekalni je slyszal :) i moj maz oczywiscie tez :)
na szczescie lutke docipna mam brac juz tylko 2x2 i tylko 7 dni i jade na samym dupku 3x1 ciesze si ze ta dowcipna juz niedlugo odpadnie bo mam jej dosc... oj cos czuje ze bede sie zamatwiac do tej kolejnej wizyty
a i dzidzior ma 1,5 cm

Witam was dziewczynki późnym wieczorem!

:-Dhehe widzisz jakie czary ;)

tzn jest tam jedna laska ta z trojaczkami co mowila ze w 5 tygodniu ciazy widziala 3 mini ludziki i 3 bijace srduszka :/ i nawet slyszala je. ej !!! mam !!!!! a moze ona jest z innej planety ???:-D

A to ciekawe, wiedzę że sporo się tam dzieje na tym wątku.

Witam dziewczynki.

Wreszcie oficjalnie mogę sie pochwalić, ze się udało - jestem w ciąży!!!

Serduszko bije i wsio jest ok.

Gratuluję serdecznie!

hej ja po wizycie wlasnie

w sumie to niby wszystko ok ale sama sie nie pokoje bo wg okresu ma byc tak jak na suwaczku , wg owulacji termin sie przesuwa i dzisiaj powinno minac rowne 8 tygodni a na usg jest 7t6d. dwa tygodnie temu bylo 6,4 to teraz powinno byc na rozum ludzki 8,4 czemu wtedy szybko podrosl a teraz zwolnil ?? :( serduszko bije szybciutko bo 180 na minute i jak sie zapytalam czy to prawda ze jak nizsze to chlopiec a jak wysokie to dziewczynka to sie usmiechnal i powiedzial ze we wlasnym doswiadczeniu mowi ze nie prawda .
mam usg genetyczne na chyba 18 czerwca (200zl) nie pamietam mamzapisane... zwykla wizyta 2 czerwca (300zl) plus jak wsio ok to szew pod koniec czerwca. i kazal mi sie zapisac juz na wizyty do pazdziernika co 4 tygdnie a pozniej co 3 do grudnia i tak jestem zapisala do 6 grudnia. w sumie fajnie bo jak tak powiedzial to mnie podniosl na duchu. martwie sie tylko takimi dziurkami co powstaje tam mozggowie i takie tam ogladal to dokladnie i dosc dlugo powiedzial ze na usg genet. bedzie wszystko widziec ale jak na ten tydzien nie ma norm jak to powinno wygladac i nie mowi ze jest zle czy dobrze ale sie zainteresowal tym i ja oczywiscie juz sie martwie :( i tym usg genetycznym bo nigdy niemialam a u niego to rutyna ale dla mni e nie i jesli mialoby cos byc nie tak to wolalabym o tym nie wiedziec a tak to ehh . ogolnie to widzialam raczki nozki i ogonek chyba tez to byl no i duza glowka i to piekne serduszko ktore wlaczyl na caly glos i chyba kazdy w poczekalni je slyszal :) i moj maz oczywiscie tez :)
na szczescie lutke docipna mam brac juz tylko 2x2 i tylko 7 dni i jade na samym dupku 3x1 ciesze si ze ta dowcipna juz niedlugo odpadnie bo mam jej dosc... oj cos czuje ze bede sie zamatwiac do tej kolejnej wizyty
a i dzidzior ma 1,5 cm

Missiiss ty się nic nie martw na zapas, na pewno wszystko jest wporządku, serduszko bije, dzidzia na pewno zdrowa więc sięnie zamartwiaj choć rozumiem że to stres i łatwo mi pisać bo w ciąży nie jestem.

Ja byłam wczoraj u gina i jestem po tym badaniu jak ja to mówię mini HSG. Polega mniej więcej na tym samym tylko do macicy wpuszcza się jakiś płyn, nie wiem dokładnie co. Jak tam szłam to byłam przerażona ale myślę sobie , trudno przynajmniej dowiem się co mi w tej macicy siedzi. Najpierw miałam krótkie zwykłe usg, na szczęście to coś nie rośnie i ma cały czas 4 mm. Potem gin pokazał mi coś w rodzaju cewnika który powiedział że wsadzi mi do środka. Odkaził mi spirytusem dół a tak szczypało że myślałam że wyskocze z tego fotela. Potem wprowadził ten cewnik, podłączył do niego strzykawkę z tym płynem i zrobiło się bardzo nieprzyjemnie, aż niedobrze i taki tepy ból. Wzięłam co prawda tabletkę przeciwbólową jak zalecał ale ona chyba nic mi nie pomogła, potem dodatkowo wprowadził do środka usg i co? I nic, powiedział że rzadko mu się to zdarza ale nie wie co to jest, może polip, może mięśniak.
Wkurzyłam się i tyle bo stres nie mały. Za miesiąc mam przyjść zaraz po @ i mam nowe badanie albo zabieg już sama nie wiem co. Na szczęście bezpłatne bo dostał jakieś tam pozwolenie i finanse z nfz. Wprowadza kamerę do brzucha i takie tam, powiedział że boli 3 razy mocniej od tego co miałam ale nie wiem na jakiej podstawie on to wyliczył. Mówił że jak chce znieczulenie do tego to za anestezjologa muszę 300 zł zapłacić.
Zgłupiałam niby nie boli tak mocno ale proponuje anestezjologa... hm.

Właśnie doczytałam dokładnie i mam mieć histeroskopię.
Słabo mi trochę jak to przeczytałam, gin przepisał mi jakiś czopek przeciwbólowy który mam zastosować ale chyba wydam na tego anestezjologa bo ze strachu tam padnę.

Histeroskopia czyli wziernikowanie macicy

Gdy badanie ginekologiczne lub USG nie wystarczą do postawienia diagnozy, lekarz może skierować cię na histeroskopię. Dzięki temu zabiegowi udaje się ocenić stan wewnętrznych ścianek macicy.

Badanie to pozwala bardzo precyzyjnie określić wielkość, liczbę, umiejscowienie oraz charakter zmian patologicznych błony śluzowej wyściełającej macicę (endometrium). Specjalista może zlokalizować nawet bardzo małe polipy, mięśniaki, zrosty oraz guzy nowotworowe, a ponadto pobrać wycinki do badania tkanek.
Histeroskopia trwa zazwyczaj około pół godziny. Najczęściej wykonuje się ją w kilkunastominutowym znieczuleniu ogólnym.
Wskazaniem do badania są: krwawienia o nieustalonej przyczynie, konieczność oceny stanu błony śluzowej macicy, trudności z zajściem w ciążę lub jej donoszeniem, podejrzenie istnienia wad w budowie macicy, prawdopodobieństwo przerwania ciągłości ściany macicy, podejrzenie zrostów wewnątrzmacicznych.

Badanie wykonuje się za pomocą specjalnego przyrządu optycznego zwanego histeroskopem. Składa się on z dwóch zasadniczych części - rękojeści oraz około 30-centymetrowej, dość wąskiej tulejki. Na rękojeści umieszczone są pokrętła sterujące dopływem światła oraz dwutlenku węgla (czasami zastępowanego specjalnym płynem), który powoduje, że ścianki macicy delikatnie się rozciągają, a poszczególne fragmenty błony śluzowej stają lepiej widoczne. Wnętrze tulejki wypełniają przewody zasilające źródło światła i maleńką kamerę oraz przewód umożliwiający wtłaczanie gazu do macicy. W czasie zabiegu histeroskop podłączony jest do monitora, który przekazuje obraz rejestrowany przez kamerę. Dzięki temu, manipulując przyrządem, specjalista jest w stanie bardzo dokładnie obejrzeć każdy fragment jamy macicy. Przez tulejkę histeroskopu można do niej wprowadzić również mikronarzędzia, np. specjalne szczypce, którymi ginekolog pobiera wycinki śluzówki do badania histopatologicznego.
Przed zabiegiem powinnaś opróżnić pęcherz. Badanie odbywa się na fotelu ginekologicznym. Lekarz podaje ci dożylnie znieczulenie i odkaża wejście do pochwy. Jeśli nie odczuwasz żadnych dolegliwości, możesz tego samego dnia wrócić do domu. Powinnaś jednak dużo wypoczywać, unikać wysiłku, a zwłaszcza dźwigania, ponieważ może to spowodować krwawienie z dróg rodnych.

;-)Witam Laseczki ;-)

wstawać bo za oknem taka okropna pogoda :-D:-D:-D ja już nie mogę spać od 6 ale wczoraj padłam o 22 nawet jak mój R dzwonił 22:30 to nie odebrałam bo spałam snem kamiennym :-D:-D dopiero dziś zauważyłam połączenie :tak:

Dzień dobry :-)

missiiss Ty babo za niedługo oszalejesz...jak się nie uspokoisz.
Po co się martwić za wczesu, nie lepiej cieszyć się urokami ciąży ;-)
Ja miałam w ubiegłym tygodniu usg genetyczne -> mierzą dzidziusia pod kontem wad genetycznych -> przezirność karkową, nosek, przepływy etc... i takie usg pozwala wykluczyć w 75% wady genetyczne. Można wykonać dodatkowe badania - test PAPP-A (+300zł) ale ja nie polecam.
Sama zrobiłam i teraz żałuję, wynik wyszedł niby wątpliwy ale i tak ryzyko jest poniżej 1%...na aminopunkcję i tak bym się nie zdecydowała, bo ufam mojemu Szymonkowi i wiem że urodzi się zdrowiutki :-)

Ja dzisiaj oddaję się przyjemnościom...najpierw idę na pazurki (łapki i stópki) a później jakieś zakupki.

Pięknego dnia Wam życzę!

Ja miałam w ubiegłym tygodniu usg genetyczne -> mierzą dzidziusia pod kontem wad genetycznych -> przezirność karkową, nosek, przepływy etc... i takie usg pozwala wykluczyć w 75% wady genetyczne. Można wykonać dodatkowe badania - test PAPP-A (+300zł) ale ja nie polecam.
Sama zrobiłam i teraz żałuję, wynik wyszedł niby wątpliwy ale i tak ryzyko jest poniżej 1%...na aminopunkcję i tak bym się nie zdecydowała, bo ufam mojemu Szymonkowi i wiem że urodzi się zdrowiutki :-)
Ja dzisiaj oddaję się przyjemnościom...najpierw idę na pazurki (łapki i stópki) a później jakieś zakupki.

Pięknego dnia Wam życzę!

Hello Myszko, widzę że już płeć zdeterminowana na Szymka :tak::-D:-D

ja też dziś oddaje się przyjemności siedzenia w domku :-D:-D u nas okropna pogoda leje deszcz i zimno jakoś, poza tym czekam na kuriera bo zamówiłam sobie torebkę no i czekam kiedy mój R wróci bo wyjeżdżają po śniadaniu :tak:;-):-)

reklama

Pięknego dnia Wam życzę!

Boze wez mnie ze soba nie mam zadnych kolezanek w szwecji na ktore to stac a sama nie lubie nigdzie chodzic haha
witam sie nudzi mi sie nie chce mi sie spac haha u mnie swieto szwedzkie wiec dopiatku wolneeeeeeee

Hello Myszko, widzę że już płeć zdeterminowana na Szymka :tak::-D:-D

ja też dziś oddaje się przyjemności siedzenia w domku :-D:-D u nas okropna pogoda leje deszcz i zimno jakoś, poza tym czekam na kuriera bo zamówiłam sobie torebkę no i czekam kiedy mój R wróci bo wyjeżdżają po śniadaniu :tak:;-):-)

a u mnie odwrotnie od jakiegos tygodnia mamy ladna mozna powiedziec pogode jak na szwecje slonko lekko swieci wiatr jak zwykle jest ale ogolnie fajnie
jutro ide na usg jupiiiii dowiem sie kto sie u mnie zagniezdzil haha oszaleje jak dziewczynka!!!! nawet imie now fajne znalazlam Vanessa

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry