reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty i zalecenia pediatry

My przed wyjazdem się szczepiłyśmy tym 6 w 1 (Inferix Hexa, czy jakoś tak). Cena 190 zł. Następne już będzie 130 zł. Nie żałuję bo nawet przy 1 ukłuciu był taki wrzask, że mało mi serce nie pękło. Nie wyobrażam sobie 3 ukłuć za jednym razem! Za to po szczepieniu zero przykrych dolegliwości. Ani płaczu, ani gorączki. Wszystko jest ok.
Pytałam też pediatrę o szczepienie na rotawirusa i na pneumokoki. I powiem Wam, że nie polecała. Rotawirus to koszt 2x330 zł, a pneumokoki (jak teraz) to 4x300 zł. Powiedziała, że ona odkąd pracuje to się nie spotkała z takimi objawami jak pokazują w reklamach. A prawda jest taka, że wcześniej też były takie choroby tylko szczepień nie było, a teraz firmy farmaceutyczne muszą sobie nabić kasę. I stwierdziła że szczepią ci, których na to stać. Polecała szczepić na pneumokoki nie wcześniej niż w wieku 2-4 lata (wtedy są 2 lub 1 dawka).

reklama
Zuzia też już zaszczepiona - Inanrix hexa - tyle, że u mnie to koszt 210 zł...
Żadnych objawów poszczepiennych - jak u Dzagud - więc to raczej dobrze tolerowana szepionka...ale wrzask podczas szczepienia taki, że się popłakałam.....:-(
Na rotawirusa będziemy Zuzię szczepić Rotarixem.

My szczepilismy Dawidka Inanrix hexa u nas koszt 170 zł i na pneumokoki 270 zł x4. Na pneumokoki ze wzgledu na jego wczesniejsze problemy z pluckami nasza pediatra powiedziala ze lepiej zaszczepic. A synus zaplakal na obu szczepionkach moze przez 2 sek. a po szczepionce bylo oki zadnego marudzenia ani goraczki. :-)

Dziewczyny czy możecie mnie oświecic ta szczepionka 6 w 1 jeżeli teraz nią zaszczepię małą to każde nastepne szczepienie też musi być 6 w 1 lub 5 w 1 jak to jest? Czy potem to już te normalne panstwowe? W piatek idziemy na szczepienie a ja jestem zielona i nie wiem na co się zdecydować.

jak zaczniesz to powinnaś kontynuować. tak samo w drugą stronę, jak zaczniesz państwowe to powinno się już przy nich pozostać - tak mi tłumaczyła pediatra

Kotek, ja też miałam wątpliwości, ale mi przeszły jak usłyszałam wrzask Magdy.
Nie wiem jak to jest z późniejszymi decyzjami - pewnie możesz i państwowe, ale to też jest jeszcze dużo wkłuć. Mnie lekarka powiedziała, że jeśli chodzi o tę kombinowaną szczepionkę, to następna będzie już 5 w 1 (bez szczepienia na WZW B), bo dwa wystarczą. U mnie druga szczepionka będzie kosztować już 130 zł.

Ja mam zamiar szczepić i Rotarix i Prevenar. Zosi lekarka pracuje w szpitalu pediatrycznym i za dużo się naoglądała żeby nie doradzać pneumokoków. I to w dodatku nie pozwoliła czekać do drugiej tury szczepionek tylko mówiła żeby od razu przy pierwszej zacząć.
Co do Rotarixu to ona nie zaleca bo w Polsce nie ma wypadków śmiertelnych i powikłań też po rotawirusach nie ma. Tyle tylko że dziecko ląduje pod kroplówką w szpitalu. Ale to nic takiego.
No dla mnie jest to jednak 'coś takiego' i dlatego zaszczepie.

Luka - kiedy podajesz Rotarix? Bo cykl szczepienia musi sie zakonczyć przed 20 tygodniem. Ja chyba zdecyduje się na pierszą dawkę przy drugiej serii. O ile Mała dobrze zniesie pierwsze szczepienie.

My też zaszczepimy całość. Tzn. teraz 6w1, potem 5w1 + Rotarix. Do rozważenia zostaje kolejność pneumokoków i meningokoków - ale na pewno obydwa szczepienia będą. Być może pneumo po 1 roku życia - pediatra tak nam doradzała, ale jeszcze nie zdecydowaliśmy.

reklama
Ja mam zamiar szczepić i Rotarix i Prevenar. Zosi lekarka pracuje w szpitalu pediatrycznym i za dużo się naoglądała żeby nie doradzać pneumokoków. I to w dodatku nie pozwoliła czekać do drugiej tury szczepionek tylko mówiła żeby od razu przy pierwszej zacząć.
Co do Rotarixu to ona nie zaleca bo w Polsce nie ma wypadków śmiertelnych i powikłań też po rotawirusach nie ma. Tyle tylko że dziecko ląduje pod kroplówką w szpitalu. Ale to nic takiego.
No dla mnie jest to jednak 'coś takiego' i dlatego zaszczepie.

Luka - kiedy podajesz Rotarix? Bo cykl szczepienia musi sie zakonczyć przed 20 tygodniem. Ja chyba zdecyduje się na pierszą dawkę przy drugiej serii. O ile Mała dobrze zniesie pierwsze szczepienie.

Efilo Rotarix Zuzia dostanie dokładnie przy drugiej serii Infanrixu.
Dużo nasłuchałam sie o przebiegu biegunek rotawirusowych, nie były to budujące informacje.

Rozważam też podanie wtedy Prevenaru, a w następnej kolejności po pierwszym roku życia dostanie NeiSvac.

Do góry