reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
ja mam same body przez głowę na długi i na krótki rękaw. Body rozpinane na całej długości lub zapinane na boku może i fajne ale jak maluszek leży na brzuszku to wydaję mi się że już nie jest tak komfortowo.
A tak to body na krótki rękaw i pajacyk albo body na długi rękaw i śpiochy. Na wyjście mam rajstopki, dresiki, pół śpiochy, bluzeczki bawełniane. Spodenki bawełniane.

Przy Oliwii kupiłam na próbę koszulkę na troczki i raz ją miała na sobie dla mnie porażka. Od razu poszła w kosz.

Co do lumpeksów to pewnie że kupuję ale jedynie bluzeczki, sweterki, spodenki, dresiki. Bielizny przy ciałku i do spania nie kupuję.

reklama
ja jednak się boję dla dziecka kupowac ubranka używane, przynajmniej do pierwszego roku życia, (dla siebie to co innego....)
moja koleżanka kupowała i nic sie nie działo ja jednak mam opory i póki co - to poluję na wyprzedażach, promocjach,,,i nie jest wcale tak źle, wczoraj jak policzyłam to zebrałam już sporą garderobę:-D

mam koleżanki, które kupują fajne rzeczy w używkach.
ale to chyba trzeba mieć jakiś sprawdzony i znany lumpeks.
ja weszłam do kilku ciuchlandów z ciekawości - sprawdzić co tam jest dzieciowego.
w kilku spotkałam się z tym, że w rzeczach na wagę były same szmaty, a lepsze ciuszki były wybrane i wisiały na wieszaczkach do kupienia na sztuki.
tylko jak body z długim rękawkiem kosztowało 10 złotych, a pajacyk nexta 15 to moim zdaniem to jest żaden interes, bo taniej wychodzą nowe w wielopakach.

Ja mam mnustwo rzeczy z lumpków, kupuje praktycznie tylko na wagę, ewentualnie na allegro kupie coś czasem, zwłaszcza teraz, bo nie mam sił latac na zakupy. No i ciuchy, zwłaszcza dla tych maluchów sa nawet nie noszone często, z metkami ze sklepów czasem dorwałam.

Wyprawkę praktycznie cała miałam z ciuchlandu.

Ha, własnie sobie przypomniałam, że rodziłam w koszuli nocnej z ciuchlandu, cud miód i ucho od sledzia, ile się naszukałam takiej fajnej, duuużej, lekkiej.

Ostatnia edycja:
U nas w ciucholandach to wszystko co dobre to chyba się rozchodzi między sprzedającymi i ich znajomymi..przynajmniej jeśli chodzi o dziecięce ciuszki...ja byłam kilka razy..szukałam..i na wieszakach i na wagę ale niestety...samo dziadostwo...a kol. która pracowała w ciucholandzie a jest na L4 teraz to ma takie piękne ciuszki właśnie stamtąd...wiec u nas to niestety trzeba mieć niezłe znajomości nawet w ciucholandach :tak:

Ja też nie umiem robić zakupów w ciuchlandach i nigdy nie trafiam na nic fajnego... ale znajoma mówiła mi, że trzeba wiedzieć, kiedy są dostawy i często rzucać się w tym momencie w dzikim tłumie, żeby coś "upolować" :-)

Przy okazji mam pytanie na zupełnie inny temat: zakup wózka uświadomił mi, że nie mam zielonego pojęcia, jak w zimie chodzić na spacery z noworodkiem w gondoli. W sensie - z jednej strony mam gondolę, z drugiej dziecko (zakładam, że ubrane np. w zestaw: body z długim rękawkiem, śpioszki, kaftanik, kombinezonik z bucikami, rękawiczki i ciepłą czapeczkę).
A co pomiędzy dzieckiem a gondolą? Podkład i kocyk/pieluchę flanelową na dno + ciepły kocyk na wierzch? Czy kołderkę do wózka? Czy śpiworek? Czy rożek? Zgaduję, że bez żadnych poduszeczek? Proszę o pomoc, bo wyobraźnia mnie zawiodła, a w Internecie brak wskazówek na tak prosty i trywialny temat, jak wyposażenie gondolki :/

Ja mam w gondoli materac od spodu a dziecko przykryję kocykiem. Sądzę, że jeśli mały będzie w kombinezonie zimowym i pod kocykiem to wystarczy. Zobaczę jak to wyjdzie w praniu - ważne jaka będzie zima...

A ja kupiłam do wózka taki specjalny 3 warstwowy śpiworek letnio-zimowy (w zależności od pory roku można odpinać warstwy), ale i tak zimą dzidziuś musi być jeszcze w kombinezonie.

Załączniki

• images[1].jpg
    images[1].jpg
    2,2 KB · Wyświetleń: 94
reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry