Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
ja kiedyś właśnie tylko na kolanach trzymałam... ale przeczytałam gdzieś kiedyś ogromny artykuł na ten temat i od tamtej pory zaprzestałam trzymania laptopa na kolanachFazerkam-no wiem,ze te fale z laptopa sa niezdrowe... ale...wlasnie nie moge nic konkretnego w necie znalezc na ten temat- same sprzeczne informacje. Poki co ograniczam trzymani lapka na kolanach![]()
Po wieloletnich badaniach okazało się, że bardzo groźna dla jąder jest wysoka temperatura. I pisząc wysoka nie mam na myśli 100 C, ale taką, jaka powstaje, gdy przeciętny facet nosi przeciętnie grube kalesony. Naukowcy odkryli, że jądra wiszą sobie trochę na uboczu z konieczności zapewnienia im temperatury o około 1 - 2 stopnie niższej niż w całym organizmie. A co nam grozi po przegrzaniu? Spada ruchliwość wytwarzanych tam plemników, a co za tym idzie płodność takiego delikwenta (co czasami bywa przydatne, ale tylko czasami), oraz zmniejsza się produkcja hormonów płciowych, powodująca, że zmniejsza się popęd seksualny (a to natomiast nigdy nie jest dobrym objawem).
Równie niekorzystnie na kondycję jąder wpływa noszenie zbyt ciasnej bielizny i spodni. Ściśnięte jądra mają kłopoty z produkcją plemników i są o wiele bardziej narażone na groźne kontuzje mogące się przydarzyć choćby podczas uprawiania sportu, stosunku czy na przykład siadania na krześle niż w przypadku noszenia luźnych bokserek. Okazuje się, że najczęściej urazów mechanicznych doznają świeżo upieczeni małżonkowie, którzy zbyt gwałtownie zabierają się do konsumowania swojego związku. Bardzo groźny dla mężczyzny jest tzw. skręt jąder polegający na okręceniu się jądra wokół własnej osi, co prowadzi dosłownie do jego uduszenia i w konsekwencji obumarcia.