reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

wiek ciazy wedlug usg

Witch no tak wiem heh ja tak mówie:p
Nie nic nie doliczaj jak jest 16 tydzień to 16 .
Ja powinnam mieć np 38 i 2 według om a według usg mam 36 i 2 teraz synek nadgonil waga to usg wskazuje 37 i 2.
Owulacja mi się przesunęła .
I lekarze prowadzą ciaze na postawie usg nie om bo na podstawie om czasem ciężko wyliczyć u mnie zamiast dojść do zapłodnienia 8 marca doszło gruby tydzień później.
I już ciaza mlodsza.
Lekarz mierzy i wychodzi faktyczny wiek.

reklama
Aparat nic Ci nie dolicza cos sie tak uparla z tymi dwoma tygodniami.skoro pokazal taki tydzień to masz taki.
A data porodu jest orientacyjna.
Możesz urodzić 3 tyg przed i dwa po.

Mi jak lekarz wpisał datę okresu to wyszło chyba 11 tyg a po zmierzeniu zarodka wyszło 9 tyg bo mial 2 cm co odpowiada temu tygodniowi.ale ja mialam nieregularne miesiączki.

Bo z tego co wiem, wiek zaplodnieniowy rozni sie od tego podawanego na usg i om. Bo czytam ze usg powinno podawac taki wiek jak wedlug usg a zazwyczaj om jest dwa tygodnie przed zaplodnieniem...

Stad te dwa tygodnie ze wiem kiedy mialam stosunek a na usg jest wiecej tyg niz od daty stosunku:) w sensie ze aparat juz sobie sam przelicza na tygodnie ciazy tak jakby byly one liczone od OM?

A pomysl bylas w dniu okresu juz w ciąży? ??
Dlatego jak masz regularne miesiączki lekarz wpisze date okresy to wychodzi wiek ciazy mierzy zarodka i patrzy czy się zgadza z data miesiączki.
Jak nie to znaczy ze cos Ci sie przesunęło.
I masz tyle tygodni jak na usg.
Lekarzom po prostu łatwiej ustalić datę porodu jak pytają o date okres. Później dodają albo odejmują zależy co wyjdzie na usg .ile dziecko miało cm na pierwszym usg????

Aparat wylicza Ci na podstawie wymiarów.
Np dziecko w 9 tyg powinno miec 2 cm.
Lekarz mierzy jest 20 mm to znaczy ze jesteś w 9 tygodniu

Ja mialam młodsza ciążę .i lekarz żeby sprawdzić czy bobas dobrze rośnie kazal przyjść za dwa tygodnie w 11 tyg jak zarodek będzie mial 5,6 cm to znaczy ze wszystko ok i po prostu taka różnica przez moje cykle.

reklama
Do góry