reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Żabka ja też niesądzę, zeby coś sie tało małemu...dziciaczki w brzuszku są nieźle chronione, oprócz wód płodowych jeszcze macica i miesnie brzucha
mam nadzieje,ze sie mały już obudził i buszuje po brzuchu :tak:

Podejrzewam że sporo staraczek was podczytuję, tyle tylko że się nie udziela i nie znaczy to że chcemy od was odpocząć, tylko poprostu zazdrościmy wam troszeczke że wy macie swoję kruszyny,a my jeszcze nie:tak::tak::tak:ale jednocześnie cieszymy się że wam się udało bo to jest nadzieja dla nas że nam wkońcu też się uda:-):-)
tak jest...tak trzeba mysleć :tak: jak Nam się udało to i wkońcu do was słońce zaswieci...w końcu my też miałysmy chwile zwatpienia...

Olkale teraz macierzyński trwa 22 tygodnie ( info potwierdzone w dniu dzisiejszym u kadrowej ) a wychowawczy płatny jest liczony od kwoty brutto minus koszty uzyskanai przychodu , chyba tak jakos co wcale nie jest korzystne bo to nie jest czysty dochod netto
22 tyg to 5 i pół miesiaca (wiedziałam, ze tyle, ale coś problemy mam dzis z liczeniem;-)) to 5 i pół miesiaca :-)...a ta kasa to macierzyńskim :-) a nie wychowawczym ;-)

Dziękujemy za kciuki. A staranka zostaną przerwane dopiero jak osiągniemy zamierzony cel czyli fasoleczki:-):-):-) I napewno postaram się częściej odzywać. A teraz uciekam bo akurat mam płodne dni i nie chciałabym ich przegapić:-D:-D:-D
A jeszcze mam pytanko czy któraś wie czy Agusi się udało? Bo dawno jej nie widziałam na forum?
Miłego wieczoru wszystkim życzę:-):-):-)
&&&&&& oj trzymam mocno...owocnego starania ...oby za 2tyg były 2 kreski na teście:tak:
Agusia jaki miała nick?

:-pkuchnia wysprzątana ... uff ... nie ma się tych sił co kiedyś ... chciałoby się dużo, ale nie wychodzi :zawstydzona/y: ... jutro przyjeżdżają na montaż :-) ... jupi !!!

... nie wiem czy jest się czym chwalić, ale przez ten remont to od miesiąca nie zaliczyłam żadnej popołudniowej drzemki :zawstydzona/y: ale dziś nadrobiłam 2,5 h :tak::-D mam nadzieję, że teraz wróci to do normalności i tak będzie codziennie ;-)

... gdzie wszystkie Babolki ???
ja też zauważyłam,ze nie da sie tak popracować jak przed ciaza :tak: fajnie, ze widać koniec ...to kiedy kończą montaż za 2 dni?

reklama
ja też zauważyłam,ze nie da sie tak popracować jak przed ciaza :tak: fajnie, ze widać koniec ...to kiedy kończą montaż za 2 dni?

... kuchnię zamontują już jutro w całości bo wszystkie sprzęty też już są ;-):tak: ... czyli remont będzie w 75% zakończony :tak: w weekend mają zamontować szafę na przedpokoju :tak: i zostanie tylko położyć panele ;-) ale to już pikuś ... jak to mówi moja mama "czysty brud" :-D ... na deser tatuś zostawił sobie do pomalowania pokoik dla córeczki bo chciał to zrobić osobiście :tak:

...najbardziej nie mogę się doczekać, jak już będą podłogi i ściany w małym pokoju pomalowane i mebelki skręcone wtedy zabiorę się za pranie maleńkich ciuszków i układanie na półeczki ... bosko ;)

Ostatnia edycja:
Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień. :-)

dziękuję :tak: mam kremiki PerfectMama od męża (na urodzinki dostałam) i tam pisze od 4 m-ca :sorry2:

kochane a ja sie wystraszylam bo lezalam z mezem w luzku po obiedzie zeby odsapnac po jedzeniu i corka zaczela skakac i lazic po luzku i po mezu i w pewnym momencie chciala przejsc na grugi bok meza i uderzyla mnie naga w gore brzucha :-( i to mnie dosc zabolalo sie przestraszylismy z mezem ale teraz siedze i sie zastanawiam czy moglo sie cos malemu stac jak corka chciala stanas i uderzyla mnie ta noga :-( wizyte u gina mam dopiero jutro a poloznej juz dzis niema w osrodku zdrowia zeby mnie zbadala a do najbliszego szpitala nawet jakbym chciala sprawdzic co i jak to mam 30 km :-( a u nas niema nigogo nawet z prywatnym usg zeby mnie zbadal i teraz czekam az sie maly obudzi i zacznie ruszac co bede troche spokojniejsza ale jutro jak pojde do gina to mimo wszystko wezme kase i poprosze zeby mi zrobil usg i sprawdzil czy wszystko ok

sądzę, że nie masz się czym martwić :tak: zakołysało maleństwem i pewnie w szoku, że coś się działo ;-) a jutro na spokojnie pójdziesz do gin i będzie OK :tak:

wiekszosc z mojej rodziny i znajomych do tej pory zarabia 1100 czy 1500 i musza z tego utrzymac cala rodzine i rachunki poplacic.
I jeszcze jak moj tata mial w lutym zawal serca i bylam tydzien w Pl to wydalam 3 tys zl i w sumie nic nie kupilam tak wszystko drogie

wiesz aż głupio pisać, ale ja tak zarabiam :zawstydzona/y: i to na stanowisku: "Samodzielna księgowa; Specjalista d/s kadr i płac" :zawstydzona/y: niestety takie są realia i powiem ci, że byłabym zadowolona tylko te 1500 netto co mam to idzie co miesiąc na kredyt hipoteczny :-( i jeszcze tak przez 28 lat (bo 2 lata już spłacamy) :-( za te pieniądze to wolę siedzieć w domu (bo 100% wypłaty w ciąży) i do tego 300 zł w kieszeni, bo na bilet z męża wypłaty szło, a tak 300 zł m-cznie na dzidzię można odłożyć :tak:

Jak już jestem to może to uściślę, bo widzę, że co osoba to opinia i mylicie pojęcia :-p Zakładam, że praca jest na czas nieokreślony i zdrowa dzidzia:
1. całą ciążę = 280 dni =można być na zwolnieniu chorobowym i płatne jest 100% wypłaty (liczone z 12 ostatnich m-cy)
2. od dnia porodu = 20 tygodni (jedno dziecko w brzuszku) +2 tygodnie nieobowiązkowe=jest liczony urlop macierzyński i płatny jest w 100% (zasiłek z ZUS)
3. urlop wypoczynkowy =komu ile zostało + 2 dni na dziecko (płatne jak by się było w pracy)
4. urlop wychowawczy max 3 lata; można brać w 4 częściach i max do ukończenia przez dzidzię 4 lat; niestety bezpłatny; jedynie są dodatki np wspomniane ok 400 zł jako zasiłek wychowawczy, ale dochód na rodzinę (i tu nie wiem czy jakiejś średniej nie biorą z 12 m-cy) nie może przekraczać ok. 500 zł/osobę; jedyna zaleta to: składka na emeryturkę idzie do ZUS jakby się pracowało i staż pracy leci :tak: Po wychowawczym powrót do pracy na to samo stanowisko z tym samym wynagrodzeniem co przed ciążą (no chyba, że minimalna płaca wzrosła to to minimum musi być). Jeszcze wspomnę, że można w każdej chwili napisać wniosek o przywrócenie do pracy, min 1 m-c przed powrotem i szef musi przyjąć wniosek i przywrócić do pracy :tak:
4. alternatywa do urlopu wychowawczego jest też zmniejszenie etatu max do 1/2 przez 1 rok od urlopu macierzyńskiego; wynagrodzenie też 1/2 z poprzedniego; i tu ciekawostka szef przez ten rok nie może nas zwolnić (taka nowa ochronka weszła) ;-)

Witam wieczorowo
Batonik eleganckoooooo , potem piekne foteczki tu wkleisz

Olkale mowiłam o wychowawczym ze jest tak liczone macierzyński tak jak l-4 100 %

Scully nie mylimy pojęć macieczynski 20 tygodni + dodatkowe 2 tygodnie a ktora z tego nie skorzysta , a wychowawczy naliczaja z pitu za rok poprzedni i jest tak jak pisałam wyzej :) a i tatusiowie maja dodatkowy tydzien ( mam nadzieje ze nie odbierzesz tego ze jestem wszechwiedzaca , wcale nie podwazam Twojego autorytetu , fajnie miec taką koleżankę )

miłego wieczoru

Widze,ze dziś ja otwieram spotkanie :-)
kawa.png
to dziś ja zapraszam na kawe :-D
nie dospałam wiec siedz sie sie uczę...chce też dziś wyjsć sie przewietrzyc, bo od soboty wystawiłam nos tylko na balkon :-D

MYSZA trzymam kciuki za Ciebie i Szymka

... kuchnię zamontują już jutro w całości bo wszystkie sprzęty też już są ;-):tak: ... czyli remont będzie w 75% zakończony :tak: w weekend mają zamontować szafę na przedpokoju :tak: i zostanie tylko położyć panele ;-) ale to już pikuś ... jak to mówi moja mama "czysty brud" :-D ... na deser tatuś zostawił sobie do pomalowania pokoik dla córeczki bo chciał to zrobić osobiście :tak:

