• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wątek dla mam karmiących piersią

reklama
Myślę, że do roku-półtora będzie ok. Nie wiem, jak nam pójdzie odstawianie, bo Martusia mimo że ma apetyt, je owoce i warzywa, to cycusia ceni ponad wszystko... ;-)ale ponieważ do tego czasu postanowiłam (o ile to będzie możliwe) ją karmić, to zobaczymy za parę miesięcy, jak wtedy będzie sprawa wyglądała.

Moja fryzjerka powiedziała że karmiła starsze dziecko aż do 4 lat, potem synek miał leczony zgryz

Ja planuję conajmniej do roku. Na wiosne bedziemy sie starać o drugiego dzidziusia i właśnie jak to jest z tym karmieniem w ciąży ? Wyczytałam w jakimś starym (bardzo starym )numerze "Mamo to ja " że jak morfologia ok to można nadal karmić piersią ale jak długo ?

Moja fryzjerka powiedziała że karmiła starsze dziecko aż do 4 lat, potem synek miał leczony zgryz

"Ssanie piersi jest ćwiczeniem, które stymuluje prawidłowy rozwój mięśni szczęki i żuchwy. Im dłużej dziecko jest karmione piersią, tym mniejsze jest ryzyko wystąpienia wady zgryzu. Jednocześnie wyeliminowane zostają nieprawidłowości związane z karmieniem butelką." źródło: www.laktacja.pl

Jesli chodzi o dzieci karmione 4,5,6....lat. Moim zdaniem problem nie lezy w karmieniu piersia,tylko w tym,ze matka nie radzi sobie z wychowaniem dziecka. Przeciez w tym wieku dzieciakowi spokojnie mozna wytlumaczyc, ze np. nie karmimy sie w obecnosci obcych osob, czy na dworze, itd. Juz napisalam,ze dzieci przecietnie odstawiaja sie miedzy 2 i 3 rokiem zycia. Przecietnie nie znaczy zawsze.

Ostatnia edycja:
W dawnych czasach karmiono dzieci do 4 roku życia, i to na ten okres odstawienia przypadała największa śmiertelność dzieci ;-)

Karmić w ciąży można, o ile ciąża jest prawidłowa (niezagrożona).

Pierś nie powoduje wad zgryzu, to stary przesąd. Za to butelka, smoczek a nawet niekapek - jak najbardziej.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry