reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

reklama
Tak bardzo "na oko" i z moich obserwacji.. Oba usg, i to genetyczne w 11 tyg i połówkowe, mają za zadanie sprawdzić czy maluszki się prawidłowo rozwijają...
W tym pierwszym prenatalnym, gdzie m.in. mierzy się przezierność karkową (za duża może wskazywać na zespół Downa), ocenia się też ogólny rozwój dzieciątka. Tzn buźka (nosek, uszka), rączki, nóżki i ich paluszki, główka (czaszka!!, mózg!!!), kręgosłup, narządy wewnętrzne, pępowina itd. Czyli wszystko co się da na tym etapie, a jak wiadomo nasze dzieciątka są już w pełni wykształcone, teraz tylko będą doskonalić te narządy które powstały :)

W połówkowym najważniejsze są narządy wewnętrzne.. Bo je wtedy bardzo dobrze widać. Oczywiście pozostałe "zewnętrzne" też są badane i sprawdzane (pamiętam że przy Tymku gin liczyła wszystkie paluszki u każdej rączki i nóżki), ale najwięcej uwagi poświęcała na serduszko - czy jest poprawnie wykształcone, czy zastawki są ok itd.. )

W ogóle to przyniosłyście cudne wieści z wizyt :) jeszcze czekamy na pozostałe dziewczyny! jak tam wizyty wasze?

anula_mm super wieści fajnie,że to usg tak dokładnie zrobiła

ja nastepną wizytę mam za 2 tygodnie,mam nadzieję że wszystko jest ok i maluszek zdrowo rosnie,oj każda wizyta to stres

Cześć, Kobiety, miałam wczoraj genetyczne- USG i pobranie krwi. Jestem na początku 13 tygodnia,więc się zgadza to z zapodawaną ogólnie normą. Pan doktor orzekł, że wszystko dobrze, że usg dobry wynik dało, na krew musze poczekać do wizyty u innej pani doktor, któa akurat idzie na urlop - wiec jeszcze z miesiąc. Wtedy będzie konsultacja z panią genetyk.
To chyba tyle..
Dobrej nocki <śpioch>

dziewczyny które miały genetyczne prosze o infomacje czy było przez brzuszek czy przezpochwowo. Bo nie wiem czy zabrac męża... jak będzie przezpochwowe to nie będe kazała się mężowi spieszyc z pracy

pinula - ja miałam przepochwowo i przez brzuszek, bo "dowcipnie" dzidzia nie chciała profilu pokazać ;) a męża nie mam oporów zabierać na usg.. nawet te dowcipne ;) moja gin tylko kawałek ręczniczka papierowego kładzie na brzuszku i tyle ;)

reklama
dziewczyny które miały genetyczne prosze o infomacje czy było przez brzuszek czy przezpochwowo. Bo nie wiem czy zabrac męża... jak będzie przezpochwowe to nie będe kazała się mężowi spieszyc z pracy
ja identycznie jak ivi miałam i przez brzuch i przezpochwowo, dzidzia też nie chciała się ładnie ulożyć do USG jak pani dr chciała zmierzyć przezierność karkową, ale zapytaj męża może nie będzie się bał ;-)
lekarz i mi zakryła papierowym ręcznikiem część intymną :) a mąż i tak bardzie był wpatrzony w monitor niż śledzenie co mi robi pani dr :-)

Do góry