9 miesiąc Rosołek z ryżem
Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 pietruszki,
odrobina pora,
40 g mięsa z szynki wieprzowej,
20 g mięsa z kurczaka,
1 ziemniak,
3 łyżki ryżu,
2 łyżki kleiku ryżowego
suszona cebula,
pietruszka – natka
Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupa jarzynowa z drobiem i ryżem
Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
1 ziemniak,
5 łyżek kukurydzy,
odrobina selera,
40 g mięsa z kurczaka,
10 g mięsa z indyka,
2 łyżeczki ryżu,
1 łyżeczka masła,
odrobina pietruszki,
odrobina pora,
suszona cebula,
koperek,
pietruszka – natka
Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupa ogórkowa
Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 ziemniaki,
2 ogórki kwaszone,
20 g mięso z kurczaka,
1 marchew,
odrobina pora,
pietruszka, ,
4 fasolki szparagowe,
suszona cebula,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka kleiku ryżowego
Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy starte na tarce ogórki kwaszone i gotujemy jeszcze kilka minut.Zdejmujemy z gazu dodajemy masełko i kleik ryżowy. Mieszamy i chłodzimy do odpowiedniej temperatury, po czym podajemy dziecku.
Zupa pomidorowa z indykiem i ryżem
Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
5 łyżeczek przecier pomidorowego,
1 marchew,
20 g mięsa z indyka,
1 ziemniak,
1 pietruszka,
3 łyżeczki ryżu,
3 łyżeczki kukurydzy,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleiku ryżowego
odrobinka cebulki,
koperek,
pietruszka - natka
Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przecier,kleik i posypujemy koperkiem. Studzimy do odpowiedniej temperatur.
10 miesięcy Polski krupnik
Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
1 ziemniak,
1 pietruszki,
20 g mięso z szynki wieprzowej,
10g schabu,
odrobina pora,
4 łyżeczki kaszy jęczmiennej,
odrobina oliwy a oliwek
suszona cebula,
pietruszka - natka,
ziarno kopru
Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Wymieszać i podać maluchowi.
Zupa jarzynowa z kluseczkami
Skład:
60 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
1 ziemniak,
odrobina selera
3 łyżeczki małego makaronu,
20 g schabu,
10 g mięso z szynki wieprzowej,
oliwa z oliwek
odrobina pora
,pietruszka,
szczypta czosnek
Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Makaron gotować oddzielnie aż będzie miękki rozdrobnić i dodać do zupki. Wymieszać i podać maluchowi.
Zupa kapuśniak
Skład:
100 ml woda (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
malutka garstka kapusty kwaszonej
20 g mięsa z szynki,
1 ziemniak,
odrobina pora,
odrobina cebuli,
3 łyżeczki kaszy jęczmiennej,
pietruszka - natka,
majeranek,
ziarno kopru
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy kaszą osobno przez 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso razem z kaszą.Kapuste gotować oddzielnie sprawdzając czy jest już dobra. Po ugotowaniu rozdrobnić mikserem i przełożyć do mięsa i warzyw wymieszać i jeszcze raz zmiksować.