reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

Dołączam do klubu +5 kg:)

ale nie to najważniejsze:) My już po połówkowym, wszystko ok, pomiary odpowiadają wiekowi ciąży, czyli 19-20 tydzień wychodził. Szyjka się nie skraca, morfologia lepsza niż na początku, więc wszystko ok.
Ale małe leży miednicowo i między nogi nie udało się zajrzeć, więc ciekawość (ogromna!) w tym temacie pozostaje niezaspokojona.

reklama
Dziewczyny czy któraś z was miała robione połówkowe w prawie 22 tygodniu??Co mówił lekarz jak wyznaczał taki termin??Mój lekarz pow. że nie zrobi mi teraz ( w tym tygodniu) bo nasza dziewczynka jest jeszcze za mała??Kazał przyjść pod koniec maja a to będzie już prawie 22 tydzień??Nie wiem co mam myśleć??

U mnie także + 5 kg.:) Aż się zdziwiłam bo od końca kwietnia przytyłam tylko kilogram.

ogromne gratulacje udanych wizyt i tych super wrażeń na usg :)

Aniolek, mój lekarz zaplanował połówkowe jakos dopiero na 24 tydzień, a ja wierzę, że wie, co robi. Podobno niektórzy lekarze tak wolą, podobno lepiej i dokładniej widać to co trzeba. Więc raczej nie masz powodów do zmartwień. Tylko uzbroic się w cierpliwość i czekać na kolejne podglądnięcie Malucha :)

książkowo usg połówkowe powinno się zrobić między 18 a 22 tygodniem ciąży, ale wiadomo, ze każda ciąża przebiega inaczej. Więc myślę, że można zaufać swojemu lekarzowi. Moje usg połówkowe przypadnie w 20t i 4d ciąży 2 czerwca.

aniołek spokojnie, jak byłam u specjalisty od usg to też powiedział, że lepiej jest później, bo wszystko lepiej widać itd, więc się nie denerwuj :)

Właśnie prze te usg to człowiek może trochę oszaleć, bo na początku wychodzi termin taki, a potem okazuje się że maleństwo albo rośnie szybciej i jest większe niż powinno być, albo jest mniejsze. Mi teraz z pomiaru główki bo mierzył wychodziło na około 21 tydzień z kawałkiem. Waga 396 g więc też więcej. Ale lekarz mówił,że to normalne, czasem maleństwa są większe, czasem mniejsze.
I teraz mam 400 g szczęścia:) i mam nadzieję, że dotrzyma terminu październikowego:)

A ja połówkowe miała akurat teraz w 20 tygodniu:)

Dziewczyny czy któraś z was miała robione połówkowe w prawie 22 tygodniu??Co mówił lekarz jak wyznaczał taki termin??Mój lekarz pow. że nie zrobi mi teraz ( w tym tygodniu) bo nasza dziewczynka jest jeszcze za mała??Kazał przyjść pod koniec maja a to będzie już prawie 22 tydzień??Nie wiem co mam myśleć??

U mnie także + 5 kg.:) Aż się zdziwiłam bo od końca kwietnia przytyłam tylko kilogram.

mój ginekolog wręcz zalecał połówkowe w późniejszych tygodniach, czyli 21, 22 gdyż wtedy dziecko jest większe i dokładniej można wszystko obejrzeć.
więc sądzę że nie masz się czym martwić! pozdrawiam i trzymam kciuki.
Ja mam usg wcześniej, bo akurat tak udał mi się wstrzelić w dogodną godzinę- partner też koniecznie chce przy tym być, więc tylko godziny wieczorne wchodziły w grę: 2 czerwca usg z moim lekarzem prowadzącym i 9 czerwca usg z genetykiem
a szczerze mówiąc wolałabym te dwa tygodnie później żeby mieć większą pewność że rośnie ok.

Ja miałam mieć wizytę dziś a USG połówkowe 9 czerwca, ale że dziś za racji pozalewanych ulic się nie udało to wizytę mam w przyszłym tygodniu i to będzie wg OM 18tc a wg ostatnich pomiarów z USG 18t5d więc tak czy siak będzie to dolna granica czasu wykonywania USG połówkowego (18 - 22 tc) i mam cichą nadzieję, że może jednak w przyszłym tygodniu je zrobimy, zwłaszcza że moja ciąża raczej nie potrwa 40 tygodni tylko w okresie 36 - 38 tc będzie prawdopodobnie cięcie więc jak to ja się śmieje połówkę mam już to może i na USG połówkowe w przyszłym tygodniu się załapiemy :)

Ja też mam USG zaplanowane na 21+6tc. Lekarz też mi powiedział,że lepiej później (ja chciałam tydzień prędzej), bo wtedy będzie lepiej widać przede wszystkim serduszko. Wierzę mu i nie upierałam się przy swoim terminie.

A co do wagi, to jutro na wizycie sprawdzę dokładnie. Na chwilę obecną na wadze takiej mało dokładnej mam +2kg. :-D

reklama
Witam,gratuluje wszystkich dotychczasowych udanych wizyt. Ja dziś również po wizycie. Wg usg to 18tc, więc mały rozjazd. Mi lekarz wyznaczył termin połówkowego na 23tc wg OM. czyli na 15.06. sam kazał mi tak przyjść więc wierze że wie co robi. Dzidzia strasznie ruchliwa, waży jakieś 26dkg, i po wstępnych oględzinach lekarz stwierdził że to dziewczynka. Jednak nie daje nawet 80% pewności.

Do góry