reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

ja mialam szczepić NFZtowską, ale po opinii położnej wybieram skojarzoną. Ponoć lepsza strzykawka i igła,, mniejsze stężenie "złych" pierwiastków będących składnikiem szczepionek, przez to mniejsze ryzyko efektów ubocznych. Co do rota i pneumo - jeszcze pomyślę. Pracuję z dzieciakami, więc powinniśmy, ale nie wiem, czy już teraz i na oba.

reklama
Jeśli chodzi o szczepienia dodatkowe to dobrze jest zrobić przerwę, nie szczepić wszystkim na raz, nawet szczepionkę na rota odłożyć w czasie pomiędzy obowiązkowe. A pneumokoki to lepiej zrobić jak dziecko skończy pół roku, bo tak wszystko na raz to za dużo dla takiego maleństwa.

a ja nadal mam dylemat bo sie okazuje ze do tej 6w1 to trzeba byc odpowiedniej wagi - a tak jak pislaam moja viki ma dopiero jakies 4200-300 - a to zdecydowanie za malo - i tak jak obilo mi sie o uszy - zbyt duza dawka tam jest na tak male ciałko:) tak czy siak mamy zaczekac conajmniej tydzien ...i teraz sie zastanawiam - a moze to znak ze jednak szczepic tymi podstawowymi..w koncu to na to samo ...tylko tego klucia mniej...a zdrugiej strony co z tego ze klucia mniej jak takie jedno moze byc za duze na raz ...najczesciej takie dwumiesiecznbe dzieci waza wiecej bo rodza sie z wieksza waga i wtedy w ogole problem nie jest poruszany...cos wy wiecie w tym temacie?

Jeśli chodzi o szczepienia dodatkowe to dobrze jest zrobić przerwę, nie szczepić wszystkim na raz, nawet szczepionkę na rota odłożyć w czasie pomiędzy obowiązkowe. A pneumokoki to lepiej zrobić jak dziecko skończy pół roku, bo tak wszystko na raz to za dużo dla takiego maleństwa.

Gosiu-moja pani doktor twierdzi, że na pneumo najlepiej zaszczepić jak najszybciej, bo to właśnie maluszki najciężej przechodzą takie choroby. My w 6 tyg. rozpoczniemy rotawirusy a w 12 tyg. pneumokoki.

vikiigus-pierwsze słyszę o tym, ze dziecko może być za małe na szczepionkę, ale może dlatego, że moi chłopcy do najmniejszych nie należą :-) A myślałaś o tej 5w1? Czy Viki też jest za mała? Ja słyszałam taką opinię jak Julia, czyli, że skojarzone są dużo lepsze od tych refundowanych-mają mniej zanieczyszczeń. Widzę, że Viki już jakiś czas temu skończyła 6 tygodni, więc chyba musisz się pośpieszyć z decyzją.

Gosiu-moja pani doktor twierdzi, że na pneumo najlepiej zaszczepić jak najszybciej, bo to właśnie maluszki najciężej przechodzą takie choroby. My w 6 tyg. rozpoczniemy rotawirusy a w 12 tyg. pneumokoki.

vikiigus-pierwsze słyszę o tym, ze dziecko może być za małe na szczepionkę, ale może dlatego, że moi chłopcy do najmniejszych nie należą :-) A myślałaś o tej 5w1? Czy Viki też jest za mała? Ja słyszałam taką opinię jak Julia, czyli, że skojarzone są dużo lepsze od tych refundowanych-mają mniej zanieczyszczeń. Widzę, że Viki już jakiś czas temu skończyła 6 tygodni, więc chyba musisz się pośpieszyć z decyzją.

Vivie- bo tak w sumie co lekarz to opinia, jest wiele różnych opinii stąd te wszystkie dylematy. A poza tym dziecko nie musi być szczepione równo na 6 tygodni, to jest minimum kiedy można zacząć szczepić a przeciągniecie terminu nie skutkuje niczym negatywnym.

Samantha ja byłam z małym w 3 tygodniu życia na kontroli.

A jak u Waszych maluszków wygląda miejsce po szczepieniu na gruźlicę, bo u mnojego coś powiększyło, wiec się zastanawiam czy za bardzo nie zareagował. 15 ma przyjść położna i ocenić, bo jak będzie za duże to na pewno nie będę szczepiła 23 marca.

no wlasnie gosia juz odpowiedziala - tak naprawde to nie chodzi o wiek tylko wage wlasnie - no na logike - dajesz dziecku jakies cialo obce i zawsze jest to okreslona ilosc - wiec jak dziecko bedzie za male to moze sie okazac ze za duza dawka - to tak jak z antybiotykiem... i tak jak pislam Viki za mala - niby tak 4,5 to min...a te 5w1 to pislam ze odradzaja ze wzgledu na koreanska szczpionke na wzw w zestawie...a jesli chodzi o pneumokoki i rotawirusy - to tak naprawde sens jest szcepic jak przebywasz z dzieckiem w tzw. skupiskach ludzi - bo tak sie tez zarazasz ...ja i tak uwazam ze szczepionki to nabijanie kabzy firmom farmaceutycznym - same zapytajcie takich godnych zaufania lekarzy:) ...ale te podtawowe i tak szcepic bede ...taki ze mnie wierzacy niedowiarek:)

Vivie- bo tak w sumie co lekarz to opinia, jest wiele różnych opinii stąd te wszystkie dylematy. A poza tym dziecko nie musi być szczepione równo na 6 tygodni, to jest minimum kiedy można zacząć szczepić a przeciągniecie terminu nie skutkuje niczym negatywnym.

Samantha ja byłam z małym w 3 tygodniu życia na kontroli.

A jak u Waszych maluszków wygląda miejsce po szczepieniu na gruźlicę, bo u mnojego coś powiększyło, wiec się zastanawiam czy za bardzo nie zareagował. 15 ma przyjść położna i ocenić, bo jak będzie za duże to na pewno nie będę szczepiła 23 marca.

Mój też ma lekki stan zapalny w miejscu po szczepieniu, lekarka powiedziała, że to normalne.
A jeśli chodzi o wizyty kontrolne u lekarza to byliśmy już 2 razy - jak miał 2 tygodnie (wtedy kazali mi z nim przyjść) i jak skończył 4 tygodnie (tu nieobowiązkowo - chciałam sama, a możemy tak przychodzić w każdą środę).

ja i tak uwazam ze szczepionki to nabijanie kabzy firmom farmaceutycznym - same zapytajcie takich godnych zaufania lekarzy:) ...ale te podtawowe i tak szcepic bede ...taki ze mnie wierzacy niedowiarek:)

też tak uważam, chociaż nie jestem zupełnym przeciwnikiem szczepień
i szczepię z założenia na te podstawowe

a w 5 w 1 nie ma właśnie wzw, jest w tej 6 w 1

reklama
Do góry