reklama

Szukam Mam z Niemiec

reklama
ellooo

Wracam dzis do DE w poniedzialek wkleje fotki :))

Gratuluje Mamusia
Buziole dla dzidziusiow

Witam nowa mamusie

A ja mam pytanko:
gdzie mam isc w DE wyrobic prawo jazdy i dowod osobisty bo w Polsce mi nie wydadza z tego wzgledu ze nie mieszkam w PL i nie przebywam tu 180 dni w roku:baffled:

Witam po dlugiej przerwie
Gratuluje wszystki mamusia swoich pociech:tak::tak:
a tym co jeszcze sa w dwupaku zycze szybkiego i szczesliwego rozwiazania:tak::tak:

Ania a to co za brednie ci tam naopowiadali?????? sama wiesz ze ja wyrabialam dowod w Rybniku i nikt mnie sie nie pytal ile dni jestem w PL jestem tez calkowicie wymeldowana z Polski i tylko mam w DE zameldowanie i wyrobili mi dowod bez problemu pierwszy raz takie cos szlysze ze musisz dowod w DE wyrobic ale jesli tak ci powiedzieli to jedyne co mi na mysl przychodzi jest konsulat w Köln bo tak to chyba nigdzie wiecej Polskiego dowodu i prawka ci nie wyrobia a w konsulacie cie podlicza potrojnie jak w Urzedzie Miasta chyba wlasnie o to im chodzi zeby nabic kase bo ja naprawde nie rozumie czemu ci w PL nie wyrobia :szok::szok::szok::szok::szok:

aniu ja tutaj tez mieszkam od 10 lat i bez problemu mi w polsce nowy dowod dali i wymienili prawo jazdy , nie mam pojecia czemu to babsko nie chcialo ci tego wydac

To w takim razie musi dac akt malzenstwa do przetlumaczenia i uwierzytelnienia przez notariusza oraz umiejscowic w urzedzie stanu cywilnego Niemczech, by figurawac jak mezatka:tak:. Zapisza pewnie jej nowe nazwisko, ale dokument tozsamosci musi wyrobic w PL lub przez konsulat ewentualnie ambasade (koszt jest jednak o wiele wyzszy). Ja nie mam polskiego dowodu wogole, poniewaz starcza mi paszport wyrabiany wlasnie w Polskim Konsulacie:tak:

KOCHANE DOWOD OSOBISTY BEZ PROBLEMU MI WYDADZA TYLKO CHODZI O PRAWO JAZDY PONIEWAZ BEDZIE W DOWODZIE ADRES NIEMIECKI TO ONI NIE MOGA MI WYDAC POLSKIEGO PRAWA JAZDY

babka mi powiedziala ze w Niemczech musza mi wydac takie dokumenty:baffled: skoro tam mieszkam i tam mam zameldowanie:baffled: badz madry i pisz wiersze:-D:-D:-D

KOCHANE DOWOD OSOBISTY BEZ PROBLEMU MI WYDADZA TYLKO CHODZI O PRAWO JAZDY PONIEWAZ BEDZIE W DOWODZIE ADRES NIEMIECKI TO ONI NIE MOGA MI WYDAC POLSKIEGO PRAWA JAZDY

babka mi powiedziala ze w Niemczech musza mi wydac takie dokumenty:baffled: skoro tam mieszkam i tam mam zameldowanie:baffled: badz madry i pisz wiersze:-D:-D:-D
kochana napisalas tak
A ja mam pytanko:

gdzie mam isc w DE wyrobic prawo jazdy i dowod osobisty bo w Polsce mi nie wydadza z tego wzgledu ze nie mieszkam w PL i nie przebywam tu 180 dni w roku:baffled:

wiec myslalam ze chodzi tez o dowod osobisty a co do prawo jazdy to nie mam pojecia gdzie ci go niby maja wyrobic:baffled::baffled::baffled::baffled::baffled: zapytam sie Davida ále cos mi swita o Niemieckim prawo jazdy tylko sama nie wiem dokladnie

Aniu- prawo jazdy wyrabialam juz kilka lat temu, ale moze od tego czasu nic sie nie zmienilo;
jesli masz nowe prawko (plastikowa karta), to wymieniasz je bez dodatkowych formalnosci w niemieckim urzedzie komunikacji (w miejscu zameldowania), oni zatrzymuja ci polski dokument a wydaja niemiecki
jesli masz "stare "polskie prawko to musisz jako pierwsze potwierdzic w urzedzie komunikacji (to ktore wydalo ci w Polsce prawko) autentycznosc dokumentu, piszesz po prostu podanie "prosze o potwierdzenie autentycznosci mojego prawa jazdy nr:xxx, bo na stale zamieszkujesz w Niemczech", polski urzad wysyla to do wlasciwego terytorialnie Konsulatu RP. Konsulat poswiadcza wystawione w Polsce zaswiadczenie (za oplata) i przysyla ci je do domu. Potem idziesz do niemieckiego urzedu komunikacji.

Aniu- prawo jazdy wyrabialam juz kilka lat temu, ale moze od tego czasu nic sie nie zmienilo;
jesli masz nowe prawko (plastikowa karta), to wymieniasz je bez dodatkowych formalnosci w niemieckim urzedzie komunikacji (w miejscu zameldowania), oni zatrzymuja ci polski dokument a wydaja niemiecki
.

Z tego co wiem dalej tak jest:-)Informowalam sie bo kurcze MUSZE zmienic prawko,ze wzgledu na nazwisko....ktore zmienilam yyyy ponad 5 lat temu:zawstydzona/y:

reklama
jesli masz "stare "polskie prawko to musisz jako pierwsze potwierdzic w urzedzie komunikacji (to ktore wydalo ci w Polsce prawko) autentycznosc dokumentu, piszesz po prostu podanie "prosze o potwierdzenie autentycznosci mojego prawa jazdy nr:xxx, bo na stale zamieszkujesz w Niemczech", polski urzad wysyla to do wlasciwego terytorialnie Konsulatu RP. Konsulat poswiadcza wystawione w Polsce zaswiadczenie (za oplata) i przysyla ci je do domu. Potem idziesz do niemieckiego urzedu komunikacji.

Dziekuje prawko mam plastikowe wiec bedzie bez problemu a z tym dowodem to chyba babka sie zakrecila kurde i pewnie bede musiala w PL zmienic:cool:
Dziekuje bardzo za podpowiedz:happy:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry