reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek kulinarny

Aniela - Ciesze sie, ze ci smakowaly. Bidulko jedna - caluski w lapke:sorry2:

kalafior jest duper tez - sparawdz w ogole ta stronke - babka fajne ma przepisy. Ja robie go zawsze na patelni.:tak:
 
reklama
Odświeżam wątek, bo w czasie sprzątania znalazłam przepis, który kiedyś miałam tu wsadzić. Jest to gulasz z kurczaka z zielonym groszkiem. Rzecz prosta, a jednocześnie pyszna do podania np. na imprezę rodzinną (sama kilka proszonych obiadów nią załatwiłam;-)).
Potrzeba:
- piersi z kurczaka - ok. 60dkg
- olej
- cebula
- bulion drobiowy - ok. 2 szklanek
- listek laurowy
- 25 dkg pieczarek
- masło
- zielony groszek (mrożony lub z puszki) - albo ok. 80 dkg, albo 2 puszki
- mąka
- śmietana - ok. pół szklanki
- curry - 1 łyżeczka
- 1/4 łyżeczki papryki

Piersi pokroić na kosteczkę czy paseczki i obsmażyć. Cebulę posiekać i podsmażyć razem z mięsem. Następnie wsadzić to do gara, zalać bulionem, dodać listek laurowy i zagotować. Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle i dodać do gulaszu. Jeśli mamy groszek mrożony to dodajemy go do potrawy razem z pieczarkami, jeśli z puszki, to wrzucamy go dopiero na 5 minut przed końcem gotowania. Wszystko gotujemy do miękkości. Na koniec mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do tego curry, wlewamy do gulaszu i gotujemy. Na koniec doprawiamy jeszcze papryką. Oczywiście można dodać też sól czy pieprz do smaku, ale gotujemy to w bulionie, więc i tak jest dość słone więc trzeba próbować.

Smacznego!
 
Zainspirowalyscie mnie do wiekszej aktywnosci w kuchni :-) Poniewaz zawsze bylam w tej materii leniem, zakupilam ksiazke z przepisami dla dzieci i sie szkole :-) Chcialam sie z wami podzielic pomyslami na lekkie sniadanko:
1. 3 lyzki muesli + 4 sliwki + 3 suszone morele pokrojone w paseczki z 75 ml jogurtu + 1 lyzeczka miodu.
2. 3 lyzki muesli + 2 lyzeczki suszonych ananasow + 7 lyzeczek maslanki + 2 lyzeczki soku z ananasa.
3. 3 lyzki muesli + 100g winogron pokrojonych na pol +150 ml kefiru + 1 lyzeczka brazowego cukru.
4. stopic lyzeczke masla w rondelku, dodac 2 lyzeczki owsianki, przypiec do zruminienia ciagle mieszajac, pozostawic do ostygniecia, dodac 6 lyzeczek twarozku granulowanego i truskawki/maliny/jagody sezonowe owoce
5. 6 lyzeczek twarozku, 5 lyzeczek mleka, 1 lkyzeczke miodu zmieszac razem na jednolita mase. Taka mase rozsmarowac na gofrach a na wierzch dac dzwonka pomaranczy i posypac utartymi migdalami.
 
Izka, mmmmm.... jakie pyszności. Sama bym takie zjadła...:tak:
A moja Zu musli to nie bardzo chce jesc. Ale zrobiłam ostatnio same płatki owsiane i posmakowały. I bardzo lubi też kaszę jaglaną z malinami. Zajadamy razem z jednej miseczki...:tak: Taaaaakie dobre.​
 
Penne al salmone (czyli makaron z łososiem;-))

Składniki:
- łosoś wędzony,
- pomidory w puszcze
- czosnek
- cebula
- bazylia
- natka pietruszki
- makaron

Podsmażyć cebulę i czosnek (ok.4 ząbki) na oliwie. (Trzeba uważać, żeby cebula się nie spaliła bo popsuje smak). Dodać pomidory z puszki (ja wcześniej miksuje, żeby nie było kawałków pomidora), dodać bazylię, natkę (najlepiej świeże), pieprz, łyżkę cukru. Dusić ok. 10 min. na małym ogniu, dodać pokrojonego wędzonego łososia, 7 minut i gotowe. Ja na koniec dodaję trochę śmietanki do kawy (mój znajomy Włoch dodaje łyżkę śmietany kremówki, a ponieważ ja zawsze zapominałam o tej śmietanie a śmietankę do kawy zawsze mam, więc tak już zostało:-))
Podawać z makaronem penne (rurki)

Ten sam sos można podać z ryżem i mamy wtedy risotto al salmone:-p.( w restauracji mojego przyjaciela nazywane risotto greta garbo:dry:)

Łososia można zastąpić krewetkami, owcami morza lub paluszkami karabowymi.
 
Anni,Anielap-jak wy robilyscie te placuszki?Ja chyba czegos za malo dodalam bo mi srtasznie tluste wyszly,znaczy olej sie za bardzo wchlanąl.Hmmm....
 
Elmaluszku bo one mają to do siebie że bardzo tłuszcz piją. Ja robiłam według przepisu, ale na koniec po smażeniu odsączałam na papierze. Były tłuste jeszcze, ale baaaaardzo pyszne.​
 
Naszla mnie ochota na gotowanie to się i z Wami podzielę...

Naleśniki ze szpinakiem i rybą:

Smażę stertę naleśników (ufff... nogi mi włażą do tyłka;-))

Farsz:
boczek pokrojony w kosteczkę podsmażam na patelni
dowalam dwie kostki mintaja (wiem napewno że nie mają ości)
paczkę mrozonego szpinaku
duuuuużo czosnku
ser typu parmezan starty drobniutko
reszta do smaku jak kto lubi
nie solić (ser i boczek są już bardzo słone)
i koniecznie garść ziaren słonecznika

Naleśniki zawijam i zapiekam je jeszcze z żółtym serem. Pychotka!!!

No i gdyby nie smażenie naleśników to łatwizna i szybko się robi. POLECAM!​
 
reklama
To ja jeszcze bardzo poprosze o przepis jak zrobic nalesnika...Takiego gołego:cool2:
 
Do góry