reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
....nie wiem czy temat był juz poruszany, a jak zaczynam szukanie to o ubieraniu duzo postow wyskakuje, ale nie ma dokladnie odpowiedzi na pytanie którego szukam.

Napiszcie koniecznie jak ubierzecie Maluszka na wyjscie ze szpitala. Na chlopski rozum :sorry2: , w razie pogody typowo zimowej, to:

• body krótki/długi rękaw
  • kaftanik
  • śpiochy
  • bluza cieplejsza/sweterek
  • kombinezon
  • czapka, szaliczek
Pomerdałam coś? Piszcie o swoich wersjach, bo moze cos przeoczyłam. Tatusiowi przeciiez trzeba paczuszki rozmiarowe przygotowac i napisac pogrubionym, duza czcionka, drukowanymi jaki to rozmiar.....

reklama
Melody, ja ubiorę:

body z dł. rekawem, śpioszki i kombinezon, czapeczkę i rekawiczki - jeśli będzie plusowa temperatura

Jeśli bardzo zimno węzmę dodatkowo bluzeczkę na body i cieplejszą czapkę i rękawiczki. A do fotelika kocyk do przykrycia i pieluszke aby zasłonic dopływ zimnego powietrza

Załączniki

• DSC00011.JPG
    DSC00011.JPG
    61,1 KB · Wyświetleń: 71
  • DSC00006.JPG
    DSC00006.JPG
    59,8 KB · Wyświetleń: 73
A nam właśnie dzisiaj w szkole rodzenia pani położna-pielęgniarka noworodkowa powiedziała, że na pierwsze dni dla noworodka w grudniu/styczniu trzeba mieć dwie warstwy na brzuszku i z długim rękawkiem, czyli np. body z długim+koszulka z długim +(pół)śpiochy albo body z długim+pajac. Przy czym o ile koszulki są mało wygodne, bo się potrafią zrolować na brzuszku i dziecko się odkrywa, o tyle bardzo polecała, żeby kupić sobie jedną-dwie na okres do czasu odpadnięcia pępuszka - im częściej się wietrzy pępuszek, tym większa szansa na uniknięcie zakażenia i szybkie wygojenie.
Więc mi z tego wychodzi zestaw jak powyżej plus:
- skarpetki (albo same grube, albo cienkie i grube na wierzch)
- dwie czapeczki (cieniutka i ciepła na wierzch)
- kombinezonik
- otulić w kocyk/rożek/śpiworek i do fotelika.

Gdyby były jakieś straszliwe mrozy, to jeszcze dorzucę ciepły kaftanik.

Ostatnia edycja:
Melulu dzieki, ze to napisalas, bo ja mialam zamiar to zrobic, a nie chcialo mi sie w klawiature stukac :-D ;-)

Dzieki juz teraz wiem jak ubrać dzidziulka na wyjscie!! MELULU dzięki bo o skarpetkach bym zapomniala;)) Już mam przygotowany specjalny komplecik na wyjście jest bialutki z misiami srebrnymi:))

ja tez mam przygotowana wyprawke na wyjscie: body kopertowe z długim, kaftanik, spiochy , skarpety kombinezon Jedna gruba czapa (wystarczy na 100% bo jet kaptur)i cieplejsza bluza w razie czego oraz kocyk na fotelik i krem do paszczy (wyczytałam w Maluszku ze najlepszy na mrozy jest z penatenu i kolkastyny a gdy cieplej to nasza nivea sławetna i bubchen

Napewno nie bede dziecku przykrywac buzi zadna pielucha bo to tylko hamuje dostę powietrza i przyczynia sie do skraplania pary wodnej - pochuchajcie sobie w szaliczek... poza tym buzia to jedyne miejsce gdzie słonce dotrzec moze - wit D3 dzieki temu powstaje..

ja zabieram taki zestaw:
- body na krótki rękaw
- kaftanik
- śpioszki
- skarpetki
- ciepła czapeczka
- kombinezon
- kocyk
buzi też nie zamierzam przykrywać no chyba że będzie bardzo mroźno

Dobry temat dziewczyny:tak:

celinka83 śliczny pokoik dla synusia :biggrin2: a na dodatek widzę że wszystko elegancko poskładane i pewnie poprane. Uuuu to ja chyba idę wstawić ciuszki do automatu i żelazko uszykuję bo tyły mam straszne :zawstydzona/y:. Czas się zorganizować ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Kaska ja juz poprałam wszystkie ubranka , pieluchyi popraqsowałam w zeszłym tygodniu Myslałam ze kregosłup mi wypadnie Tyle tego było Jesze posciel rozki i kocyk został y Poki co daje sobie luz bo nie mam tego gdzie upochac
Kupilismy laptopa zeby zlikwidowac Biurko u Julki bo tam chyba wyrko dla Padingtona pstawimy albo jakas szafke bo mam deficyt miejsca Julka ma tyle szmat ze głowa boli a młody po niej tez ..

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry