• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wątek dla mam karmiących piersią

Kurcze Perla - nie wiem :eek: ja to wogóle byłam w szoku, 10 miesięcy karmię, a tu nagle jakaś baba mi mówi, że powinnam jakąś wit brać ... Pediatra kazał Karoli D3 do roku dawać bez względu na to czy ciemiączko zarosło, czy nie ... co lekarz to teoria :eek: a wapń nie zaszkodzi ;-)

reklama
perla2212 - najlepiej zapytaj położnej przy okazji wizyty :tak: Wiedz jednak, że karmienie piersią tak zmienia organizm, że znacznie efektywniej wykorzystuje wpań z pożywienia niż bez karmienia piersią - dzięki temu min długie karmienie zapobiega osteoporozie :tak:

Co do suplementów diety, to ja tylko przyjmuję kwasy omega (bo jem mało ryb) ale bardzo nieregularnie, zwykle o tym zapominam.

dzieki Leika! szkoda ze nie jestem w Polsce, bo tu do 12 tygodnia wogole sie nie przejmuja ciaza...
w 1 ciazy latalam na wizyty do PL, ale teraz ze starszakiem bedzie troche ciezej i moze ze 2 razy polece!, no i oczywiscie z miesiac przed porodem coby czasem w UK nie urodzic...
kurcze szczerze mowiac troche sie martwie, ze bedac w ciazy i karmiac, zadnemu z maluchow nie dostarczam wystarczajacej ilosci tego co potrzebuja :-(

Perla nic sie nie martw dostarczas płod to w koncu pasozyt a takowy sobie krzywdy nie da zrobic.. Ucierpiec moze co jedynie zywiciel...;-)zadbaj wiec o dobra diete dla siebie bogata w witaminy i makro i mikroelementy i bogata w kalorie cobys nie znikneła... jesli nie bezie przeciwskazan to mozesz karmic cała ciaze a po ciazy na dwa cyculki;-)

dzieki MADZIA ale nie zamierzam karmic tak dlugo... w lutym przenosimy malego do swojego lozeczka zeby oduczyc przy okazji jedzenia w nocy, a w marcu calkiem odstawiam od cyca!

Rondzia w trakcie karmienia piersia gestosc kosci rzeczywiscie sie zmniejsza i są bardziej" kruche", ale po zaprzestaniu karmienia gestosc kosci bardzo sie zwieksza, bardziej, niz to mialo miejsce przed karmieniem. Im dluzej sie karmi, tym ta gestosc potem bedzie wieksza i dlatego dlugie karmienie chroni przed osteoporoza w wieku tzw. podeszlym.
Co do wiedzy lekarzy-sa tez tacy, co to twierdza, ze pokarm kobiety po roku karmienia jest bezwartosciowy, wiec na watpliwej wiedzy jednego lekarza ja bym sie nie opierala. Zaloze sie,ze wiekszosc doniesien, jakie oni glosza pochodzi z zaslyszanych zabobonow, niz z faktycznej wiedzy tzw. ksiazkowej i doswiadczenia . Jest grupa lekarzy mających duza wiedze, ale niestety sa oni w mniejszosci.

Ostatnia edycja:
Mamy karmiące piersią, podajecie swoim dzieciom tylko kaszki na wodzie (ew. swoim mleku), czy też kaszki mleczne?
Jeśli mleczne, to czy takie, które mają w swoim składzie mleko, czy najpierw przygotowujecie mleko, dopiero na nim kaszkę bezmleczną?
M. do tej pory jadła kaszki tylko na wodzie, ale zastanawiam się nad wprowadzeniem kaszki na mleku modyfikowanym. Może to już czas na nowe mleczko? Z karmienia piersią jeszcze nie rezygnuję, ale nie zamierzam karmic 'w nieskończonosc', więc może warto spróbowac wprowadzic do jej diety taki mleczny posiłek? Pediatra powiedziała, że nie skoro M. nie ma uczulenia na białko mleka krowiego, to mogę jej podawac kaszki mleczne zamiast bezmlecznych. Co o tym myślicie?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry