Amelkowa
Fanka BB :)
Wiesz, ja się nie znam, ale jak na mój gust, to masz zasadowy odczyn moczu, a to chyba świadczy o jakimś zakażeniu? Tak w mądrych książkach wyczytałam.. Ja mam pH 7, mam brać witaminkę C, bo mocz powinien mieć kwaśny odczyn? Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie. W dodatku te bakterieDziwne, że nie dostałaś skierowania.. może zrób ten posiew, dla pewności.. Albo jak na ktg będziesz, to powiedz, że niepokoją Cię te wyniki i chcesz posiew..
odczyn moczu w dużej mierze zależy od tego co jesz... jeśli więcej mięsa, to jest kwaśny, jeśli więcej nabiału to jest zasadowy. Tak mi powiedziała moja internistka... Wcale nie świadczy o zapaleniu, ale łatwiej wtedy o nie, bo zasadowe środowisko jest bardziej przyjazne bakteriom.
Dobrze jest zakwaszać wit. C, ale najlepiej naturalną, bo jej się więcej wypłukuje i wydala niż tej syntetycznej z tabletek. Więc żurawina, cytrynka, cebula...
Jest jeszcze coś takiego jak acerola, można czasem dostać w aptece sproszkowane owoce aceroli w tabletkach - taki suplement diety - ma baaardzo dużo wit. C (to taka wisieńka z Ameryki Pd)