reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Wrzesień 2009

cześć laski

Witaj Karinna :-)

nie przejmujcie się aż tak bardzo jak nie czujecie ruchów co chwilę... nasze maluchy śpią teraz po ok 20 godzin na dobę,a mogą być jeszcze za małe, żebyśmy czuły delikatne wiercenie się przez sen :-) po 28 tygodniu powinno też się codziennie robić test ruchu, czyli rano i wieczorem sprawdzić czy w ciągu godziny pojawia się co najmniej 10 ruchów.
poza tym na każdego dzieciaczka prędzej czy później znajdzie się sposób, moja Młoda reaguje na trzy rzeczy: czekolada - i po 10 minutach mam skaczący brzuch, jak się położę na lewym boku lub na plecach (strasznie jej to chyba przeszkadza, albo jej niewygodnie i też się obraca) i jak pójdę późno spać i chcę pospać rano - wtedy o 7 rano mam kanonadę w brzuchu że o spaniu nie ma mowy (wredne za matką :-p)
poczytajcie Pierwsze ruchy dziecka - Ciąża - arykuł

reklama
Kurcze.. a wiecie co im blizej tego mojego usg to nie wiem juz co chce bardziej... jak dla mnie i dla M to chlopca.. bedzie parka :-D a jak dla Natalki to dziewczynke.. bedzie siostra! :tak: a ja chce,zeby miala siostre.. :sorry2: ta skomplikowane wiem...jeszcze nieco ponad 3 godz.. :-):-):-)

Chlopcy sa super moja znajoma ma synusia 6. tygodniowego, jak tylko mu sciaga pampersona to on zaraz sika ;D. No i jest kochany.

cześć laski

Witaj Karinna :-)

nie przejmujcie się aż tak bardzo jak nie czujecie ruchów co chwilę... nasze maluchy śpią teraz po ok 20 godzin na dobę,a mogą być jeszcze za małe, żebyśmy czuły delikatne wiercenie się przez sen :-) po 28 tygodniu powinno też się codziennie robić test ruchu, czyli rano i wieczorem sprawdzić czy w ciągu godziny pojawia się co najmniej 10 ruchów.
poza tym na każdego dzieciaczka prędzej czy później znajdzie się sposób, moja Młoda reaguje na trzy rzeczy: czekolada - i po 10 minutach mam skaczący brzuch, jak się położę na lewym boku lub na plecach (strasznie jej to chyba przeszkadza, albo jej niewygodnie i też się obraca) i jak pójdę późno spać i chcę pospać rano - wtedy o 7 rano mam kanonadę w brzuchu że o spaniu nie ma mowy (wredne za matką :-p)
poczytajcie Pierwsze ruchy dziecka - Ciąża - arykuł

Witaj.
Mój synal to kopie jak sie polozy rece tak zeby w miare mozliwosci objac caly brzuch i delikatnie masuje opuszkami (tak lekko naciskajac).

Kroptusiu należy ci sie 100% macierzyńskiego, ale nie koniecznie wliczą ci tą premię (20%) do podstawy. Jeśli tą premię dostajesz bez względu na to czy jesteś w pracy czy cię nie ma to raczej nie będzie wliczona do chorobowego (macierzyńskiego). A tak w ogóle to ty przecież jesteś na chorobowym. No więc ZUS będzie ci płacił macierzyński w takiej samej wysokości jak teraz dostajesz chorobowe. A co do zgłoszenia sie po porodzie to myślę że powinien tam pojechać twój m i dowiedzieć sie od tej lafiryndy co od ciebie jeszcze chce.

Ok...dzieki za informacje , teraz dostaje taka sama wyplate jak wczesniej jak pracowalam razem z premia nie wiem u nas premia regulaminowa i dostaje ja od poczatku pracy wiec moze na macierzynskim tez :-) ogolnie to i tak niezle bo gdzies slyszalam ze 70% podstawy wynagrodzenia

pod uwagę bierze się wszystkie składniki wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy: podstawa + ewentualne premie gwarancyjne, uznaniowe, czy też nagrody :tak:
W naliczaniu jest taka zasada, że jeżeli kobieta na zwolnieniu nie przebywa cały czas i przerwa między jednym i drugim zwolnieniem jest dłuższa niż 3 miesiące - podstawa naliczana jest od nowa. Jeśli ten w/w okres jest krótszy obowiązuje podstawa z pierwszego zwolnienia. Tak w skrócie :-)

Cayoo masz rację! Ja już ponad 2 lata nie zajmuję sie zasiłkami i wypadłam z obiegu! W każdym razie kwotowo Kroptusia dostanie macierzyńskiego tyle co chorobowego.

reklama
Do góry