Smażony żółty ser
Przygotowanie:
Najlepiej sprawdza się ser salami (taki okrągły z małymi dziurkami). Kroimy tenże ser w plastry grubości dwóch centymetrów, obtaczamy w jajku calym + sol, pieprz ziolowy, pieprz i bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Tłuste, ale pyszne. Znakomicie smakuje z sałatką z pomidorów i cebuli lub jakąkolwiek inną.
Zupa z pieczonych pomidorow - to juz nie jest 20 minut ;-)
3,5 kg podłużnych pomidorów
1/2 szklanki oliwy (jeśli dysponujecie oliwą ze słoiczka z suszonymi
pomidorami, to użyjcie właśnie tej. Choćby częściowo)
3 ząbki czosnku do pieczenia + 3 do zupy
1 łyżka tymianku
2 średnie cebule
2 łyżki kminku
spora szczypta chilli albo posiekana świeża papryczka (dla ostrych zawodników
z pesteczkami, dla spokojniejszych - bez)
2/3 szkl dobrego przecieru pomidorowego (np. duży słoiczek "Kotlin)
3-4 szklanki bulionu
sól, pieprz, cukier
Najpierw do szklanki z oliwą wyciskamy 3 ząbki czosnku, żeby jak najszybciej
zaczął jej oddawać smak.Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. 2 blachy do
pieczenia wykładamy papierem. Wbrew pozorom 3,5 kg pomidorów umytych i
przeciętych na pół wypełni dokładnie 2 blachy. Układamy je skórką do dołu,
skrapiamy oliwą z czosnkiem i posypujemy tymiankiem. Jeśli dysponujesz
piekarnikiem z termoobiegiem, to nie musisz się martwić o to, jak upieką Ci
się te dwie blachy pomidorów równocześnie. Jeśli jesteś mną, to sprawdzasz co
pewien czas co dzieje się w piekarniku i manewrujesz blachami - słabiej
przypieczone na wysoką półkę, mocniej - w tym czasie mogą się dopiekać na
niższej. Ważne żeby między blachami zostawiać odstęp, bo pomidory bardzo
parują. Pieczemy przez ok. 50 min. Chodzi o to, żeby były jeszcze soczyste, a
jednocześnie żeby zdążył już w nich skoncentrować się cukier.
Kiedy przestygną połowę z nich miksujemy w blenderze. Z resztą postępujemy tak
: każdą upieczoną połówkę kroimy wszerz na pół - połówki od strony ogonka
wrzucamy do blendera i miksujemy z 2 szklankami bulionu, to co nam zostało
kroimy na niewielkie części - dzięki temu w naszej zupie będzie można znaleźć
kawałki upieczonego pomidora.
Na łyżce oliwy/dobrego oleju podsmażamy posiekane cebule, potem dodajemy
czosnek i chilli. Dusimy przez 10 minut. Posypujemy kminkiem, dusimy jeszcze 5
minut. Dodajemy zmiksowane pomidory, pozostały bulion i przecier, doprowadzamy
do zagotowania, gotujemy przez chwilę, doprawiamy do smaku cukrem, solą i ew.
pieprzem. Na koniec dodajemy posiekane pieczone pomidory, delikatnie mieszamy.
Rozlewamy do misek, polewamy czym co kto lubi, najlepiej gęstym jogurtem i
posypujemy czymś zielonym, nie za dużo, bo najważniejsza jest pomidorowa
pomidorowość. Poczym rozkoszujemy się osiągnięciem kulinarnej doskonałości.
Kalafior z sosem pieczarkowym
kalafior,
oliwa z oliwek bądź olej
sos:
200 ml słodkiej śmietanki,
2 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
pieczarki,
trochę masła - powiedzmy łyżka
pieprz i sól
Przygotowanie:
Kalafora dzielimy na średniej wielkości różyczki, na paltelni podgrzewamy olej.
Do garnka wrzucamy masło, jak się rozpuści dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek. Wrzucamy pokrojone grzybki, od razu solimy i dodajemy pieprzu, dolewamy śmietanki i zostawiamy na ogniu na ok. 15 min, aż sos zgęstnieje.
Wskazówki i uwagi:
Na talerz wykładamy najpierw sos, potem dopiero kalafiora, żeby pozostał chrupki
Spagetti Gorgonzola
Czas przygotowania:
do 15 min.
Proporcje podane dla
3 osób.
Składniki:
spagetti lub inny makaron
150g sera gorgonzola (może być inny ser z niebieską/zieloną pleśnią)
2 łyżeczki masła lub margaryny
75 ml śmietany do sosów
Przygotowanie:
Masło lub margarynę roztapiamy na patelni. Ser gorgonzola pokrojony w małe kostki po trochu wrzucamy na patelnię i roztapiamy w tłuszczu. Po trochu dolewamy również śmietany. Cały czas musimy mieszać, żeby się nie przypaliło i ładnie połączyło. Podawać od razu, nie pozwolić na wystygnięcie.
Ugotowany makaron polewamy sosem.