reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

wiek ciazy wedlug usg

Mi lekarz zmierzył zarodka ale ze nie zgadzało sie z data miesiączki to kazal przyjść w 11 tygodniu i jak zarodek będzie mial 5,6 cm tyle ile powinien miec w tym tyg to znaczy ze wszystko ok. I mial tyle.
;)
Z reszta beta tez wskazywała na młodsza ciaze i dopiero test wyszedł mi 10 dni po terminie om:p

reklama
Jeju nie wiem juz jak Ci tłumaczyć to:p
Powtarzam Ci dlaczego licza od om.
Zeby ustalic date porodu mi wyszła z om na 28 listopada a potem ze ciaza młodsza dwa tygodnie na usg to mam na 12 grudnia lekarz dodal różnice rozumiesz? ?
Dlatego idziesz na usg i podaje Ci faktyczny wiek ciazy i tym sie kierujesz.

Z data z om jest tak samo jak z kalendarzykiem.zawsze Ci wylicza owu co 14 dni..dlatego ja na kalendarzyk w ogóle nie zagladalam bo głupoty pokazywał bo owulacja byla później niz wskazywał kalendarz bo mial zakodowane ze cykle sa co 28 dni albo co 30.a ja raz mialam co 30 a raz co 40.

No ja mialam owulacje chyba gdzies w 30 dniu cyklu i wtedy wlasnie zaszlam w ciaze, bo myslelismy ze juz jest " bezpiecznie":) tylko mam metlik w glowie co do tego usg... Bo niby wszedzie pisze ze usg to faktyczny wiek plodu od zaplodnienia + dwa tygodnie:) dobrze rozumiem?

USG liczy czas od zapłodnienia i dodaje 14dni (by być zgodnym z terminem ostatniej miesiączki o ile lekarz wpisze 28-dniowe cykle, gdyż druga faza cyklu jest stała i wynosi 14dni).
Jeśli powiesz lekarzowi, że cykle masz 32 dniowe, to USG doliczy 18dni... Jeśli masz cykle krótsze np. 25dni, to aparat USG doliczy 11dni. Oczywiście o ile lekarz uwzględni to w aparacie.

No to jak mialas owu w 30 dniu cyklu to kochana jeszcze później niz ja.
Wiec nie masz w takim razie cykli 28 dniowych bo jakbyś takie miala to wtedy owu jest 14 dnia gdzieś .

Przeciez ciaza trwa 40 tyg od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki a nie od daty zsplodnienia... I usg chyba juz to uwzglednia... Zreszta odnosnie pierwszego usg to 4,7 mm to 4 tyg od zaplodnienia ale 6 od miesiaczki... Myslalam ze tak sie liczy...

reklama
natalia Ogólnie to dobrze kombinujesz - jeśli do zapłodnienia doszło +/- 16t4d temu (a raczej tylko -, bo wtedy doszło do zbliżenia), to do tego dodajesz 2 tygodnie i wg tych wyliczeń jest max 18t4d (albo mniej bo do zapłodnienia mogło dojść później). Pomiary USG wskazują 17t5d - czyli zgadzają się z tymi wyliczeniami (one nigdy nie będą identyczne, bo każde dziecko na tym etapie rozwija się w swoim tempie - i jest to średnia tzn. że większość dzieci miała tego dnia takie pomiary - możesz poszukać siatek centylowych płodu i zobaczysz na ile dzieci mogą się od siebie różnić).

Do góry