reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
reklama
a jak tego uniknąć?? bo jak sie urodzi 2 tygodnie po terminie to 4 tygodnie macierzyńskiego w plecy:baffled:

Czy faktycznie zwolnienie lekarskie od innego lekarza będzie traktowane jako nie zmuszające nas do przejścia na macierzyński?? Niby jest to dobrowolne przejście na 2 tygodnie przed porodem na macierzyński,a prawda jest taka że kobiety są zmuszane:crazy:
Ostatnio od innej dziewczyny usłyszałam że jak nawet ginekolog wypisze zwolnienie do samego terminu porodu, to ZUS albo pracodawca moga go nie przyjąć!!:crazy: Ale inna dziewczyna mówiła że byla na zwolnieniu nawet 2 tygodnie po terminie bo miała przenoszoną ciąże..:tak: No i jak tu zakombinować?

joe alex widze że masz dzieciaczki w niedługim okresie od siebie, po roku chyba Tomaszka zaszłas ponownie w ciąże. Czy byłaś wtedy na wychowawczym jak drugi raz zaszłaś w ciąże czy normalnie pracowałas?
Chodzi mi o to że będąc na wychowawczym nie dostaje sie kaski, ale słyszałam ze dziewczyny przerywają wychowawczy i ida na zwolnienie.. Ciekawi mnie taka sytuacja..

Kurcvze dziewczyny,nie wiedzialam,ze juz 2 tyg przed giny nie chca wypisywac zwolnien? to bez sensu! Oszczednosc budzetowej kasy kurde :( Ja chyba bede kombinowac ze zwolnieniem od lekarza ogolnego czy cos...

joe alex widze że masz dzieciaczki w niedługim okresie od siebie, po roku chyba Tomaszka zaszłas ponownie w ciąże. Czy byłaś wtedy na wychowawczym jak drugi raz zaszłaś w ciąże czy normalnie pracowałas?
Chodzi mi o to że będąc na wychowawczym nie dostaje sie kaski, ale słyszałam ze dziewczyny przerywają wychowawczy i ida na zwolnienie.. Ciekawi mnie taka sytuacja..
Ja urodziłam drugie dziecko będąc na wychowawczym z pierwszym synem. Przerwałam wychowawczy (za który nie dostaje się kasy, chyba że dochód w rodzinie nie przekroczy 504 zł na osobę) i poszłam na urlop macierzyński. Po jego ukończeniu poszłam ponownie na wychowawczy, który pozostał mi po pierwszym synu. Kiedy ten się skończył poszłam na wychowawczy z racji urodzenia drugiego syna.

Co do tych 4 tygodni w plecy, masz rację. Ja zostałam skierowana na urlop macierzyński 2 tygodnie przed terminem porodu, a że Tomaszek urodził się 2 tygodnie po terminie w plecy byłam z tymi 4 tygodniami. Dziecko się jeszcze nie urodziło, a ja już byłam na macierzyńskim:crazy::no::baffled:

no a ciekawe co gdyby przerwać wychowawczy i iść na L4 będąc w drugiej ciązy. Choc pewnie zus mógłby się tego czepic:baffled: ale z drugiej strony moge nie byc świadoma ciąży w momencie przerywania wychowawczego..

A z tym macierzyńskiem to faktycznie 4 tygodnie w plecy i kurde zdzierają jak mogą:crazy:

no a ciekawe co gdyby przerwać wychowawczy i iść na L4 będąc w drugiej ciązy. Choc pewnie zus mógłby się tego czepic:baffled: ale z drugiej strony moge nie byc świadoma ciąży w momencie przerywania wychowawczego..
Nie sądzę, żeby to było możliwe, ponieważ będąc na L4 wypłaca się 100% chorobowego kobiecie w ciąży, a skąd mają naliczyć to chorobowe, skoro za wychowawczy urlop nic się nie dostaje:baffled:

reklama
Poszłam na zwolnienie w połowie 5 m-ca i tak się podtawiłam szefowi i pracowałam tak długo...jak tylko się dowiedział,że jestem w ciąży kazał mi isc na zwolnienie, żeby nie płacic mi pensji cwaniak. Takie czasy niestety:-(.

Do góry