...najbardziej nie mogę się doczekać, jak już będą podłogi i ściany w małym pokoju pomalowane i mebelki skręcone wtedy zabiorę się za pranie maleńkich ciuszków i układanie na półeczki ... bosko ;)
no to bosko :tak: ja ciszki poprałam i poprasowałam...fajnie, ze tak przygotowaliście mieszkanko na przyjęcie nowego członka rodziny

wiesz aż głupio pisać, ale ja tak zarabiam :zawstydzona/y: i to na stanowisku: "Samodzielna księgowa; Specjalista d/s kadr i płac" :zawstydzona/y: niestety takie są realia i powiem ci, że byłabym zadowolona tylko te 1500 netto co mam to idzie co miesiąc na kredyt hipoteczny :-( i jeszcze tak przez 28 lat (bo 2 lata już spłacamy) :-( za te pieniądze to wolę siedzieć w domu (bo 100% wypłaty w ciąży) i do tego 300 zł w kieszeni, bo na bilet z męża wypłaty szło, a tak 300 zł m-cznie na dzidzię można odłożyć :tak:

Jak już jestem to może to uściślę, bo widzę, że co osoba to opinia i mylicie pojęcia :-p Zakładam, że praca jest na czas nieokreślony i zdrowa dzidzia:
1. całą ciążę = 280 dni =można być na zwolnieniu chorobowym i płatne jest 100% wypłaty (liczone z 12 ostatnich m-cy)
2. od dnia porodu = 20 tygodni (jedno dziecko w brzuszku) +2 tygodnie nieobowiązkowe=jest liczony urlop macierzyński i płatny jest w 100% (zasiłek z ZUS)
3. urlop wypoczynkowy =komu ile zostało + 2 dni na dziecko (płatne jak by się było w pracy)
4. urlop wychowawczy max 3 lata; można brać w 4 częściach i max do ukończenia przez dzidzię 4 lat; niestety bezpłatny; jedynie są dodatki np wspomniane ok 400 zł jako zasiłek wychowawczy, ale dochód na rodzinę (i tu nie wiem czy jakiejś średniej nie biorą z 12 m-cy) nie może przekraczać ok. 500 zł/osobę; jedyna zaleta to: składka na emeryturkę idzie do ZUS jakby się pracowało i staż pracy leci :tak: Po wychowawczym powrót do pracy na to samo stanowisko z tym samym wynagrodzeniem co przed ciążą (no chyba, że minimalna płaca wzrosła to to minimum musi być). Jeszcze wspomnę, że można w każdej chwili napisać wniosek o przywrócenie do pracy, min 1 m-c przed powrotem i szef musi przyjąć wniosek i przywrócić do pracy :tak:
4. alternatywa do urlopu wychowawczego jest też zmniejszenie etatu max do 1/2 przez 1 rok od urlopu macierzyńskiego; wynagrodzenie też 1/2 z poprzedniego; i tu ciekawostka szef przez ten rok nie może nas zwolnić (taka nowa ochronka weszła) ;-)
Z jednej strony to będziesz miała mozliwość za jakiś czas dorobienia :tak: poprowadzenia ksiegowosci kilku firmą, no i z czasem rozwoju...np. na główna księgową:tak:
dzieki za info

Witam wieczorowo

Olkale mowiłam o wychowawczym ze jest tak liczone macierzyński tak jak l-4 100 %

Scully nie mylimy pojęć macieczynski 20 tygodni + dodatkowe 2 tygodnie a ktora z tego nie skorzysta , a wychowawczy naliczaja z pitu za rok poprzedni i jest tak jak pisałam wyzej :) a i tatusiowie maja dodatkowy tydzien ( mam nadzieje ze nie odbierzesz tego ze jestem wszechwiedzaca , wcale nie podwazam Twojego autorytetu , fajnie miec taką koleżankę )
erba mi sie też wydaje,ze na wychowawczym to nnie dostajesz kasy...wczoraj na szybko zajrzałam do netu i niestety to co pisze Scully to przykra rzeczywistość... :-( nie wiem jak ta Twoja kadrowa kombinuję...może chce Cię wrobić w wychowawczy :-D;-) żartuje oczwiscie...

Widze,ze dziś ja otwieram spotkanie :-)
Zobacz załącznik 294828
to dziś ja zapraszam na kawe :-D

no to bosko :tak: ja ciuszki poprałam i poprasowałam...fajnie, ze tak przygotowaliście mieszkanko na przyjęcie nowego członka rodziny

...Witam i chętnie skorzystam z zaproszenia na cofkę :tak:;-) ...

wiesz Olkale co do remontu to była konieczność :tak: bo to mieszkanie jest po dziadkach i jak wstawię fotki z przed i po to sama stwierdzisz że nowy członek rodziny nie mógł zamieszkać w takich warunkach ;-) a poza tym to planowaliśmy go już wcześniej ale jakoś się tak nie składało :sorry2: no a takie rewolucje jak Blanka byłaby już na świecie nie wchodziłyby w grę :no: cieszymy się oboje że nam się udało zgromadzić wcześniej troszkę oszczędności i dzięki temu starczyło na remont i na wyprawkę :tak: można powiedzieć że to był najodpowiedniejszy moment na remont i na pojawienie się Blanki :tak:;-) (co prawda R chciał zmienić samochód, ale poświęcił się dla dobra rodziny :-D)

... dziś mam moją drugą połówkę w domku :-) ... właśnie poszedł po świeże bułeczki na śniadanko bo nam się lekko przysnęło, tzn od 5 nie mogłam spać do 7 bo myślałam o Myszce :tak:a potem udało się jeszcze przysnąć :zawstydzona/y:

ANETKO TRZYMAMY MOCNO &&&&&&&&&& ZA CIEBIE I ZA TWOJEGO MAŁEGO SZYMONKA!!! BĄDŹ DZIELNA ;-):tak:
(już nie mogę się doczekać mojego małego zięcia, P.S. ale sobie wybrał termin urodzin - dzień przed imieninami teściowej szkoda że nie w imieniny ;-):-D)

...Witam i chętnie skorzystam z zaproszenia na cofkę :tak:;-) ...

wiesz Olkale co do remontu to była konieczność :tak: bo to mieszkanie jest po dziadkach i jak wstawię fotki z przed i po to sama stwierdzisz że nowy członek rodziny nie mógł zamieszkać w takich warunkach ;-) a poza tym to planowaliśmy go już wcześniej ale jakoś się tak nie składało :sorry2: no a takie rewolucje jak Blanka byłaby już na świecie nie wchodziłyby w grę :no: cieszymy się oboje że nam się udało zgromadzić wcześniej troszkę oszczędności i dzięki temu starczyło na remont i na wyprawkę :tak: można powiedzieć że to był najodpowiedniejszy moment na remont i na pojawienie się Blanki :tak:;-) (co prawda R chciał zmienić samochód, ale poświęcił się dla dobra rodziny :-D)

... dziś mam moją drugą połówkę w domku :-) ... właśnie poszedł po świeże bułeczki na śniadanko bo nam się lekko przysnęło, tzn od 5 nie mogłam spać do 7 bo myślałam o Myszce :tak:a potem udało się jeszcze przysnąć :zawstydzona/y:

ANETKO TRZYMAMY MOCNO &&&&&&&&&& ZA CIEBIE I ZA TWOJEGO MAŁEGO SZYMONKA!!! BĄDŹ DZIELNA ;-):tak:
(już nie mogę się doczekać mojego małego zięcia, P.S. ale sobie wybrał termin urodzin - dzień przed imieninami teściowej szkoda że nie w imieniny ;-):-D)

Trzymamy kciukasyyyy wszystkie z bb!!!!!!!!!!!!!!
u mnie male skurcze i balety w nocy mala wyprawiala nadal 7 dni do terminu

dzień przed imieninami teściowej szkoda że nie w imieniny ;-):-D)[/SIZE] [/SIZE][/COLOR]
batonik to miłego dnia we dwójke, ups. trójkę życzę :tak:
ja też jak sie rano obudziłam to myslałam o Myszce ;-):tak: zastanawiałam sie czy sie cieszy czy troche denerwuje ...

Trzymamy kciukasyyyy wszystkie z bb!!!!!!!!!!!!!!
u mnie male skurcze i balety w nocy mala wyprawiala nadal 7 dni do terminu
dawaj znać jakby coś sie rozwinęło....

batonik to miłego dnia we dwójke, ups. trójkę życzę :tak:
ja też jak sie rano obudziłam to myslałam o Myszce ;-):tak: zastanawiałam sie czy sie cieszy czy troche denerwuje ...

... no będzie milusio mam nadzieję ;-):tak: ... a z tego co wczoraj mi Myszka pisała to tak bardzo do niej nie docierało ;-) jeszcze w tzw szoku była :-D ... pewnie już Szymulkę tuli tatuś :tak: bo miała być gotowa na 7 rano :-p ... Boshe jak się nie mogę doczekać wieści od niej :zawstydzona/y:

reklama
miłego wieczoru

nie mówię konkretnie o tobie, ale przeczytaj sobie wstecz; macierzyński z wychowawczym jest podmieniany... Pozatym warto wiedzieć, że te 2 tyg są nieobligatoryjne, bo trzeba to ująć w podaniu o urlop macierzyński. U mnie w biurze była taka sytuacja, że dziewczyna nie chciała tych 2 dodatkowych tyg :baffled: dziwne, ale każdy robi jak chce... :tak: A ten tydzień dla tatusia to fajowy jest :tak: super pomysł mieli :tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry