reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek kulinarny

reklama
Dziewczynki, a może by tak mała reaktywacja wątku??? Rany, czy nikt w tym gronie nie gotuje i nie ma jakiś fajnych przepisów????:szok: Wychodzi na to że tylko ja taka głupia jestem...:eek:

Nic to, na zachętę podam Wam moje nowe przepisiki, wyczajone gdzieś tam.
Mam właściwie 2 przepisy na kurczaka z serkiem mascarpone.
Praktycznie robią się tak samo, różnica w sosiku:
Czyli, kroimy pierś kurczaka na kawałeczki i podsmażamy na patelni.
Wersja 1: do kurczaka dodać pokrojone w kostkę cebulę i żółtą paprykę. Chwilę razem posmażyć, dodać serek mascarpone, wymieszać i chwilę pogotować, dodać przyprawy.
Wersja 2 - na oddzielną patelnię wrzucić cebulkę i podsmażyć, potem dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory, wymieszać i dusić chwilkę na wolnym ogniu. Na koniec dodać serek, wymieszać, doprawić. Na koniec dodać usmażone mięsko.
Danie można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami - właściwie czym kto chce. A z przypraw można dowolnie dodawać - paprykę, bazylię, a do wersji 2 nawet sos chilli.
Polecam - naprawdę pycha.

I jeszcze mój przepis na błyskawiczną szarlotkę - w końcu wczoraj ją zrobiłam.;-)
180 g masła (lub margaryny do pieczenia), 180 g cukru, cukier waniliowy i 3 jajka - to wszystko zmiksować na gładką masę (jajka dodawać stopniowo po jednym). Do tego dodać ok. 300 g mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Na tarce utrzeć 4 jabłka, wymieszać z rodzynkami (można też z cynamonem) i dodać do ciasta. Wysmarować blachę tłuszczem i wysypać tartą bułką, wyłożyć ciasto. Na wierzch można poukładać plasterki jabłka umaczane w cukrze pudrze - ładnie wygląda jak się upiecze.;-)Ciasto piec godzinę w temp. 180 stopni.
Pyyyycha - można potem posypać cukrem pudrem albo np. dodać bitą śmietanę.
 
Dzagud to ja poproszę juz gotową szarlotkę:-D
a mój sposób na dobry gulasz (dziś wyróbowany): zostawić mięso, cebulę i grzyby żeby się dusiły i zapomnieć:szok: przypomnieć sobie jak patelnia przybiera kolor węgla brunatnego, ale jeszcze nie śmierdzi spalenizną. Dolać wodę i później już pilnować:-D dawno mi tak dobry nie wyszedł:laugh2:
 
Kachasku, ale ten Twój sposób jest bardzo trudny!:szok: Cała trudność w tym, aby wyczaić ten moment gdy już trzeba się przecnąć i dalej pilnować.:-D
A na szarlotkę zapraszam - wczoraj upiekłam.:tak:Tylko nie wiem czemu od pewnego czasu robi mi się zakalec.:cool: Tym razem jakby nieco mniejszy, ale zawsze. Nic to, i tak się zje.:-D
A najlepszy mam przepis na obiad na jutro. Ponieważ nie chcemy przeginać i Teściowej znowu zostawiać na wieczór z dziewczynami (tym bardziej że trzeba przypilnować Weronikę z lekcjami), to jutro zamawiamy sobie uroczysty obiad z restauracji do domu.;-)
 
Bartka mama podeslala mi ostatnio 2 przepisiki.

Schab po góralsku
1kg kapusty kiszonej
60-70dag schabu(ja preferuje łopatke lub karkowke bo jest potem mieciutka)
1.5l bulionu z warzyw(ja robie z kostki rosolowej)
4 lyzki oleju
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 łyzki mąki
1szklanka gestej smietany
sol.pieprz


Kapuste grubo kroimy i zalewamy bulionem.Gotujemy okolo 30-40 minut.Cebule kroimy w drobna kosteczke i rumienimy na patelni,dodajemy do kapusty.Doprawiamy sola,pieprzem i czosnkiem(rozgniecionym)
Miesko kroimy na kotleciki i lekko rozbijamy(jak na bitki).Sol pieprz i obtaczamy w mące i podsmazamy na patelni.
Teraz w naczyniu zaroodpornym lub brytfance dno smarujemy olejem.Wykladamy polowe kapusty,ukladamy miesko i przykrywamy reszta kapusty.Smietane mieszamy z mąką i odrobina wody.i wylewamy na kapuste.Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach okolo 30-40 minut.
Pyszotka.
 
Brukselka z kielbaska

1kg brukselki(jarobie z mrozonej)
2-3 kielbasy
3-4 czerwone cebule
starty zolty ser
sol,pieprz,papryka
olej

Brukselke ugotowac w osolonej wodzie.Cebule kroimy w talarki i smazymy na oleju z sola pieprzem i papryka.Jak zmieknie dodajemy pokrojona w kostke kielbase i dalej smazymy az sie zrumieni.Brukselke mieszamy z kielbaska i cebulka i wkladamy do naczynia zaroodpornego.Posypujemy startym serem i zapiekamy okolo 20-30 minut w 180 stopniach w piekarniku.

Smacznego
 
reklama
Oj oj, już mi cieknie ślinka..... Oba przepisy do natychmiastowego wypróbowania. Mój Tomek brukselkę może jeść 7 dni w tygodniu więc już widzę jak będzie to wcinał. A schabik też mmmmmmm..... Dobra, to mam obiadek na następne 2 dni, proszę o więcej...:-D
 
Do góry