reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty i zalecenia pediatry

Kotek współczuję... I też doradzam konsultację u innego lekarza - czytałam sporo złego o podwójnym pieluchowaniu, wielu lekarzy uważa to za marnowanie czasu :baffled:

Wiem że ja jak zwykle wyskocze jak Filip z konopii (to przez to że nie mogę za Wami nadążyć i ciągle tylko nadrabiam) ale niezależnie od opinii 'wielu lekarzy' na wlasnym przykładzie mogę powiedzieć że okres podwójnego pieluchowania nie był 'zmarnowany'. Zosi całkowicie się cofnęła dysplazja. I nie musiała być w szelkach ani innych rozwórkach. Myślę że przy lekkiej dysplazji jest to wystarczającej, a dopiero przy poważniejszych nie wystarcza.

A co do wyników usg - są zawsze wiarygodniejsze od badania 'na oko'. U mnie babka która robiła usg najpierw normalnie badała i stwierdziła że raczej wszystko w porzadku, dopiero na usg wyszło że jednak torebki są za płaskie i kość zaczyna wypadać ze stawu. Raczej bym wierzyła w usg, zwłaszcza że za błędny opis można stracić licencje. Poza tym rodzaj dysplazji jest 'obliczany' przez komputer.

Esia - trzymam kciuki za posiew.

A co do lekarstw - ja też jestem przeciwna antybiotykom. Ale jeszcze bardziej - lekom homeopatycznym. :zawstydzona/y: :-)

A wiecie że ja nie wiem gdzie w pobliżu jest jakaś przychodnia? Wypadałoby się wreszcie rozejrzeć...

reklama
Efilo a jaka dysplazje miała Zosia, ile wg Grafa? I po jakim czasie pieluszkowania dysplazja się cofnęła? my mamy zalecenie podwójnego pieluszkowania przez 2 miesiące ale ja idę wczesniej do kontroli, po miesiącu.

Kotku
Zosia miała IIa plus i IIa minus. Po 6 tygodniach drugiej pieluchy (niestety w największe upały) zmieniło się to na Ia i Ib. Do kontroli za 5 miesiecy. Oprocz drugiej pieluchy dodatkowe zalecenia to jak najwiecej na brzuszku, zakaz lezenia i noszenia na boczku, noszenie pionowo brzuszek do brzuszka z rozlozonymi nozkami i trzymaniem przez docisk pupy. I teraz nadal sie tego trzymamy. Oprocz pieluchy oczywiscie.

Szczerze mowiac przy diagnozie IIb na pewno bym to skonsultowala. Ale nie z pediatra tylko z ortopeda.

Ja sie wybieralam na konsultacje dopiero w razie gdyby ta druga pielucha nic nie dala. Ale namiary na dobrego ortopede juz mialam.

Właśnie nie wiem jak było przedtem, bo nie zapytałam:zawstydzona/y: a pieluszkowałam 6 tygodni (byliśmy na pierwszej wizycie jak Maksio miał 7 tygodni)

Dodam jeszcze, że ortopeda polecił nosić dziecko w pionie z szeroko rozstawionymi nóżkami i polecał noszenie w nosidełku na brzuchu :tak:

reklama
Do góry