reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczeń 2012

Panciona a dlaczego masz sie nie kwalifikować ??? nie rozumiem !!!!!!!!!! Do gina nie idzie sie tylko w sprawie ciązy ale tez w róznych innych przypadkach, zrobiłaś test idziesz i mówisz ze test pozytywny itd gin Cię bada robi usg itd, za tydzien bedzie najlepiej iść tak myślę, ja poszłam w poprzedniej ciąży w 7 tyg i juz super 1cm fasolka była, teraz jak byłam w 5 tyg to była malutka kropeczka tylko :)

reklama
Dziewczyny,
Czy jak jutro pojde na 1 wizyte do gin to zrobi mi USG? Powinien? CO mam sie go zapytac na jakie badania powienien mnie skierować.
usg powinien gin zrobic na pierwszej wizycie i normalne badanie tez. jesli dawno temu mialas cytologie robiona to i na cytologie pobierze.
na poczatku robi sie badania na: hiv ( od marca juz obowiazkowo), różyczkę ,toksoplazmozę, mocz ogolny, krew ogolna i na glukoze. i to chyba tyle na poczatek. po pozniej jeszcze bedzie okreslenie grupy krwi potrzebne jesli nie masz na to konkretnego papieru i wspolczynnik coombsa. a i w 12 tygodniu test Pappa ale to nie każdy gin zleca. a tak później minej wiecej co miesiac ( przynajmniej jesli chodzi o moja ginke ) to sie robi morfologie i mocz. bo trzeba kontrolowac zelazo i czy bakteri nie ma. no i w 20 tc jeszcze sie robi krzywa cukrowa blle:baffled:

A tak w temacie prywatnych/nfzowskich wizyt- ja wizytę chciałam umówić za jakiś tydzień, bo zaczął mi się teraz 5 tydzień jeśli dobrze liczę. Tylko rozważam różne opcje i nie ukrywam, że prywatnej się trochę boję finansowo...
Czy to, że jestem w ciąży automatycznie powoduje, że mogę iść do gina na wizytę państwową za free?...
zawsze mozesz isc do gina na nfz i bez ciazy. najlepiej na pierwsza wizyte isc kila tygodni po 6tc wtedy bedzie juz serduszko widoczne dobrze na usg. ja w pierwszej bylam w6tc3d to Marcelek mial juz 0,9cm i serce tak mu pikalo :))) teraz bylam w 5tc3d i widac bylo ze serduszko pulsuje ale fasolka miala dopiero 2mm wiec usg tego dzwieku nie wychwytywało.
a jak pujdziesz na nfz do gina to i badania krwi bedziesz miec na nfz. bo niestety często tak bywa ze jesli mialas skierowanie na wyniki od prywatnego gina to i za badania płacisz.

mamuska23 to ty juz bedziesz sie widziec z dzidzia a ja bede siwiec jeszcze do 21 na moja wizyte.

Czesc dziewczyny ja dopiero teraz mialam czas posiedziec przy kompie;)
byłam dziś z wojtaszkiem u chirurga bo ma Wodniaczka na jaderku i okazuje sie ze czeka nas operacja...:-( chodź pujde jeszcze do innego lekarza bo jakoś ten wydawał mi sie nie kompetentny...:angry: cała wizyta trawał 8 min sprawdzil powiedzial ze operazja jaki szpitalu pracuje i gdzie z dzieckiem mam przyjsc... naszczescie nie musiałam podejmować decyzji na miejscu tylko moge sie zastanowić spokojnie w domu i jak podejmiemy decyzje to wrocic... ale ja nie chce go operowac w szpitalu w ktorym pracuje tylko wole w centrum zdrowia dziecka w katowicach tylko musze odczekać swoje tam do poradni... ale przynajmniej bede wiedziala ze jest w dobrych rekach...

tak wiec na poczatek witam nowe Panie:)

zeldek
z tego co sie orientuje moj gin robil mi napierwszej wizycie usg a pozniej tylko w odpowiednich terminaj - przyznam szczerze ze nie pamietam kiedy;-)

Dziewczyny - ja polecam jeszcze badanie na cytomegalie !! moj wojtaszek mial podejzenie cytomegali i lepiej na zimne dmuchac...

mamuśka23 ja tez sie doczekać nie moge seducha usłuszeć:-D;-) je tez mam nadzieje ze maluszek pokaże co ma miedzy nózkami... ;-) nie ukrywam ze chciałabym corcie;-) ale jak bedzie chłop to radocha bedzie ta sama:-D

Panciona ja robiłam przy pierwszej ciazy tak ze chodzilam do 2 lekarzy do jednego prywatnie a do drugiego państwowo... jak bylo wszystko ok to do Państwowego a co 2-3 mies albo jak coś sie działo to prywatnie - brak kolejek i wszystko na miejscu... wiec wszystko zalezy od ciebie:-)

Dodajmy ze jezeli jestesmy w ciazy to mozemy leczyc sie państwowo nawet jezeli nie jestesmy ubezpieczone w ZUSie:-)

ja teraz bede prowadzić tylko prywatnie ciąże bo jestem zadowolona z tego lekarza a dodam ze w szpitalu w ktorym on pracuje jest mozliwość porody w wodzie:-) wiec jeśli nie bedzie przeciwwskazań to chce rodzić w wodzie...

Ostatnia edycja:
zapomnialam dodac dostalam pv od moderatorki - Przyszłych mam ze już powinformowała admina że chcemy pod-forum styczniówki 2012 - wiec już nie dlugo bedziemy miały swoj kat:D

Dobranoc dziewczyny;*

Hej dziewczyny, usmiechy z samego rana :)
Ja wczoraj mialam straszny dzien, jak wyszlam z domu o 11tej to, wolna bylam dopiero po 19tej jak wrocilam z zebrania szkolnego synka...... Nogi mi spuchly, wszystko bolalo i wypilam chyba hektolitry wody co spowodowalo napompowanie brzuszka! Ale dzien udany, corka po odwiedzeniu wiekszosci sklepow w wawie kupila wymarzona sukienke, buty, okulary, ja mam dosc sklepow na najblizszy rok;)
W ikei kupilismy tylko takie podstawy co sie wytlukly, szklanki, talerze, sztucce, swieczki itp zaczyna sie sezon grillowy i trzeba byc przygotowanym na gosci! Bylo duzo fajnych rzeczy ale ja musze sie narazie wstrzymywac bo przed nami remont domu..........

Chce powiedziec, ze kiedys mialam sklep z rzeczami dla dzieci i taka podstawka jaka pokazala marys bardzo dobrze sie sprzedawala i klientki sobie chwalily i to wlasnie z roznica wieku 2/3 lata, wiec polecam!!!!!!

Co do gina to ja kazda ciaze chodzilam prywatnie i teraz tez, jednak lepsza opieka i usg jest czesciej i atmosfera mila :)

Mnie brzuch pobolewa, ale to przez tylozgiecie macicy i to podobno normalne....
mamuska ja mam to samo, wcale nie jem ciagle, wrecz malo bo mnie odrzuca a brzuch mam wzdety non stop!!!!!!

asteria zawsze warto zasiegnac opini innego lekarza, ja z moim synkiem mialam podejrzenia o wszystkie mozliwe choroby wlacznie z bialaczka, swoje przeplakalam a okazalo sie, ze ma alergie na klimat..... i trzeba sie nauczyc z tym zyc.
Mam nadzieje, ze wszystko bedze dobrze i nie konieczna bedzie operacja!!!!

Zycze milego dnia dziewczyny i malo mdlosci dzisiaj ;)

hej kochane :*
marys to tylko 3 dni różnicy w naszych wizytach wiec dasz rade :p
Asteria dobra wiadomość od moderatora :)
masz racje lepiej to skonsultować jeszcze z innym bardziej kompetentnym lekarzem bo to jednak operacja wiec powazna sprawa

Czy którąś jeszcze tak mdli jak mnie ???????????? Czy ja sama z tym jestem ???:(((((((((((

Pati buziak :*

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witam wszystkie! Super zaczął mi się dzień. Właśnie wróciłam od lekarza - na USG widać maciupeńki pęcherzyk (moja gin nawet go nie mierzyła, taki malutki). Uspokoiło mnie to strasznie, bo tydzień temu coś przebąkiwała o ciąży pozamacicznej. Następna wizyta za 3 tyg. - póki co dalej duphaston i fraxiparine.

Od razu w kąt odchodzą wszystkie pesymistyczne myśli!

Pola super wieści :)
A Ja dziś wcinam na kwaśno wszystko i przekryzam słodkiem :szok: (kapusta kiszona i naleśniki) matko co to sie dzieje ze mną !!!!!!!

Witajcie dziewczyny :* Jak samopoczucie?
astera koniecznie wybierz sie do innego lekarza, mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze :)
polanegri fajnie ze wszystko w porzadku :)
U mnie gin robi usg na pierwszej wizycie potem w 13 tyg, na polowkowe i w 30 ktoryms wysyla do specjalisty wiec bede miala tylko 4 usg ( jak wszystko jest ok).

reklama
Witajcie Stycznioweczki!!!
I ja dzis zrobilam sobie tescik...POZYTYW...dwie czerwone kreseczki jak nic, a wiec pozwolcie, ze do Was dolacze, mam nadzieje, ze milo nam tu w tym naszym styczniowkowym gronie gawedzic bedzie :)

Ostatnia edycja:
Do góry