reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Wątek kulinarny

A ja dzisiaj bede robic lody ;-)
P.s zamist malin - truskawki
Smacznego: Lody malinowo-jogurtowe

Składniki:
  • 1 szklanka pełnotłustego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 30 dag malin
  • kilka gałązek porzeczek do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • Jaja umyj, sparz, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, wymieszaj z jogurtem. Białka ubij na sztywną pianę. Śmietanę schłódź, po czym również ubij. Maliny umyj, osącz, odłóż część do dekoracji, a pozostałe zmiksuj. Białka, śmietanę oraz zmiksowane maliny dodaj do kremu jogurtowego, delikatnie wymieszaj, wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Zanim lody dobrze zastygną, wymieszaj je 2–3 razy. Podawaj w pucharkach udekorowane owocami lub polane sokiem.
 
reklama
Dziekuję dorotko... no to chyba się skuszę mimo leniwca w dupci:p anni lody, brzmią cudnie ale ja chyba pop prostu kupię :D jak zwykle:d
 
odgrzebuję wątek i tak pomyślałam, że może tu będziemy dodawać przepisy na dania dla naszych bąbli:tak: co wy na to?
 
odgrzebuję wątek i tak pomyślałam, że może tu będziemy dodawać przepisy na dania dla naszych bąbli:tak: co wy na to?
Myslę, że to fajny pomysł Kachasku. Ja niestety jadę na słoiczkach, ale chętnie pogotowałabym coś po swojemu. Problem w tym, że właśnie nie bardzo wiem co i jak przygotować :-( Tradycyjnie kurczaczek z warzywkami to owszem, ale chciałabym urozmaicić dietę Wojtkowi. Więc czekam na Wasze przepisy :-)...może z czasem dodam coś od siebie :dry:
 
Zgapione od majówek :-D

Przepisy

Deser bananowo-wiśniowy
- 2 jabłka(najlepiej Champion)
- 1 banan
- 1 łyżka wydrylowanych mrożonych wiśni
Jabłka i wiśnie podgotować 2-3 minutki z niewielkim dodatkiem wody. Dodać pokrojony w kawałki banan i zmiksować wszystko razem. Można dodać do smaku soczku jabłkowego.

Drugi, ale odrobinę bardziej pracochłonny:
Jabłuszko z malinami i jagodami(z owocami leśnymi ;) )
- 2 jabłka
- 2 łyżki mrożonych czarnych jagód
- 1 łyżka mrożonych malin
Maliny sparzyć na sitku i przetrzeć tak by pesteczki zostały na siteczku. Zmiksować razem z jabłkami i jagodami.
Można też podgotować jabłko razem z jagodami(tak by jagody odmarzły) i dodać przecier z malinek.
Ja dodałam też jogurtu naturalnego( 2 łyżeczki na słoiczek 150 gramowy) bezpośrednio przed podaniem, ale nie polecam takiego eksperymentu mamom alergików.


DESERKI od 4 mc
DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym. Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

DESER JABŁKO-MORELA
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.

DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- 1 butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

DESER BANANOWO- JABŁKOWY
- 1 banan
- 1 jabłko
Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

MUS JABŁKOWY
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku

ZUPKIUwaga! Alergikom zamiast masla – olej (oliwe). Seler – tez bardzo ostroznie!!!
5 miesiąc

Pierwsza zupka marchewkowa


Skład:
100 ml wody(użyta do przyrządzenia),
1 marchewka
0,5 ziemniaka
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut (zerkaj aby woda się nie wygotowała). Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!

Zupka jarzynowa

Skład:
60-70ml wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła,

Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczke. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!




Zupka marchewkowa z brokułami

Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchewka
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła,
3 brokuły

Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!



Zupka marchewkowa z warzywami

Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
3marchewki,
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
koperek
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła


Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
 
6 miesiąc Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem

Skład:
20g mięso z indyka,
odrobina kalafior,
odrobina kalarepa,
pietruszka - natka
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
0,5 ziemniaka,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła

Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!


Zupka jarzynowa z cielęciną

Skład:
2 łyżeczki kleiku ryżowego
20 g surowego mięsa chuda cielęcina
100g wody1 marchewka
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
20g brokułów
1 łyżeczka z oliwy z oliwek

Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!

Zupka marchewkowa z mlekiem modyfikowanym

Skład:
60 ml wody
1 marchewka
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
60g mleka modyfikowanego
1 łyżeczka kleik ryżowy,

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i mleko jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!

7-8 miesiącZupka jarzynowa z królikiem i koperkiem

Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 ziemniak,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
40 g mięsa z królika, białych
40 ml soku z białych winogron,
pietruszka,
suszona cebula

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!

Zupka jarzynowa z kurczakiem i ryżem

Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 ziemniak,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
40 g mięsa z kurczaka
40 ml soku z białych winogron,
pietruszka,
suszona cebula
odrobina przecieru pomidorowego

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy razem z sokiem z winogron na koniec dodajemy odrobinkę przecieru. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!


Zupa jarzynowa z buraczkiem

Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 ziemniak,
1 pietruszki
1 buraka
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła

Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Po ugotowaniu warzywa rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy masło i kleik. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!


Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu

Skład:
1 marchewka
1 ziemniak,
odrobina pietruszki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
100 ml wody
2 łyżeczki kleiku ryżowego
40 g surowe chude mięso z piersi kurczaka lub indyka

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem.Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem.Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Wymieszać i podać maluchowi.
 
9 miesiąc Rosołek z ryżem

Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 pietruszki,
odrobina pora,
40 g mięsa z szynki wieprzowej,
20 g mięsa z kurczaka,
1 ziemniak,
3 łyżki ryżu,
2 łyżki kleiku ryżowego
suszona cebula,
pietruszka – natka

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!

Zupa jarzynowa z drobiem i ryżem

Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
1 ziemniak,
5 łyżek kukurydzy,
odrobina selera,
40 g mięsa z kurczaka,
10 g mięsa z indyka,
2 łyżeczki ryżu,
1 łyżeczka masła,
odrobina pietruszki,
odrobina pora,
suszona cebula,
koperek,
pietruszka – natka

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!





Zupa ogórkowa

Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 ziemniaki,
2 ogórki kwaszone,
20 g mięso z kurczaka,
1 marchew,
odrobina pora,
pietruszka, ,
4 fasolki szparagowe,
suszona cebula,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka kleiku ryżowego

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy starte na tarce ogórki kwaszone i gotujemy jeszcze kilka minut.Zdejmujemy z gazu dodajemy masełko i kleik ryżowy. Mieszamy i chłodzimy do odpowiedniej temperatury, po czym podajemy dziecku.

Zupa pomidorowa z indykiem i ryżem

Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
5 łyżeczek przecier pomidorowego,
1 marchew,
20 g mięsa z indyka,
1 ziemniak,
1 pietruszka,
3 łyżeczki ryżu,
3 łyżeczki kukurydzy,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleiku ryżowego
odrobinka cebulki,
koperek,
pietruszka - natka

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przecier,kleik i posypujemy koperkiem. Studzimy do odpowiedniej temperatur.


10 miesięcy Polski krupnik

Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
1 ziemniak,
1 pietruszki,
20 g mięso z szynki wieprzowej,
10g schabu,
odrobina pora,
4 łyżeczki kaszy jęczmiennej,
odrobina oliwy a oliwek
suszona cebula,
pietruszka - natka,
ziarno kopru

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Wymieszać i podać maluchowi.

Zupa jarzynowa z kluseczkami

Skład:
60 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
1 ziemniak,
odrobina selera
3 łyżeczki małego makaronu,
20 g schabu,
10 g mięso z szynki wieprzowej,
oliwa z oliwek
odrobina pora
,pietruszka,
szczypta czosnek

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Makaron gotować oddzielnie aż będzie miękki rozdrobnić i dodać do zupki. Wymieszać i podać maluchowi.

Zupa kapuśniak

Skład:
100 ml woda (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
malutka garstka kapusty kwaszonej
20 g mięsa z szynki,
1 ziemniak,
odrobina pora,
odrobina cebuli,
3 łyżeczki kaszy jęczmiennej,
pietruszka - natka,
majeranek,
ziarno kopru

Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy kaszą osobno przez 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso razem z kaszą.Kapuste gotować oddzielnie sprawdzając czy jest już dobra. Po ugotowaniu rozdrobnić mikserem i przełożyć do mięsa i warzyw wymieszać i jeszcze raz zmiksować.
 
11-12 miesięcy Zupa z płatkami jęczmiennymi

Skład:
1 marchew
1 ziemniak,
1 łyżeczka startej pietruszki
1 łyżeczka startego selera
1 łyżeczka płatków jęczmiennych błyskawicznych
40g mięsa z piersi kurczaka
150 ml wody

Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy selera i pietruszkę. Po 10 minutach dodajemy płatki i gotujemy aż będą miękkie.Ugotowane zupkę miksujemy i podajemy maluchowi.

Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki

Skład:
2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
1 marchew,
70 ml wody (użyta do przyrządzenia),
40 g mięsa z indyka,
1 ziemniak,
6 łyżek zielonego groszku,
pietruszka,
1 łyżka ryżu,
cebula,
2 łyżki mleka w proszku pełne,
pietruszka - natka,
szczypta cukru,
szczypta sól jodowanej,
ziarno kopru

Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przecier i ryż.Gotujemy jeszcze kilka minut, posypujemy koperkiem. Studzimy do odpowiedniej temperatur.

Zupa warzywna

Skład:
2 marchweki
1 pietruszka
1 selera, małego pora,gałązka kalafiora,
1/8 główki kapusty
3 pomidory
3 ziemniaki
3 łyżki soczewicy
3 łyzki oleju
sól
pieprz
natka pietruszki
1000 ml wody

Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy olej i dodajemy warzywa. Dusimy 5 minut po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory i soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości .Ostudzić i podawać.


ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM

- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.

ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ

- marchew 1 duża
- kawałeczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- róża brokuła
- cebula 1 małej
- pietruszka kawałeczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.

ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM

- marchew 1 duża
- kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryż 1 łyżka
- brokuł róża
- cebula 1
- seler kawałeczek
- pietruszka 1 cała niewielka
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)

- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka 1
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.


ZUPKA NA ROSOLE
- 1 marchwi
- 1 małego ziemniaka
- 2 róże kalafiora
- 1 pietruszki
- 1 pora
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1łyżeczka płatków ryżowych
- mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.


ZUPKA JARZYNOWA

-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

ZUPA ZIEMNIACZANKA

- 2 ziemniaki
- 2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

ZUPA BROKUŁOWA

-1 marchewka
-100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM

-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM

- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.

ZUPKA Z CUKINII

Ugotowac na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania dodac kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotowac az napecznieje.W innym garneczku gotowac piers z indyka (kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmielic warzywka i włożyc do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodac miesko i zmiksowac i tym sposobem powstaja 2 rodzaje zupek za jednym razem, miesna i bezmiesna
Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego smaku.

ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU

-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

ZUPKA Z KURCZAKIEM

- marchew
- ziemniak
- mięso z piersi kurczaka
- seler
- pietruszka
- oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.
 
ZUPKA Z KRÓLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.

DANIA OBIADOWE ciag dalszy

POTRAWKA Z INDYKIEM

- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- olej 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

POTRAWKA Z INDYKIEM I POMIDORAMI

- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duża
- por, seler po kawałeczku
- pietruszka 1
- olej sojowy
- kleik ryżowy
Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.

INDYK W JARZYNACH

-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.

KURCZAK Z JABŁKAMI

- marchew (350 gram)
-mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
- masło 1 łyżeczka
-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.

JAGNIĘCINA Z KASZĄ

-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.

INDYK KALAREPKĄ

- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.
 
reklama
DANIA BEZGLUTENOWE
CIASTECZKA GRYCZANO GRUSZKOWE


Składniki:
- pół kilo gruszek
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 1 i ½ szklanki mąki kukurydzianej
- łyżeczka sody oczyszczonej (niekoniecznie)
Sposób przyrządzania:
Gruszki obrać, wyjąć gniazda i zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce, dodać
kaszę, mąkę i sodę. Wymieszać. Formować małe placuszki, pieć ok. 45 min w temp.
180 stopni.
Te są raczej miękkie.


KRUCHE CIASTECZKA

Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1/3 szklanki wody
- 1 kostka margaryny bezmlecznej
Sposób przyrządzania:
Połącz trzy rodzaje mąki. Margarynę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i wodę. Szybko wyrób ciasto i uformuj kulę. Włóż ciasto do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Przed pieczeniem wyjmij ciasto z zamrażalnika wieczorem i pozostaw w lodówce do rana. Po wyjęciu pokrój ciasto na cienkie plastry. Wycinaj foremką ciasteczka o różnych kształtach. Piecz w temperaturze 180°C ok. 15 min. Po upieczeniu możesz je polukrować. Zamiast margaryny dac mozna olej.


KRUCHE CIASTECZKA

Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- kostka margaryny bezmlecznej
- cukier wanilinowy(lub łyżka cukru)
Sposób przyrządzania:
Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin. Piec w 220 st.C od 10 do 15 min.

CIASTECZKA BANANOWO-JAGLANE

- 3-4 dojrzale banany
- 2 filizanki platkow jaglanych lub 1 filizanka platkow jaglanych i jedna
filizanka kaszy jaglanej
- 4 lyzek oleju slonecznikowego
- 1 jablko drobno pokrojone lub tarte
Zgniatac banany, dodac jagly i olej, mieszac. Dodac jablko i
mieszac. Polozyc kleksy, batoniki etc. na blache. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25-30 min. przy temp. 200 stopni. Mozna zastapic jablko innymi owocami (drobno pokrojone figi, owoce sezonowe, dodac sloneczniki).
Czas przygotowania: 40 min


KOTLECIKI DROBIOWE

0,5 kg piersi z kurczaka lub indyczej, sól, kilka łyżek kleiku kukurydzianego
Teraz dokładnie umyj mięso i pokrój je w cienkie plastry, które po zanurzeniu w naczyniu z wodą obsypuj solą. Malec może obtaczać kotlety w kleiku, a Ty smaż je na bieżąco, żeby nie "czekały" długo na talerzu, bo przyklei się do niego panierka. Kiedy już będą złote i chrupiące, na pewno zrobią furorę na obiadowym talerzu.

Naleśniki bezglutenowe

szklankę mąki bezglutenowej
2 łyżki kleiku kukurydzianego
łyżkę mąki kukurydzianej
2,5 szklanki wody
3 łyżki oleju
Zalej kleik niewielką ilością wody (ok. pół szklanki), dodaj mąkę, olej i sól. Ucierając mikserem, stopniowo dodaj resztę wody. Ciasto odstaw na 1 - 2 godziny, a następnie smaż na nie przywierającej patelni. Nadzienie to już kwestia wyobraźni, ale świetnie nadają się do tego jeszcze ciepłe, dopiero co usmażone jabłka.

Krem owocowy

200 ml przegotowanej wody oligoceńskiej lub mineralnej niegazowanej
200 ml kleiku kukurydzianego
1 łyżka masła (dla dzieci uczulonych na mleko - margaryny bezmlecznej)
130 - 160 g przecieru owocowego dla dzieci
0,5 szklanki cukru pudru
Do naczynia wlać wodę, dodać tyle kleiku, by otrzymać bardzo gęstą masę. Ucierając (mikserem lub drewnianą łyżką) masło z cukrem, dodawać na zmianę kleik i przecier owocowy. Gotowy krem przechowywać w lodówce.

Budyń bez mleka

butelka soczku owocowego dla niemowląt
1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy dziecko woli budyń mniej czy bardziej gęsty)
1 - 2 łyżki kleiku kukurydzianego
1 łyżka wody
Soczek wlać do garnka i zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotować, aż zgęstnieje. Odstawić na 15 minut. Wymieszać dokładnie z kleikiem. Podawać na zimno.
 
Do góry