reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek kulinarny

reklama
anielap mam ślinotok... Mniam...

Piotruś dziś zeżarł mi część obiadu - muszę zacząć jeść po tym jak On zje ;-) A miałam mięso pieczone w majeranku z solą i makaron - wciągał łychę za łychą (a raczej widelec - mój ;-)) i dzielnie memłał kawałki (spore) mięsa tymi swoimi 5 zębami :-D
 
Elmaluszek ja miałam akurat cielęcinkę i kalafiora, ale ten sosik napewno pasuje do wszystkich mięs a nawet warzyw. Kalafior polany tym sosem smakował wybornie.

Esia u nas identiko:-D Mój mały niejadek stał się teraz wielkim smakoszem dorosłego żarcia. Nic nie mogę zjeśc sama, wszystko muszę dzielic na dwoje. I tak wychodzi ze moja Zu je więcej ode mnie:-D
 
jezoo ale super wątek - już wiem skąd będę czerpać inspiracje na jedzonko :-)

jutro piersi w sosie musztardowym :-D

a ja wkleję pychasi makaronik (niestety nie mój, ale przeze mnie zmodyfikowany - mam andzieję że autor się nie obrazi) troszkę kaloryczny ale co tam

Farfalle all'Alfa Romeo

Składniki:
- makaron farfalle (kokardki)
- czosnek (3 ząbki),
- 1 cebula,
- bekon,
- pomidory suszone,
- pomidory w puszcze krojone lub całe (1 puszka) lub swieże (2),
- bazylia swieża i suszona,
- pieprz,sól,
- tabasco,
- oliwa z oliwek,
- ser parmigiano regiano (parmezan) lub granna padano.

Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek (jedna lyzke stolowa), kroimy bekom w kosteczke (dosyc gruba). Kiedy bekon zrumienieje dorzucamy pokrojona w kosteczke cebule i czosnek i przez kilka minut dusimy na srednim ogniu, uwazajac zeby czosnek sie nie przypalil. Nastepnie kroimy pomidory suszone w "pasemka" i dodajemy do wczesniejszych skaldnikow i znowu dusimy przez kilka minut. Dodajemy pomidory (jeśli świeże to po usunięciu skórki). Sos doprawiamy sola i pieprzem oraz suszona bazylia. Swieza bazylie siekamy i dodajamy do sosu (mnie się jeszcze nigdy nie udało jej akurat posiadać więc ominęłam tą część ;-)). Na smaym koncu wlewamy kilka kropel tabasco.

W oryginalnym przepisie były również czarne oliwki pokrojone w ćwiartki ale że ja nie przepadam to robię bez nich.
 
troche szybkich - smacznych przepisow z ktorych korzystam. (te akurat mam z netu www.bozyciemasmak.com - polecam stronke)

KALAFIOR JAK SCHABOWY :p




kalafior nalezy umyc, podzielic na kawalki. kazdy kawalek zanurzyc w rozmieszanym jajku, a pozniej w bulce tartej. smazyc na rumiano ze wszytskich stron.
pyszny zarowno na cieplo jak i na zimno :)


PLACUSZKI TWAROGOWE Z JAGODAMI




kefir - ok. litra, moze byc mniej
twarog - ok. 250 dag
jajka - 2
maka
proszek do pieczenia
sol, cukier
jagody

kefir, jajka i twarog zmiksowac. dodac tyle maki, zeby ciasto bylo geste. razem z maka wsypac lyzeczke proszku. dodac szczypte soli i lyzke cukru do smaku.
lyzka nakladac ciasto na rozgrzany olej. na kazdy placuszek nalozyc jagody, nalozyc jeszcze troche masy. (zeby przykryla owoce - zapobiegnie to przywieraniu jagod do patelni).
gotowe posypac cukrem pudrem.

PUFKI ZIEMNIACZANE




ziemniaki ugotowac, przecisnac przez praske. dodac tyle maki ziemniaczanej, zeby wyniosla 1/4 objetosci ziemniakow. wbic jedno lub dwa jaja. posolic.
wyrobic. ciasto ma odchodzic od rak. jesli bedzie zbyt lepkie, nalezy dodac maki ziemniaczanej.

ucinac kawalki ciasta, uformowac cienki waleczek, pokroic go ukosnie na male kawalki.

wrzucac kawalki ciasta na rozgrzany olej. piec do zrumienienia.

podawac z dowolnym dipem, np. koperkowym, czsnkowym. lub zwyczajnie, z ketchupem.

MOZARELLA MNIAAAM ;)



przygotowujemy marynate: kilka sporych zabkow czosnku, duuuzo swiezej bazylii, oliwa z oliwek, sol - wszystkiem skladniki miksujemy.
mozarelle kroimy w plastry, zalewamy marynata, delikatnie mieszamy. odstawiamy do lodowki np. na cala noc.

przed podaniem plastry ukladamy na talerzu, posypujemy pokrojonym w kostke pomidorem.
podajemy np. z bagietka.
 
Smażony żółty ser
Przygotowanie:

Najlepiej sprawdza się ser salami (taki okrągły z małymi dziurkami). Kroimy tenże ser w plastry grubości dwóch centymetrów, obtaczamy w jajku calym + sol, pieprz ziolowy, pieprz i bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Tłuste, ale pyszne. Znakomicie smakuje z sałatką z pomidorów i cebuli lub jakąkolwiek inną.

Zupa z pieczonych pomidorow - to juz nie jest 20 minut ;-)
3,5 kg podłużnych pomidorów
1/2 szklanki oliwy (jeśli dysponujecie oliwą ze słoiczka z suszonymi
pomidorami, to użyjcie właśnie tej. Choćby częściowo)
3 ząbki czosnku do pieczenia + 3 do zupy
1 łyżka tymianku
2 średnie cebule
2 łyżki kminku
spora szczypta chilli albo posiekana świeża papryczka (dla ostrych zawodników
z pesteczkami, dla spokojniejszych - bez)
2/3 szkl dobrego przecieru pomidorowego (np. duży słoiczek "Kotlin)
3-4 szklanki bulionu
sól, pieprz, cukier

Najpierw do szklanki z oliwą wyciskamy 3 ząbki czosnku, żeby jak najszybciej
zaczął jej oddawać smak.Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. 2 blachy do
pieczenia wykładamy papierem. Wbrew pozorom 3,5 kg pomidorów umytych i
przeciętych na pół wypełni dokładnie 2 blachy. Układamy je skórką do dołu,
skrapiamy oliwą z czosnkiem i posypujemy tymiankiem. Jeśli dysponujesz
piekarnikiem z termoobiegiem, to nie musisz się martwić o to, jak upieką Ci
się te dwie blachy pomidorów równocześnie. Jeśli jesteś mną, to sprawdzasz co
pewien czas co dzieje się w piekarniku i manewrujesz blachami - słabiej
przypieczone na wysoką półkę, mocniej - w tym czasie mogą się dopiekać na
niższej. Ważne żeby między blachami zostawiać odstęp, bo pomidory bardzo
parują. Pieczemy przez ok. 50 min. Chodzi o to, żeby były jeszcze soczyste, a
jednocześnie żeby zdążył już w nich skoncentrować się cukier.
Kiedy przestygną połowę z nich miksujemy w blenderze. Z resztą postępujemy tak
: każdą upieczoną połówkę kroimy wszerz na pół - połówki od strony ogonka
wrzucamy do blendera i miksujemy z 2 szklankami bulionu, to co nam zostało
kroimy na niewielkie części - dzięki temu w naszej zupie będzie można znaleźć
kawałki upieczonego pomidora.
Na łyżce oliwy/dobrego oleju podsmażamy posiekane cebule, potem dodajemy
czosnek i chilli. Dusimy przez 10 minut. Posypujemy kminkiem, dusimy jeszcze 5
minut. Dodajemy zmiksowane pomidory, pozostały bulion i przecier, doprowadzamy
do zagotowania, gotujemy przez chwilę, doprawiamy do smaku cukrem, solą i ew.
pieprzem. Na koniec dodajemy posiekane pieczone pomidory, delikatnie mieszamy.
Rozlewamy do misek, polewamy czym co kto lubi, najlepiej gęstym jogurtem i
posypujemy czymś zielonym, nie za dużo, bo najważniejsza jest pomidorowa
pomidorowość. Poczym rozkoszujemy się osiągnięciem kulinarnej doskonałości.


Kalafior z sosem pieczarkowym
kalafior,
oliwa z oliwek bądź olej

sos:
200 ml słodkiej śmietanki,
2 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
pieczarki,
trochę masła - powiedzmy łyżka
pieprz i sól
Przygotowanie:
Kalafora dzielimy na średniej wielkości różyczki, na paltelni podgrzewamy olej.
Do garnka wrzucamy masło, jak się rozpuści dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek. Wrzucamy pokrojone grzybki, od razu solimy i dodajemy pieprzu, dolewamy śmietanki i zostawiamy na ogniu na ok. 15 min, aż sos zgęstnieje.
Wskazówki i uwagi:
Na talerz wykładamy najpierw sos, potem dopiero kalafiora, żeby pozostał chrupki ;)

Spagetti Gorgonzola


Czas przygotowania: do 15 min.
Proporcje podane dla 3 osób.


Składniki:
spagetti lub inny makaron
150g sera gorgonzola (może być inny ser z niebieską/zieloną pleśnią)
2 łyżeczki masła lub margaryny
75 ml śmietany do sosów
Przygotowanie:
Masło lub margarynę roztapiamy na patelni. Ser gorgonzola pokrojony w małe kostki po trochu wrzucamy na patelnię i roztapiamy w tłuszczu. Po trochu dolewamy również śmietany. Cały czas musimy mieszać, żeby się nie przypaliło i ładnie połączyło. Podawać od razu, nie pozwolić na wystygnięcie.
Ugotowany makaron polewamy sosem.
 
Ostatnia edycja:
Anni mnnnnnniaaaaaam.... Jutro zrobię placuszki twarogowe. Właśnie dziś rozmroziłam ostatnią porcję jagód z zeszłego roku. Takie placuszki to i Zu na obiadek moze zje.​
 
Tu wam dziewczyny wkleilam przepisy dosyc proste. Mam ich z tysiac wiec jeszcze bede dorzucac pewnie. Jezlei chcecie moge cos bardziej wymyslnego wkleic ;-)

Dzagudku - jest super przepis nazywa sie Chicken Alfredo - to taki typ spegetti. Ale nie mam tego przepisu po polsku. Jak bede miala chwile to go przetlumacze - bo to kilka liijek hahah ale dzis mam lenia ;-)

POLECAM, jezeli ci sie on rzuci o uszy - baaardzo proste i G UWIELBIA ta potrawe.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Spagetti Siciliana

Składniki:

bakłażan
puszka pomidorów krojonych lub przecieru pomidorowego (można dodać świeże pomidory)
duża cebula lub dwie mniejsze
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
bazylia (najlepiej świeża, ale może być suszona)
pieprz, sól
Przygotowanie:
Bakłażana w całości kroimy w kostkę, układamy na desce, posypujemy solą i przykrywamy drugą deską i czymś ciężkim. Odstawiamy go na jakieś pół godziny, aby stracił trochę wody.
Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dorzucamy czosnek. Potem dodajemy pomidory lub przecier, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy bakłażana. Wszystko gotujemy aż bakłażan będzie miękki i ugotowany. Na koniec dodajemy świeżą bazylię (suszoną można dodać już wcześniej) oraz pieprz i sól do smaku.
Makaron gotujemy al dente i podajemy z bakłażanowym sosikiem. Smacznego!
 
Do góry