reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u lekarza

pryzybela moj lekarz zawsze bada minie ginekologicznie, sprawdza długość i miękkość szyjki oraz sprawdza ph śluzu.

ja osobiście uwazam ze tak powinno byc aby ewentualnie wykluczyc czy zapobiec wczesnemu porodowi, ale wiem tez ze nie wszyscy lekarze badaja ginekologicznie.

ja przynajmniej zawsze jestem spokojna ze jest oki.

reklama
Pryzbela u mnie wizyta wygląda tak jak u Viki. Ginka zawsze sprawdza czy wszystko ok w srodku, słucha serduszka małego, waży mnie i mierzy ciśnienie.

viki a tu w anglii nie bada sie ginekologicznie :-p
Od poczatku ciazy nie mialam nic takiego:-)
Poprostu idziesz do lekarza mowisz : 'panie doktorze jestem w ciazy' a on na to : ' to dobrze,prosze na siebie uwazac. odezwiemy sie'
I czekasz pierwsze trzy miesiace bo oni nic nie robia,uwazaja ze nie trzeba ingerowac.
a potem spotkania z polozna i tylko jak cos sie dzieje to lekarz i najwyzej badanie :tak:

Kurcza co kraj to obyczaj i co lekarz to też innaczej bada.

Mi np nikt brzucha nie mierzy, nikt nie słucha serduszka, zato na kazdej wizycie mam badanie ginekologiczne i to mnie cieszy bo jak dla mnie to najważniejsze sprawdzić szyjke i w razie wypadku można zadziałać szybko...

No wlasnie, co kraj to obyczaj....A z drugiej strony to dziewczyny, Wy narzekalyscie na niepokojace skurcze i moze stad lekarze zapobiegawczo sprawdzaja ta szyjke (prawdopodobnie gdybym sie na cos takiego poskarzyla swojej lekarce, to mysle, ze by tez tak robila i nie bagatelizowala sprawy...)
U mnie to badanie polega wlasnie na wazeniu i mierzeniu cisnienia przez pielegniarke (+badanie przez nia probkim moczu), a potem moja gin kaze mi sie polozyc, slucha serduszka dzidzi i mierzy brzuszek.
I wlasnie co do tego mierzenia brzucha, bo nie wiedzialam wlasnie po co to robia, znalazlam w necie taka ciekawostke (opisana przez dziewczyne, ktora przechodzila ciaze w USA): "A powiem Wam ciekawostke, ze podczas kazdej wizyty mierza mi brzuch (wzdluz) ,zwyklym centymetrem. A to mierzenie wyglada tak: potrzebny centymetr krawiecki . Zero centymetra przytrzymuje sie w punkcie gdzie znajduje sie wzgorek lonowy ( na kosci ) i sie mierzy (pionowo w strone pepka) wielkosc brzuszka, ale nie na okolo a wzdluz. Tylko trzeba jednak poczekac az brzusio bedzie troszke wystawal. Powaznie, ilosc centymetrow odpowiada ilosci tyg w ciazy. Ja mam wlasnie rowno 40 cm i w takim tyg ciazy jestem."
Od siebie tylko dodam, ze jak mi niedawno lekarka ten pomiar robila, to powiedziala, ze jest 29cm (tylko nie wiedzialam o co jej chodzi:))

reklama
To się dogadałyście....:-D:tak:

U mnie tez zawsze mnie bada, wtedy się rozbieram i czasem to z nerwów ściągam skarpetki albo bluzkę:-D Zawsze mój mąż patrzy jak lekarz mnie bada i śmiejemy się oboje, szczególnie jak wspinam się na fotel i układam nogi (przynajmniej się wtedy troche rozluźniam).

Kiedyś myślałam, że nigdy nie będzie przy badaniu..no bo tak jakoś dziwnie ale tak nie jest.
No i jak lekarz mnie zbada to przechodzę na łóżko obok na usg, wtedy mój mąż juz siedzi obok i patrzymy sobie na ekran...fajnie ma lekarz zrobione, bo on ma jeden ekran a my przed sobą drugi...:-)

Do góry