reklama

Styczniowe Mamusie 2008

• Starter tematu Starter tematu aOLA
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Witam!Właśnie od p.gin wróciłam.Byłam b.zaskoczona,mama spotkała położną niedawno i kszała mi przyjść tylko nie mówiła że to do p.dok Miałam tylko pobraną cytologię i jak całkiem zakończę karmić piersią(małemu to ulegam tylko w nocy) to może założyć mi zwykłą spiralę za 40 zł i działa nawet do 10 lat.to by dobre dla mnie było bo więcej dzieci nie planuję.

reklama
CRP jest badaniem na wykrycie w organizmie stanu zapalnego.....im wyzsze crp tym wiekszy stan zapalny a nie badaniem na zapalenie stawow-glupota.
Dopuszczalne jest 5 a Oliwier mial prawie 200 i lezaly z nim dzieic które mialy nawet 300- zaplenie płuc w tym wypadku.
A zapalenie satwow jest najczetsza przyczyna powiklan po grypie i anginie

Ostatnia edycja:
AGA!!!!!do krakowa masz godz drogi pociagiem, jak juz robia te badania to nie przelewki, nie bede cie straszyc po co zazwyczaj robia u dzieci CRP ale dobrze pewnie nie jest. Zmien lekarza bo w tym moencie zwykly pediatra ci nie powie, jescze taki co zwleka z czasaem i decyzja leczenia.

Nie gadaj, ze nie masz kasy na pzejazd do Krakowa, jak chcesz to ci znajde kogos kto cie zawiezie, wizyta kosztuje u specjalisty 150 zeta a ty nawet nie zrobilas sobie fatygi by podzwonic:wściekła/y:jak nie masz jak dojechac do krk( z Katowic masz co 20min pociag!)idz do sasiada, kuzyna, ksiedza...by Cie tam zawiozl!
ja bym na twoim miejscu poszla nawet na piechote:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:tu chodzi o zycie i zdrowie dziecka! Prosze dzialaj, bys potem nie zalowala,za czegos nie zrobilas:baffled::confused::confused:

CRP nie jest badanie na wykryce choroby stawow!!!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
ale u dzieci wykrywa bialko aktywne, jezeli jest ponizej 300 to satn zapalny, np przy grypie.
wzieli krew na CRP u WIkiego by sprawdzic czy ma chorobe szpiku kostnego, wiec dziewczyno porusz swiat i zacznij szukac dobrego hematologa!

CRP nie jest badanie na wykryce choroby stawow!!!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
ale u dzieci wykrywa bialko aktywne, jezeli jest ponizej 300 to satn zapalny, np przy grypie.
wzieli krew na CRP u WIkiego by sprawdzic czy ma chorobe szpiku kostnego, wiec dziewczyno porusz swiat i zacznij szukac dobrego hematologa!
Ania prędzej biopse szpiku sie robi...

U każdego pacjenta zgłaszającego się z wczesnym zapaleniem stawów do reumatologa należy wykonać następujące badania pozwalające ocenić prawdopodobieństwo przewlekłego charakteru choroby i powstawania nadżerek: liczba obrzękniętych i bolesnych stawów, OB i białko C-reaktywne (CRP) w surowicy, czynnik reumatoidalny i przeciwciała anty-CCP oraz badanie radiologiczne uwidaczniające nadżerki. [III/C]

