Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
ellooo
Wracam dzis do DE w poniedzialek wkleje fotki)
Gratuluje Mamusia
Buziole dla dzidziusiow
Witam nowa mamusie
A ja mam pytanko:
gdzie mam isc w DE wyrobic prawo jazdy i dowod osobisty bo w Polsce mi nie wydadza z tego wzgledu ze nie mieszkam w PL i nie przebywam tu 180 dni w roku![]()

Ania ma Polskie obywatelstwo dlatego w Bürgerbüro itd jej nie wymienia przynajmniej nie wyobrarzam sobie tego zeby jej wymienili ja musialam specjalnie do PL jechac Ania chce po prostu na slubne nazwisko dokumenty powymieniacanka, jezeli masz obywatelstwo, to mozesz wyrobic dowod w Bürgerbüro, albo Einwohnermeldeamt. Prawo jazdy to tylko w TÜV.
![]()
. Zapisza pewnie jej nowe nazwisko, ale dokument tozsamosci musi wyrobic w PL lub przez konsulat ewentualnie ambasade (koszt jest jednak o wiele wyzszy). Ja nie mam polskiego dowodu wogole, poniewaz starcza mi paszport wyrabiany wlasnie w Polskim Konsulacie
skoro tam mieszkam i tam mam zameldowanie
badz madry i pisz wiersze

kochana napisalas takKOCHANE DOWOD OSOBISTY BEZ PROBLEMU MI WYDADZA TYLKO CHODZI O PRAWO JAZDY PONIEWAZ BEDZIE W DOWODZIE ADRES NIEMIECKI TO ONI NIE MOGA MI WYDAC POLSKIEGO PRAWA JAZDY
babka mi powiedziala ze w Niemczech musza mi wydac takie dokumentyskoro tam mieszkam i tam mam zameldowanie
badz madry i pisz wiersze
![]()

zapytam sie Davida ále cos mi swita o Niemieckim prawo jazdy tylko sama nie wiem dokladnieAniu- prawo jazdy wyrabialam juz kilka lat temu, ale moze od tego czasu nic sie nie zmienilo;
jesli masz nowe prawko (plastikowa karta), to wymieniasz je bez dodatkowych formalnosci w niemieckim urzedzie komunikacji (w miejscu zameldowania), oni zatrzymuja ci polski dokument a wydaja niemiecki
.

Aniu- prawo jazdy wyrabialam juz kilka lat temu, ale moze od tego czasu nic sie nie zmienilo;
jesli masz nowe prawko (plastikowa karta), to wymieniasz je bez dodatkowych formalnosci w niemieckim urzedzie komunikacji (w miejscu zameldowania), oni zatrzymuja ci polski dokument a wydaja niemiecki
jesli masz "stare "polskie prawko to musisz jako pierwsze potwierdzic w urzedzie komunikacji (to ktore wydalo ci w Polsce prawko) autentycznosc dokumentu, piszesz po prostu podanie "prosze o potwierdzenie autentycznosci mojego prawa jazdy nr:xxx, bo na stale zamieszkujesz w Niemczech", polski urzad wysyla to do wlasciwego terytorialnie Konsulatu RP. Konsulat poswiadcza wystawione w Polsce zaswiadczenie (za oplata) i przysyla ci je do domu. Potem idziesz do niemieckiego urzedu komunikacji.