Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Jeżeli umyłaś usta (nawet zwykłą wodą), to nie powinno się nic stać. Ryzyko jest minimalne. Mrożenie jest skuteczne dopiero poniżej 21 stopni przez minimum 14 dni (zamrażarki w Polsce raczej nie mają takich parametrów).Czy istnieje możliwość zarazić się toksoplazmozą poprzez dotknięcie ustami mięsa które się rozmrażało ? Chciałam powąchać mięso i zbyt blisko dostawiłam je do twarzy i ustami trochę dotknęlam. Mięso było ponad tydzień mrożone w -15.
20 tc.
Dziękuję za odpowiedź
Sklepowe mięso, z tego co wiem nie jest badane pod kątem toxo. Należy nadal zachowywać przy nim odpowiednie środki ostrożności.A co to było za mięso? Sklepowe? Pewnie przebadane. Umyłaś później usta?według mnie ryzyko niewielkie. Możesz sobie za jakiś czas dla spokojnej głowy powtórzyć badania na toxoplazmozę
![]()
Raczej wszystkie zamrażarki mają minus 21.Jeżeli umyłaś usta (nawet zwykłą wodą), to nie powinno się nic stać. Ryzyko jest minimalne. Mrożenie jest skuteczne dopiero poniżej 21 stopni przez minimum 14 dni (zamrażarki w Polsce raczej nie mają takich parametrów).
Jeżeli nie jesteś seropozytywna, to powtarzaj badanie w kierunku toxo w każdym trymestrze ciąży.
Jeżeli masz już przeciwciała, to na luzie - nic Wam się nie stanie
Sklepowe mięso, z tego co wiem nie jest badane pod kątem toxo. Należy nadal zachowywać przy nim odpowiednie środki ostrożności.
Jeszcze jest kwestia tego, czy zamrażarka rzeczywiście trzyma temperaturę deklarowaną przez producenta (można kupić specjalny termometr). Ogólnie uznaje się, że europejskie zamrażarki domowe nie spełniają standardów potrzebnych do zabicia toxo.Raczej wszystkie zamrażarki mają minus 21.
Moja obecna ma - 23 a poprzednia (jedna z pierwszych no Frost) mająca z 20 lat miała - 27.
Kwestia czy właściciel sobie tak ustawi.
A uznawaj sobie co chceszJeszcze jest kwestia tego, czy zamrażarka rzeczywiście trzyma temperaturę deklarowaną przez producenta (można kupić specjalny termometr). Ogólnie uznaje się, że europejskie zamrażarki domowe nie spełniają standardów potrzebnych do zabicia toxo.
![]()
Effect of Domestic Freezing on the Viability of Toxoplasma gondii in Raw and Dry-Cured Ham from Experimentally Infected Pigs - PubMed
Toxoplasma gondii is the causative agent of the parasitic disease toxoplasmosis, which is an important foodborne zoonosis. Eating undercooked meat of infected animals has been considered the major transmission route of T. gondii to humans. The present study was conducted to evaluate the efficacy...pubmed.ncbi.nlm.nih.gov