My już po wizycie fizjoterapeutki.Tak jak przypuszczałam wg niej nie ma powodów do niepokoju.Stwierdziła,ze widzi róznice od ostatniego spotkania(bardziej kontroluje główkę,chociaż nadal jej nie unosi,wodzi lepiej wzrokiem za zabawkami itd),ale przyznała,ze nawet na swój wiek korygowany jest dużo do tyłu,tyle że jej zdaniem jest to spowodowane innymi problemami(problemy z jedzeniem,problemy z oddychaniem).Pytaliśmy o rehabilitację(prywatnie),ale powiedziała,ze w jego wypadku nic to nie da.Co wiecej okazało sie,ze jest ona przeszkolona w metodzie NDT-Bobath,ale powiedziała,że oni stosują ta metodę u dzieci przedwcześnie urodzonych+inne problemy(nieprawidłowe napięcie mięśniowe),a u Szymona tego nie widzi.Stwierdziła,ze prawidłowo rusza rączkami i nogami,ale ze względu na jego problemy pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc i trzeba mu dac wiecej czasu po prostu.Jej wniosek jest taki,ze gdyby jadł prawidłowo butelką i nie meczyłby sie oddychaniem to rozwijałby sie zupełnie prawidłowo.Kolejna wizyta za miesiąc,no i powiedziała,ze wtedy ewentualnie moze nam pokazac jakieś cwiczenia,zobaczymy...
Jutro przychodzi pięlęgniarka zmienic małemu sonde i zostawic na noc pulsoksymetr,ale jak pytaliśmy jej o wypożyczenie ostatnio to powiedziała,ze spyta lekarza,ale raczej nie wypożyczy nam bo oni tutaj tego nie praktykują i to nie my jesteśmy od decydowania ile tlenu Szymek potrzebuje i kiedy ma z niego zejsc!

A po ostatniej sytuacji nie wyobrazam sobie jak moga nie wypozyczyc,przeciez nawet nie wiadomo od ilu dni jego organizm był niedotleniony i wolę nie myslec co by było gdybyśmy nie pojechali wtedy do szpitala...
MamoPaulinki jesli chodzi o oddychanie to Szymek wrócił do tych samych wartosci sprzed szpitala-0.2l/min...
Maciejka to jednak nie wracacie do Polski?Faktycznie synagis jest bardzo drogi.Wydaje mi sie,ze nie dają dzieciom bez dysplazji oskrzelowo-plucnej,a mój Szymon mimo,ze ma bardzo ciężką miał dostac tylko 1 dawkę,bo pięlegniarka nas poinformowała,ze jedna dawka kosztuje 500 funtów,ale na szczęście dostanie wszystkie