reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

reklama
Asmodis, kiedys czytalam, ze jezeli dziecko czesto ma brzuszkowe problemy, to lepiej zaczekac z wprowadzeniem kapusty do pierwszych urodzin. I ja wlasnie czekam, bo Piotrulek czesto miewa zaparcia. Nie wiem, jak podawac kapuste.

asmodis - kapuste mozna dodac do zupki np., na poczatek niewielką ilosc i wtedy dodać troche kminku, najlepiej mielonego, zeby malucha pierdzioszki nie meczyly za bardzo;-):tak:

Pszczoły jedzeniowy plan dnia:
ok. 7.30 - 8 - cyc
10.30 - owoce (w kawałkach) lub deserek owocowy (rozrzedzony woda i podany z butli:eek:) ok. 100-130g
ok.12 - czasami "kawalek" cyca, jak nie moze zasnac:tak:
13 - zupa (ok.250ml)
15 -15.30 - drugie danie (placuszki, kuleczki miesne z warzywkami, itp.) - popite cycem:-p
ok. 17.30 - kawalek owocu,biszkopcik lub kilka chrupek kukurydzianych, ktorymi bardziej sie bawi, niz je:-p
19.30 - kaszka z butli (ok. 200ml)
21-22 cyc i lulu;-)
W nocy czasami sie obudzi na cyca, ale nie codziennie.
Pije li i jedynie wode, sokow nie lubi i pluje nimi strasznie:eek:

Kurde, cos duzo tych posilkow:eek: Ale coz ja na to poradze, ze Pszczola nadrabia te kilka miesiecy, kiedy na nic oprocz cyca nawet spojrzec nie chciala:zawstydzona/y: Rusza sie duzo, kupy robi wzorcowe, nie ma zadnych dolegliwosci, wiec mysle, ze ten jadlospis dla niej jest oki. Pediatra przynajmniej nie mial zadnych zastrzezen.

a u nas z owocow rzadza banany :tak::tak: czy to w kawalkach czy zmiksowany zawsze zjada na raz dwa...:eek: Oliwka uwielbia buleczke, chlebek itp. Zupek nie chce jesc co mnie martwi, bo probowalam wszystkich marek i nawet sama robilam...ale za to uwielbia gotowane ziemniaki:-)

i jak widać dzieciaczki sobie sam układ posiłków poukładały:-D
Alka je tak, najczęściej;-)
7-8 mleko 180ml
10 deserek z sucharkiem
12 kaszka 270ml (mleczna z butli)
15 zupka swojska (różne warzywa z mięskiem, żółtkiem na zmianę) 200g
18 danonek lub chlebek, chrupki itp.
20 kaszka 270ml (jak wyżej)
w między czasie wypija 300ml bobofruta i siłą prawie wlewaną herbatkę 100ml
woda jest bee, najlepsze są krople kawy z maminego kubka;-) po tym to aż mlaska:-D

Dobrze sie tak podzielic tym co na glowie siedzi, widze, ze jadlospis mojego dziecka jakos specjalnie nie odbiega od Waszych (no, moze pominawszy cycusiowe dzieci). To mi kamien z serca spadl :-)

Leyna, ja nie napisalam, ze moj potrafi zjesc na jeden posilek taka porcje, jak dorosly... :zawstydzona/y::-D Zupy caly gleboki talerz, drugiego dania tez solidny kopczyk...
Az dziwne, ze nasi chlopcy maja takie same wymiary! :baffled:

ollesia - niezły "spust" ma Piotrus:tak::-D tylko pozazdroscic:-)

A wczoraj Pszczola jadla pierwszą w swoim zyciu truskawke (nie liczac tych w kaszce, czy w deserkach hippa). Wyrwala mi prawie z reki, jak jadlam, krzyczala "da!da!", wiec sie zlitowalam, bo pomyslalam, ze jak ja od kilku dni zjadam ponad kilogram dziennie i nic jej nie jest, to najwyzej sie troche skwasi, ewentualnie ja przeczysci, a w ostatecznosci lekko wysypie;-) A ona zjadla te truskawke z takim smakiem (sama, trzymajac w racce), ze pomimo "kwaszenia" oblizywala sie jeszcze przez kilka minut po:tak: I dzis ani wysypki, ani sraczki, wiec na podwieczorek dostanie 2 truskaweczki:tak:

reklama
Do góry