reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

☀️🍒 W czerwcu czas na wielkie zmiany, dwie kreseczki wysikamy 🍒☀️

reklama
Nie wiem czy jest dalej rko? Czy to zamienili na to aktywnie w domu,żłobku i takie tam...
W każdym razie masz wtedy kosiniakowe tysiac przez pierwszy rok życia dziecka jak nie ma macierzyńskiego.

Nie. Teraz nie ma już RKO. Musisz wybrać 1 z 3 opcji aktywnego rodzica i to jest w zależności od programu od 12 miesiąca życia. Tzn aktywnie w pracy (rodzice muszą pracować za min. 50% najniższej, oboje) to 1500zł do rąk rodzica. Aktywnie w domu dla rodziców którzy nie spełniają wymogu wyżej/nie pracują/są na wychowawczym 500zł miesięcznie. Aktywnie w żłobku tu jedyny wymógł to chodzenie do żłobka może być przez 12 miesiącem i rodzice mogą nie pracować - 1500zł płatne bezpośrednio na konto żłobka.

Więc przes ten 1 rok po porodzie jest tylko kosiniakowe i 800plus - 1800zł

Złożyłam wypowiedzenie i przeszłam na l4 na "stres w pracy" a uwierzcie mi że tam był jak jasny uj. Miałam mieć do końca okresu wypowiedzenia ale okazało się że jestem w ciąży. Niestety nie łapałam się na przedłużenie zatrudnienia do rozwiązania przez te wypowiedzenie. Jednak ciąża na początku źle rokowała i miałam przedłużone l4 przez to, później same problemy wychodziły i cała ciąża na l4 ale z Zusu. Jeszcze musiałam oddawać kasę bo urodziłam wcześniej niż miałam wypisane l4 i musiałam sprostować w urzędzie.

Ale wiesz, że mogłaś złożyć zgodnie z prawem o przywrócenie do pracy?

Kurcze, mam wrażenie, że ogólnie teraz trudno o pracę, w sensie o dobrą pracę. Ja na szczęście mam na czas nieokreślony i temu się staramy o drugie, bo mimo, że praca mnie wkurza i serio jest bezsensowna, to przynajmniej ją mam. A tak przy zmianie, to umowa na czas próbny, potem na 2 lata i dopiero na czas nieokreślony. A i tak planujemy przeprowadzkę kiedyś z mężem bliżej jego rodziny, czyli 100km stąd więc czeka mnie zmiana pracy tak czy siak.
A odnośnie macierzyńskiego, to któraś z was jest zorientowana jak dokładnie oni to liczą?
Macierzyński to masz do wyboru, albo cały rok 80% wypłaty, albo przez pół roku 100% a kolejne pół roku 60%.

reklama
Do góry