reklama

Wózeczki i foteliki

nula, my również kupimy wózek z firmy TAKO, ale bez fotelika. Rozmawiałam z dwiema mamami (jedna ma model Captiva, druga Laret). Obydwie były bardzo zadowolone z gondoli i spacerówki, ale mówiły, że foteliki to porażka tej firmy.
Mnie osobiście bardziej podoba się Captiva, szczególnie te najnowsze serie. Rama i koła są bardzo masywne, pompowane, przednie są blokowane jednym kliknięciem do jazdy po wertepach i śniegu, błocie. Wózek ma bardzo ładne wykończenia z eko-skóry (rączka i podnóżek spacerówki).
Laret wydaje mi się bardzo podobny. Ma trochę inną ramę, ale koła te same praktycznie. Może ma trochę subtelniejszy wygląd, ale chyba mi się wydawało.
W każdym razie stosunek jakości do ceny jest bardzo duży i na pewno zdecydujemy się na TAKO.

reklama
Carla- tutaj masz filmik instruktazowy do spacerówki quinny speedi- fajnie pokazane wszytkie opcje- sa tez inne filmiki z tej serii do tego wózka- zmiany gondoli skaldnaie itp.Quinny Speedi SX - Kiddicare - YouTube
Co do dokupowania dodtakow- zgadzam sie to wada ale i zaleta wozków quinny:)
Ja stawiam jednak na marke- dla mnie quinny to jeden z lepszych wozków dzieciecych, dlatego bez wahania kupilam uzywany- i wszytko mam w komplecie - wszystkie dodatki za łaczna cene 100 euro :)

Paulina a powiedz mi w takim razie jaki planujecie kupić fotelik? jest taki żeby pasował do ramy wózka? znaczy żeby na stelaż go można było wpiąć?

Dziewczyny co do fotelików to niemowlęta powinny jeździć w fotelikach gr 0 czyli 0-13kg po czym powinny się przesiąść do gr I 9-18kg a w wieku min 4lat do grupy II-III 15-36kg. Nie ryzykowałabym włożenia niemowlaka do fotelika 0-18kg chyba,że takiego starszego od ok 6miesięcy. Nie polecam też fotelików bez testów ADAC, w marketach, używanych z nieznanego źródła. Bo można zaoszczędzić kilka groszy,ale jak dojdzie co do czego to pluć sobie w twarz całe życie. Budowa anatomiczna niemowlaka jest tak delikatna,że tylko dobry fotelik 0-13kg może zapewnić mu odpowiednie bezpieczeństwo już nie mówiąc o wygodzie użytkowania bo czy deszcz, wiatr, mróz wkładasz dziecko w fotelik w domu zakrywasz i śmigasz do auta biorąc ze sobą tylko stelaż wózka. W fotelikach 0-13kg niemowlak leży w bardziej naturalnej pozycji i na pewno foteliki 0-13 są dla nich wygodniejsze ponieważ fotelik 0-18 nie rozłoży się tak samo.
Kiedyś rozmawiałam z kimś kto czynnie działa w temacie fotelików i na moje pytanie po co ktoś wymyslił foteliki 0-18kg powiedział,że jedynie na zlecenie koncernów aby nabić im więcej kasy... jedynym dobrym wynalazkiem z fotelików pośrednich jest fotelik 9-36kg, który ma pasy 5punktowe i przy bardziej wyrośniętych dzieciach można je bezpieczniej wozić właśnie w tych fotelikach. mój syn w wieku 2 lat wyrósł z fotelika 9-18kg więc musiałam go przesadzić na 9-36kg. Wyrósł wzrostem wagowo brakują mu 2kg. Pani bardzo namiętnie wpierała mi fotelik 15-36kg bo zaoszczędzę (był tańszy o 300zł od tego który kupowałam) i pewnie gdyby brakowało mi widzy skusiłabym się,bo niby też miał tyle samo gwiazdek bezpieczeństwa, ale jednak to pani w sklepie wiedzy brakowało! W fotelikach 15-36kg które nie są wyposażone w 5 punktowe pasy a jedynie przypinane są pasami samochodowymi nie powinno się przewozić dzieci poniżej 4lat!!! mam nadzieję,że ze swojej niewiedzy nie zrujnowała komuś życia...

Jeśli chodzi o foteliki 0-13kg maxi cosi to polecam Cabrio fix z bazą lub Pebble z bazą ;)

Ostatnia edycja:
A czy któraś wie coś o wózku maxi cosi mura 3 ? znalazlam używany na gwarancji , w bdb stanie z fotelikiem cabrio fix i tak sie zastanawiam czy sie na niego zdecydowac. I tak później bede chciala w parasolke przeskoczyc bo mieszkam na I pietrze i nie ma za duzo miejsca więc nie ma sensu wydawać jakiejś duuuużej sumy na wózek.

Malta ja się napalam ale na Mure4 bo nigdzie nie mogę znaleźć 3 na 4 kołach. Moja koleżanka ma i bardzo sobie chwali. Jej córka ma 2 lata i uwielbia ten wózek. Ja już bym chciała kupić wózek dla dzidziusia aby ze spacerówki skorzystał mój starszak bo mam zwykłą parasolkę i mam ochotę ją wywalić do kosza :)

reklama
Hej:)
dzis sie dowiedziałam ze na stronie bobowozki.pl czy jakoś tak sa czasem o wiele tańsze wózki niż w sklepach bo kupują je hurtowo dostają większe zniżki i np moja znajoma dała 300zl taniej za wózek zamawiajac na tej stronie niż w sklepie u znajomej która i tak dawała jej jakieś tam zniżki.
Ja jak szefowa znajdzie o ile nie wydała to będę mieć jeden fotelik z maxi cosi i najwyżej kupimy tylko jeden.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry