reklama

Styczeń 2015

Megami mnie ostatnio w nocy tez obudził ogromny smród ale się okazało że mój mąż próbuje mnie zaczadzić bo po chwili usłyszałam wystrzal i zaraz znów smród.... Nie miałam wątpliwości co to i kto to :D

Hahahahhaa padłam :-D :-D

Mój też mówi że 3 lata i trzeba będzie syna robić :-p :-D

A stolarzy nadal nie ma ... jak ja nienawidzę jak ludzie się spóźniają ...

reklama
Mam pytanie do dziewczyn, które dostają kasę z ZUSu.
W lipcu byłam 2 tyg na L4 (już z zaznaczeniem, że jestem w ciąży).
Potem wróciłam do pracy a kolejne L4 dostałam od 1 do 23 września i to L4 jest widoczne na stronie ZUSu.
Teraz mam zwolnienie do 21 października i tego zwolnienia na stronie nie widzę.
Dostałam dziś wypłatę sporo mniejszą od normalnej, rozumiem, że resztę dopłaci mi ZUS, tak?
Jeżeli tak, to mają jakiś czas na wypłatę?
Firma, w której jestem zatrudniona to mała 5osobowa firemka, więc szef wypłacił mi tylko za 2 tygodnie, tak? a od 14września przeszłam na ZUS?
Gdzie na tej stronie ZUSu znajdę zapowiedziane do mnie wizyty, bo mi na wzrok siadło i nie widzę :-)
W zakładce zasiłki mam tylko wypłatę z listopada 2013r. (w marcu 2013r .byłam 3 tyg na L4 na operacji, a w październiku miałam wypadek samochodowy w drodze z pracy, znów L4 i ZUS mi kasę wypłacił).

Jak zamotałam za bardzo to przepraszam :-)

Goferek- tak resztę dopłaci Ci Zus, niby mają na to 30 dni. U mnie wpłacają ostatniego każdego miesiąca, chyba żeby miesiąc zamknąć, ale ja daje zwolnienie koło 27 więc tak wychodzi pełne 30 dni. Wszystko też zależy kiedy księgowa wysyła twoje zwolnienia, ona ma na to 14 dni i dopiero wtedy liczy Zus swoje dni.
Acha i możesz dostać mniej niż wypłata, bo oni liczą średnią z 12 miesięcy, a od ostatniego zwolnienia nie minęły 3 miesiące, więc to będzie Ci odliczone. Jeśli brałaś jakąś opiekę na dziecko)lekarską) to też będzie mniej. Ogólnie zamotane na maksa. Mi np.wychodzi 100 zł mniej

Ostatnia edycja:
No właśnie, ja też teraz czekam na pieniądze ze zwolnienia. Ale podobno jak jest u nas więcej niż 30 pracowników to powinnam dostać z pracy i czekam jak na zbawienie czy dzisiaj dostanę pieniądze. Moja ciotka księgowa mówiła, że tal ale jak nie dostanę to jestem w czarnej d...

Dziewczyny po glukozie mam pytanie. Ile miałyście czasu na wypicie glukozy? Wszędzie piszą, że ok 5 minut a moja gin mi wczoraj powiedziała, że mam 20 minut i jeszcze mogę popijać mineralką. Za pierwszym razem pamiętam, że babka w labo nawet nie pozwoliła mi dodać soku z cytryny z małą ilością wody.

Bada ja nie wiem jeszcze jak yo zrobie bo min 15km na fitness mam. A Ł dlugo pracuje.

Femme wy wynajmujecie mieszkanie?
Lol, usmialam sie z rzezni :-D
Co do siary mam tak samo, jak cisne i tak sucho

Nulini mi tez sie marzy, i ok 100zl na miesiac to chyba nie jakos mega drogo. Tyle ze ja nie bede miala z kim mlodego zostawic :-(

Mcpearl mi tylko powiedziala ze mam nie pic duszkiem tylko spokojnie na 3-4 razy i wcisnelam do niej pol cytryny :-P

Kto ma dobry szybki sprawdzony przepis na pizze, bardzo prosze ;-)

reklama
już prawię mam kuchnie :-D

z tym ZUSem mimo że dostaje też to nie mam pojęcia dla mnie to czarna magia ...

Z glukozą też nie pomogę bo jeszcze przede mną

Ale mam PYTANIE jak to wygląda z rodzinnym jeżeli teraz przekraczamy to szalone max zarobków ale jak się dzidzia urodzi i będzie na 4 to się zmieścimy to czy w lutym mogę składać papiery i będzie się należało to rodzinne i drugie becikowe ?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry