reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek kulinarny

No więc brukselka wypróbowana - zarąbista sprawa!:tak:Wszyscy się zajadaliśmy, prócz Magdy, która wróciła właśnie do swojej fazy "ziemniakowej" i mi z talerza palcami ziemniaki wyjmowała.:-D Natomiast Weronika aż piszczała że pyyyyycha.
Produkty na schab po góralsku już kupione - Elmaluszku, poproszę o więcej przepisików.:tak:
 
reklama
He he, Teściówka podłapała mi bakcyla i jak Jej wczoraj powiedziałam o tym schabie po góralsku, to dziś mi od rana wydzwania żeby powiedzieć jak to się robi, to Ona już będzie powoli szykować.:-p
 
Moje dziecko pokochało brukselkę:-D Przymierzam się do tego przepisu z kiełbasą.

Znalazłam w domu dwa worki soczewicy:sorry: macie jakiś sprawdzony przepis co można z niej smacznego wyczarować????
 
Anielap z czerwonej soczewicy gotuję szybką i pyszną zupę krem: mały seler w kostkę, marchew w kostkę i pół torebki czerwonej soczewicy gotuję do miękkości 10-15 minut, dodaję cebulę zeszkloną na oliwie, sól i pieprz świeżo zmielony i miksuję blenderem na krem. Można zrobić ją na rosole.
Zieloną soczewicę trzeba namoczyć na kilkanaście godzin, potem gotować około godziny. Można zblendować z podsmażoną cebulką i przyprawami i jeść na ciepło jako dodatek do mięs, albo zastosować jako farsz do bułeczek czy pierogów.

Brukselka wypróbowana i u nas - zrobiłam dla mojego odchudzającego się małża wersję light z szynką i holendrem. Pyszne :-)
 
Od paru tygodni piekę zdrowy chlebek - gdyby ktoś chciał to wklejam wypróbowany i prosty przepis -wystarczy wymieszać składniki i upiec następnego dnia:

CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE

1/2 kg mąki (żytnia+ orkiszowa, krupczatka, pszenna)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
3 łyżki siemienia lnianego
4-5 łyżek otrąb
4-5 łyżek płatków owsianych
3 łyżki sezamu
2-3 łyżki słonecznika
2-3 łyżki dyni
2 szkl. letniej przegotowanej wody
2 łyżki zakwasu

po wymieszaniu wszystkiego na końcu dodajemy 2-3 łyżki oleju i lekko mieszamy
przekładamy do wysokiej prostokątnej formy wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce
rano pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 180 stopni. Po zakończeniu pieczenia natychmiast wyjąć z piekarnika i formy by chlebek był chrrrrupiący ;-)

Pamiętaj aby zostawić trochę ciasta przed pieczeniem jako zakwas do następnego chleba (ok 2 łyżki). Zakwas może być przechowywany w lodówce w pojemniku przez dwa tygodnie.

Przygotowanie zakwasu:
3 łyżki mąki żytniej
trochę cukru
trochę letniej wody
ewentualnie łyżka żuru z butli (barszcz biały)
wymieszać i odstawić na min. dobę w ciepłe miejsce potem przechowywać w lodówce
 
Z przyczyn technicznych nie podalam wczoraj wiec prosze bardzo;

GULASZ TROCHE INACZEJ
Taka porcja dla 3 osob

70dag łopatki lub karkowki(jak ktos lubi mozna zrobic z wolowiny)
2 cebule
3 ząbki czosnku
slodka i ostra papryka,
kminek mielony
sol,pieprz,olej
4-5 srednich ziemniakow
2 marchewki
10dag pieczarek
3 liscie laurowe
rozmaryn(ja nie dawalam)

W zaroodpornym naczyniu lub brytwance na oleju podsmazyc miesko ze wszystkich stron .dodac cebulke i smazyc az sie zrumieni(ja cebule siekam w polkrążki).Jak miesko bedzie obsmazone ze wszystkich stron wgniatamy czosnek.Dodajemy papryki,kminek,sol pieprz i podlewamy szklanka wody.
Dusimy pod przykryciem az miesko bedzie miekkie.Nastepnie dodajemy ziemniaki,pieczarki i marchewke(wszystko posiekane w talarki)i liscie laurowe.Mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody.Calosc wstawiamy pod przykryciem do piekarnika 200stopni na okolo 30 minut.I gotowe.Smacznego
 
Mmm.. następne do wypróbowania.
Ale wiesz co, mam pytanie, czemu obsmażać w naczyniu żaroodpornym czy brytfance?:eek:Na patelni nie można? Ja jakoś nigdy w takich naczyniach nic nie smażyłam...:szok: Jeśli normalnie usmażę a po usmażeniu przełożę do gara do duszenia to też będzie ok????
No i na bank nie dodam ani kminku ani rozmarynu. Tomek nie toleruje żadnych ziół i przypraw (prócz soli, pieprzu, papryki i czosnku), a i ja za kminkiem nie przepadam.:sorry:

A, no i powiem Ci że ten schab zrobiłam, ale jednak mi nie podpasował. Może coś źle zrobiłam (albo raczej Teściowa, bo Ona przygotowała mięcho), ale jakoś tak ... no nie mój klimat. Kapucha pycha, mięso tak sobie, a ten sos ze śmietany i mąki to odkładałam bo zjeść nie mogłam.:-D Wot, góralka ze mnie nie budziet.:-D Ale powtarzam - brukselka pyyyyyyyycha!

Jeny, Iza, ja zapomniałam o szarlotce. Jak dziś wrócę do domu i dorwę się do kompa to napiszę wreszcie.
 
Izka, no skleroza. Ale wreszcie siedzę i piszę ten przepis na szarlotkę.;-)A brzmi on tak:

Składniki:
ciasto: 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180 g masła, 180 g cukru, cukier waniliowy, 3 jajka, 2 jabłka, 2/3 szklanki rodzynek, tłuszcz i tarta bułka do formy
nadzienie: 4 jabłka, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu
dekoracja: cukier puder

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po 1 jajku. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć, wymieszać z rodzynkami i dodać do ciasta. Powstałą masę wymieszać z mąką. Ciasto przełożyć do formy. Jabłka na nadzienie pokroić w półplasterki, wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem, ułożyć na cieście. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach C. ostudzone posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną.

A jak któraś z Was będzie chciała, to mogę podać przepis na suuuuper pasztet według przepisu mojej Babci. U nas schodzi jak woda - a sama piekłam już 2 razy.;-)
 
reklama
Dzagudku ja poprosze koniecznie przepis na pasztet. Robiłam w ubiegłym roku, smaczny był, ale..... no... nie jakiś super wyjątkowy.

Ja dziś wymyśliłam inny sposób na mielone. Upiekłam w foremce w piekarniku z brokułami. Mmmmm.... pychaaaaa.... Zuzka też ze smakiem zajadała i zdrowsze niż smażone na tłuszczu kotlety:tak:

A soczewica dalej w szafce leży... Ale wypróbuję Szopkowy przepis napewno:tak:
 
Do góry