• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wątek dla mam karmiących piersią

mam takie samo zdanie jak Celinka... my karmiłysmy sie a i teraz z młodym cycamy tam gdzie małe ma potrzebe... zdarzyło sie tez na krawęzniku gdy ławki nie było (jula miała 1, 5 roku ponad).. Ja odstawiłam a raczej sama sie odstawiła (wmówiłam jej ze brzuszek ma chory bo mleczko sie zepsuło) 7 kwietnia a 23 zrobilismy Krzysia... przychpdziła sporadycznie pocycac jak juz w ciazy byłam .. gdyby nie skurcze i fenoterol to pewnie dokarmiałabym ja do dzis..;-)

reklama
nie do konca mnie dobrze zrozumialyscie! chodzilo mi o to ze dziecko po roku rozbiera matke, podnosi bluzke itp. jak chce cyca i to wlasnie moze byc krepujace, a nie samo karmienie dziecka... 6 miesieczne jeszcze tego nie robia... gratuluje Wam samozaparcia i checi karmienia jak najdluzej ale ja chce karmic do roku bo wtedy juz dziecko i tak wszystko je! pozatym jak juz mowilam chce od stycznia do jesieni odsapnac przed mam nadzieje 2 ciaza...

Perla bez przesady. Roczne dziecko nie siega jeszcze do mamusiego biustu ;-)
Dlugosc karmienia to wybor i matki, i dziecka. Wiadomo,ze jak ma sie juz dosyc i nie ma sily, to najlepiej odstawic. Ja uwielbiam karmienie piersia i dodatkowo czytalam duuzo o korzysciach z dlugiego karmienia i dla matki, i dla dziecka, co utwierdza mnie w moim postanowieniu. U nas utarlo sie przekonanie, ze karmienie do roku jest jak najbardziej ok, a powyzej to juz zboczenie, przesada itd.

CELINKA juz 10-miesieczne dziecko zaczyna dotykac piersi mamy sygnalizujac ze ma ochote na matczyne mleko... (zrodlo: ksiazeczka "moj pierwszy rok" Gerbera) mnie maly umeczyl z karmieniem przez 8 miesiecy jedzac w nocy co 2h, dopiero teraz jest lepiej bo je tylko 2 razy w nocy... mamom majacym postanowienie karmienia jak najdluzej zycze wytrwalosci i powodzenia!

nie spotkałam się z tym, żeby karmienie ponad rocznego dziecka piersią uznawane było za zboczenie :no:
ale gdyby Bartuś miał 5 lat i się sam nie odstawił od piersi to nadal byś karmiła??
wg mnie trzeba wyczuć moment odstawienia i tyle.

Chodzilo mi o to, ze dziecko nie jest na tyle duze, zeby w tym wieku siegnac do biustu matki.....
Jesli chodzi o karmienie piersia i druga ciaze, to jesli ciaza nie jest zagrozona, mozna spokojnie w jej trakcie karmic starsze dziecko.
Mamjakty dzieci odstawiaja sie od piersi przecietnie miedzy 2 i 3 rokiem zycia. Nie popaajmy w skrajnosc z tymi 5 latami.

Chodzilo mi o to, ze dziecko nie jest na tyle duze, zeby w tym wieku siegnac do biustu matki.....
Jesli chodzi o karmienie piersia i druga ciaze, to jesli ciaza nie jest zagrozona, mozna spokojnie w jej trakcie karmic starsze dziecko.
Mamjakty dzieci odstawiaja sie od piersi przecietnie miedzy 2 i 3 rokiem zycia. Nie popaajmy w skrajnosc z tymi 5 latami.
Mam koleżankę, której synek nie bardzo chciał się odstawić, bo ona też uważała, że jak dziecko chce pierś to trzeba mu ją dać... karmiła go na pewno do 4 latek i ten chłopiec w wieku 7 lat przychodził do mamy, podciągał jej koszulkę i przytulał się do cycka :szok: nie wiem, czy cycał wtedy, czy tylko się przytulał, ale i tak wydaje mi się to niesmaczne... no i pytanie Mamjakty nie jest bezpodstawne, bo gdzie jest granica odstawienia od piersi, jeżeli dziecko samo nie chce? jeżeli dac pierś na żądanie dziecku 3 letniemu, to dlaczego nie dać 4-letniemu, jeżeli dać 4-letniemu, bo chce, to dlaczego nie dać 5-cioletniemu? itd
Ja w planach mam skończenie karmienia około roczku, bo i tak przez ten rok dostanie wszystko co najlepsze. I broń Boże nie jestem przeciwniczką dlugiego karmienia, to jest wybór każdej z nas jak długo karmi i innym nic do tego ;-) karmienie też daje mi dużo radości i satysfakcji, ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić siebie karmiącej dwuletnią Karolkę :sorry:

reklama
ja też max do 2 lat będę chciała karmić piersią - chciałabym po roku próbować odstawiać, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce - póki co Ola jest mocno z cycusiem związana..

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry