reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Styczniowe Mamusie 2008

Ewa 3mam kciuki!!!
Agnie jadam...pieczywo,maslo, jablka,marchewke,jogurty naturalne i waniliowe serki,lekkie zupki(malo przypraw i soli) takie jak rosolek czy krupnik,pierogi ruskie-bez cebulki smazonej,kasze,ryz,makaron,ziemniaki,jajka,bialy ser,mieso i rybki(pieczone lub gotowane),ser bialy,buraczki.I to chyba na tyle.Generalnie najtrudniej z witaminami teraz.Mozna jesc jablka z owocow.A z warzyw:marchewka,pietruszka,seler,buraczki,ziemniaki i koperek...Ale jak sie pokombinuje to da sie przezyc.Ach!I babka piaskowa-bez niej bym umarla....W zadnym razie drozdzowa.Ale piaskowa mozna.
Z ta dieta to wszystko tak naprawde zalezy od ukladu pokarmowego malenstwa...

reklama
Ewa, trzymajcie sie ciepło i wracajcie do nas szybko! trzymamy kciuki żeby wszystko było dobrze i Mały szybko był z Tobą!! :-)

Ewa trzymam kciuki i jak wszystkie czekam na nowiny.

Z ta dieta to ja w koncu nie wiem jak jest. Nie stosuje prawie rzadnej. Po prostu staram sie zdrowo i normalnie odzywiac. Jem wszystko ale bez przesady. Thomas jest spokojny i prawie caly dzien spi. A placze jak glodny, szczegolnie w nocy (ma nieciekawy zwyczaj budzenia sie co 2 godziny na jedzenie:no:).

Na laktacje pije herbate z kopru wloskiego i faktycznie dziala, tylko w smaku ble.

Estera 10 dni temu u pediatry maly wazyl 2550. Wczoraj wazylam go razem ze mna na zwyklej wadze lazienkowej i wyszlo mi 3 kg. A dzis kolejna wizyta u pediatry wiec bede wiedziala dokladniej. Tak czy siak nosimy teraz rozmiar 44, ktory jest na styk, a 46 jeszcze nieco duze. te male pampersy dla wczesniakow uzywalismy w szpitalu (trzeba je zamawiac w aptece, normalnie w sklepie nie kupi), w domu te od 2-5 kg, Nie wiem czy widzialas "stringi"dla wczesniakow. Zakladali je do fototerapii.

Dlatego napisalam,ze dieta zalezy od dziecka.Ja bardzo ostroznie wprowadzam nowe produkty.Na razie brokuly,pomidora i kukurydze.Mala zniosla to meznie i bez zadnych kolek.Wiem czego na pewno nie wolno na razie i to omijam z daleka.Ale stopniowo wzbogacam diete :tak:

No i to jest bardzo madre podejscie. Slyszalam ze niektore na poczatku to tylko marchewki i jablka pod kazda postacia. Czasami jeszcze mieso koniecznie gotowane. Pewnie ze to zdrowo, ale czy my i nasze dzieci dostaja w ten sposob wszystko co potrzebne?? Lekarze tlumaczyli mi ze nasze mleko dostosowywuje sie do wieku dzieci i jego aktualnych potrzeb. Dlatego tez jest lepsze niz sztuczne mieszanki. A czesto bywa ze dzieci placza bo maja taka nature.

dziewczynki strasznie duzo piszecie nie mam sily nadrabiac myslalam ze napisze zaraz o swoim porodzie ale opadlam z sil i pisze dopiero teraz .27 grudnia rano strasznie rozbolal mnie brzuch po prawej stronie myslalam ze mi pekl wyrostek pojechalam do mojego gina na KTG ktore nic nie wykazalo ale mialam wysokie cisnienie i lekaz stwierdzil ze bol jest dziwnie umiejscowiony kolo blizny wiec pojechalam do szpitala w szpitalu lekarz mnie zbadal zrobil usg oczywiscie zero rozwarcia ale skad ten bol pdlaczyli mnie pod KTG a tam po pol godz mega skurcze polezalam tak 3 godz znowu badanie zero rozwarcia poszlam na sale i od 17 do 22 znowu KTGznowu duze skurcze wiec lekaz juz wieczorem powiedzial mi zebym sie przygotowala do cc i mam sie ten ostatni raz wyspac [jakbym mogla spac]rano jeszcze raz badanie i mniej przyjemne sprawy typu lewatywa wenflon i cewnik o 10.45 zaczela sie operacja anestezjolog nie mogl sie wkloc w kregoslop co strasznie bolalo nagle przez prawa noge przeszedl mi prad i pomyslalam sobie ,,no to mnie zalatwila ,juz nie wstane z tego stolu ''ale on stwierdzil ze teraz bedzie dzialac i o godz 11.10 uslyszalam krzyk Karolka i przestalo mnie obchodzic wszystko inne na swiecie .Po operacji czulam sie bardzo dobrze i pomimo moich obaw odzyskalam wladze w nogach .Wszpitalu mialam bardzo dobra opieke i poloznych i personelu ktory zajmowal sie dziecmi wyszlam ze szpitala szczesliwa i taka jestem do dzisiaj JESTEM SZALENCZO ZAKOCHANA W MOIM DZIECKU i mam nadzieje ze wy tez tak macie lub bedziecie mialy Karol jest narazie bardzo grzeczny i oby tak zostalo a najslodszy jest wtedy gdy go karmie a on obejmuje swoimi malymi raczkami mojego wielkiego cyca warto zyc dla takiej chwili

czesc Kochane, dolaczam sie do grona tych, ktore nienawidza ostatnio nocek....( a co dopiero bedzie jak nasze Malenstwa przyjda na swiat...)
Ewa_adu 3mamy z Julianem mocno kciuki!!!
ale u mnie fajna pogoda:) ale nogi popuchniete i nie mam jak isc na spacer, bo wszystkie buty mnie gniota... juz chcialabym miec to za soba....
coraz wiecej nerwow....Macie mysli typu, ze sobie nie poradzicie, ze nie bedziecie dobrymi mamami, czy tez jak Wasze zycie sie zmieni- zero spotkan towarzyskich na samym poczatku... jejku jaka ja okropna jestem... im blizej porodu tym gorzej z maja glowa.....

Paulinek bardzo mi sie podejscie lekarzy u Ciebie. Mnie to samo powiedział i moj diabetolog i dietetyk i na szkole ordznie mówili, ze nie stosowac radyklanych diet bo to bez sensu. Jak mi te moje "doswiadczone" pisza, ze one na poczatku tylko buraki gotowane i jabłuszka i miesko gotowane to moj diabetolog stwierdził, ze to ogromny błąd bo nie dostarczac dziecku tłuzczy jest bardzo złe. tłuszcze powodują rozwój psychiczny dziecka, dobrze wpływają na umysł, wiec mowi jeść normalnie , smazone, piecozne i duszone a nie ograniczac sie tylko do gotowanego bo na dłuższą mete nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Helenko gratulacje. Chybabym zwariowala jakbym wiedziala ze ranoczeka mnie operacja, klucie w kregoslup itp. Dzielne z was dziewczynki.
A moje malenstwo pewnie ze jest najslodsze na swiecie i najpiekniejsze:-D i wogole naj:-D. A mama w nim zakochanaa po uszy:-D juz nie wspominajac o tacie...:-D, ktory to jak maly placze a ja nie biegne do niego w te pedy to patrzy na mnie jak na wyrodna matke:-D

reklama
Hej wszystkim:-)
Albi to podaj mi na priva swojego e-maila to Ci wyślę
Paulinek to ładnie waży.my wczoraj się ważylismy i jest już 2400!:tak:
Szczypawka ja też ograniczam dietę, najadłam sie w piątek pierogów ruskich z cebulką iw środku i mały miał kolki ale delikatne, a wczoraj zjadłam ser żółty i też trochę go brzuch bolała.A ja radziłabym uważać na seler i pietruszkę, bo są bardzo alergenne.............Ja też jem to co Ty i jest na razie ok, tylko uważam na jogurty i serki

Do góry