5. U chorych zagrożonych rozwojem przewlekłego lub nadżerkowego zapalenia stawów powinno się jak najwcześniej zastosować leki modyfikujące przebieg choroby (LMPCh), nawet jeśli jeszcze nie są spełnione ustalone kryteria klasyfikacyjne zapalnej choroby reumatycznej. [Ia/A]
6. Ważne jest udzielenie choremu informacji na temat jego choroby, jej leczenia i rokowania. Pomocniczą interwencją mogą być programy edukacyjne mające na celu nauczenie chorego radzenia sobie z bólem i niepełnosprawnością oraz podtrzymanie zdolności chorego do wykonywania pracy zawodowej. [Ia/Ib/B]
7. U chorych z objawami zapalenia stawów należy rozważyć zastosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych po uwzględnieniu stanu przewodu pokarmowego, nerek i układu sercowonaczyniowego. [Ia/B]
8. Glikokortykosteroidy stosowane ogólnoustrojowo zmniejszają ból i obrzęk stawów. Powinno się je brać pod uwagę jako leki pomocnicze (głównie stosowane przez krótki czas) względem LMPCh. W celu opanowania miejscowych objawów zapalenia należy rozważyć dostawowe wstrzyknięcia glikokortykosteroidu. [Ia/A]
9. Metotreksat uważa się za główny LMPCh, który powinien być stosowany jako lek pierwszego wyboru u chorych zagrożonych rozwojem przewlekłego zapalenia stawów. [Ia/A]
10. Głównym celem leczenia LMPCh jest uzyskanie remisji choroby. Regularne monitorowanie aktywności choroby i skutków niepożądanych powinno warunkować decyzje dotyczące wyboru i zmian strategii leczenia (rodzaju LMPCh, w tym leków biologicznych). [Ib/B]
11. Jako interwencje uzupełniające farmakoterapię u chorych z wczesnym zapaleniem stawów można stosować ćwiczenia dynamiczne, terapię zajęciową i hydroterapię. [Ia/B]
12. Monitorowanie aktywności choroby powinno obejmować: liczbę bolesnych i obrzękniętych stawów, ogólną ocenę przez chorego i przez lekarza, OB i CRP. Aktywność zapalenia stawów powinno się oceniać w odstępach 1-3-miesięcznych tak długo, aż zostanie osiągnięta remisja. Uszkodzenia strukturalne powinno się oceniać za pomocą radiogramów co 6-12 miesięcy przez pierwszych kilka lat. Jako uzupełnienie monitorowania aktywności choroby i uszkodzeń strukturalnych można wykorzystać ocenę czynnościową (np. HAQ). [Ia/A]
Tłumaczył lek. Łukasz Strzeszyński
Konsultowała prof. dr hab. med. Irena Zimmermann-Górska
Katedra i Klinika Reumatologiczno-Rehabilitacyjna i Chorób Wewnętrznych AM im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Zalecenia przedrukowane za zgodą BMJ Publishing Group
Komentarz

Zamierzeniem autorów "Zaleceń" przedstawionych powyżej było ułatwienie wczesnego ustalania rozpoznania i postępowania u chorych z objawami zapalenia stawów w celu podjęcia możliwie wczesnej decyzji o zastosowaniu leków, które mogą w pewnych chorobach zahamować postęp zmian.[1,2] Niektóre z propozycji budzą jednak wątpliwości. Ze sformułowania zawartego w zaleceniu 1. wynika, że "chorzy z zapaleniem więcej niż jednego stawu powinni być kierowani do reumatologa, najlepiej w ciągu 6 tygodni od wystąpienia objawów chorobowych".
Nie jest jasne, dlaczego wzięto pod uwagę wyłącznie sytuację, gdy zapalenie dotyczy więcej niż jednego stawu? Zmiany zapalne w pojedynczym stawie mogą być objawem wielu chorób reumatycznych - m.in. septycznego zapalenia stawu, boreliozy, pourazowego zapalenia stawu, zapaleń stawów wywołanych przez kryształy, jałowej martwicy kości, kosmkowo-guzkowego barwnikowego zapalenia błony maziowej, a także - w początkowym okresie - zapaleń wielostawowych, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów i spondyloartropatii seronegatywnych.[3] Natomiast zapalenie wielostawowe w pierwszym okresie choroby może być bardzo trudne do rozpoznania. Należy wówczas wziąć pod uwagę wymienione choroby, inne choroby układowe tkanki łącznej i sarkoidozę, a także choroby zakaźne, choroby układu krwiotwórczego, choroby związane z zaburzeniami krzepnięcia krwi i początkowy okres zmian nowotworowych.[5]

no znowu nagly wypadek :-( mam nadzieje ze Aga sie nie obrazi tylko szuka dobrego lekarza ze zdrowiem nie ma zartow
A ja wczoraj bylam u gina zeby wykluczyc ciaze :baffled: nie mialam okresu i od paru dni wymiotowalam ale spoko nie jestem a te wymioty z nerwow :confused:oczywiscie biore tabletki ale nigdy nic nie wiadomo :cool: WSZYSTKIEGO NAJ DLA JUBILATOW Karol wlasnie wysypal kosz na smieci:baffled:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry