reklama

wrzesień 2011

reklama
Znalazłam coś takiego
Skład mleka kobiecego został już wielokrotnie zbadany. Okazuje się, że jedynymi elementami, które mogą być niewystarczające do pokrycia dziennego zapotrzebowania niemowlęcia to witamina D i witamina K. Występują one w śladowych ilościach w pokarmie kobiecym. Dlatego u niemowląt, karmionych w pierwszych miesiącach życia wyłącznie piersią, zaleca się codzienne doustne uzupełnianie witaminy D i K
w ściśle określonych dawkach. VITA D – Informacje o produkcie
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Ponadto, odpowiada za szereg innych reakcji zachodzących w organizmie. Jej brak może prowadzić do krzywicy i innych zaburzeń mineralizacji tkanki kostnej. Dla prawidłowego rozwoju dziecka, witamina D powinna być dostarczana już w okresie płodowym, szczególnie od drugiego trymestru ciąży. Moment rozpoczęcia podawania witaminy D noworodkowi jest uzależniony od tego, czy mama w ciąży przyjmowała tę witaminę. Jeśli tak, podaż u dziecka zaczyna się w trzecim tygodniu życia. Jeśli nie, witaminę D podaje się już od pierwszej doby życia dziecka.
Zgodnie z zaleceniami Zespołu Ekspertów w Dziedzinie Pediatrii z 2004 roku, każde niemowlę karmione piersią powinno otrzymywać witaminę D w dawce 400 j.m. (jednostek międzynarodowych) na dobę. Taka ilość odpowiada jednej kapsułce otwieranej typu „twist-off” preparatu VITA D.
Noworodki i niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym, spożywające (na dobę) wystarczającą objętość mleka do zapewnienia dobowego zapotrzebowania na witaminę D, nie wymagają dodatkowej suplementacji tej witaminy. Przy karmieniu mieszanym lekarz ustala dawkę indywidualnie, obliczając zawartość witaminy D w podawanym mleku modyfikowanym.
Nie bez znaczenia jest forma podawania witaminy D. Większość preparatów dostępnych na rynku, to produkty lecznicze o wyższym niż zalecane dla niemowląt stężeniu witaminy. Podanie jednej, czy dwóch kropel preparatu robi ogromną różnicę, a mamy nieraz nie są
w stanie ocenić ile kropelek już trafiło do buzi dziecka.
Preparat VITA D jest pierwszym profilaktycznym preparatem zawierającym witaminę D
w rekomendowanej dawce 400 j.m. w jednej kapsułce otwieranej „twist-off”. VITA D jest bezpieczny dla niemowląt już od pierwszego dnia życia. Preparat można stosować bez obawy przed przedawkowaniem. Sposób stosowania jest prosty i higieniczny.

• Zawartość opakowania: kapsułki otwierane twist-off - 30 sztuk
  • Sposób użycia: należy przekręcić i oderwać główkę kapsułki, a następnie wycisnąć zawartość do ust dziecka lub ściągniętego pokarmu matki
Cena: ok. 15,00 PLN

VITA – K – Informacje o produkcie
Witamina K odgrywa istotną rolę w procesie tworzenia białek, m.in. krzepnięcia krwi. Jej ograniczona podaż w pierwszych trzech miesiącach życia dziecka może prowadzić do wystąpienia „krwawienia z niedoboru witaminy K” (VKDB).
Szczególnie narażone na niedobory są noworodki, m.in. ze względu na ograniczone przechodzenie witaminy K przez łożysko w czasie ciąży. Ponadto noworodek zużywa zapas nagromadzonej witaminy K już w pierwszych 24 godzinach po porodzie. Na niedobory witaminy K są także narażone niemowlęta karmione piersią, ponieważ pokarm matki zawiera zbyt małe ilości tego składnika. Dodatkową barierą jest fakt, że w jelicie grubym niemowląt znajdują się bifidobakterie, które nie produkują witaminy K.
Zgodnie z zaleceniami Krajowego Konsultanta oraz Zespołu Ekspertów w Dziedzinie Pediatrii z 2007 roku, wszystkim noworodkom tuż po urodzeniu podaje się domięśniowo jednorazową makrodawkę witaminy K w szpitalu (0,5 mg). Niemowlętom karmionym piersią zalecane jest codzienne doustne uzupełnianie witaminy K w mikrodawkach od 8 doby życia do ukończenia trzeciego miesiąca życia, w ilości 25 µg na dobę.

Wychodzi na to,że jak tylko będziemy karmić piersią to powinnyśmy się zaopatrzyć w te dwie witaminy

Witamine k z tego co pamiętam podają dzieciom w szpitalu dozylnie.
Witaminy d nie podaje sie przy karmieniu butla, bo sztuczne mleko juz ja zawiera. Przy karmieniu piersia zależy w jakim miesiacu dziecko sie rodzi, bo jesli w sezonie letnim to raczej nie bo duzo wit. D jest w słońcu.
Nie ma co sie martwić na zapas wszystko powie pediatra na pierwszej wizycie i w szpitalu. Każdy lekarz ma swoje doświadczenie i metody.

Witam,

Trixi czekam i ja bardzo bardzo na wieści!! :-)

Witamina D3 powinna być podawana do 1 roku życia (wg mojego lekarza), jak jest potrzeba to dłużej, po kropelce dziennie, a jak jest potrzeba to więcej, witamina K podawana jest dożylnie zaraz po narodzinach, później już Adaś podawanej nie miał...

Zawołana przez Bebzonik melduję się, poczytałam, ale już padam z nóg, jutro napiszę więcej :-)
My nadal w dwupaku i pewnie długo jeszcze ;-) chociaż skurcze dziś coś nie odpuszczają... Ale zaraz może zasnę i zapomnę ;-)

Ciąża z zaskoczenia leci, więc uciekam na moją dobranockę ;-)

Jutro w końcu będę miała normalny internet, normalne warunki, więc będzie wygodniej cokolwiek naskrobać :-)

Spokojnej i bezbólowej nocy!! :-)
I byle do jutra... :-) Będą wieści od Trixi <jupi> ;-)

W UK jest tak, że witaminę K podaje się jednorazowo po porodzie, a witaminy D nie podaje się w ogóle. Ja nie podawałam ani Olisiowi, ani Jessice i nie mieli przez to żadnych problemów (tfu, tfu odpukać w niemalowane ;-) ).

A ja już po odświeżającej wizycie u fryzjera:-), od razu czuję się lepiej i wyglądam jak człowiek!

Motylla no co Ty...okna myć... dobrze,że siostra po Tobie pokrzyczała! Ona ma całkowitą rację...
Same jakoś nie chciały się umyć:-)

Hej:-)

Corcie własnie oddelegowalismy na kolejne wczasy. Ja dzis miałam w pracy kontrole, druga w tym miesiacu ale spoko wszystko wypadło. Dzis wróciła moja pracownica z urlopu wiec ja teraz moge w koncu odpuścić. Jutro rano jadę tylko dopilnować kilku formalności i potem na pedikure o 11.30.
A zrobił mi niespodziankę i o 17 w piątek jedziemy w koncu na sesje brzuszkowa. Zwłaszcza ze czasu zostało juz niewiele, a pamiątka bedzie fajna. Potem jak urodzi sie Leoś to pójdziemy na sesje rodzinna najprawdopodobniej w okolicy Bożego narodzenia to bedzie tez prezent dla dziadków:-)
Oj zazdroszczę takiej sesji:tak:

Mnie tez tak boli w nocy krocze przy zmianie pozycji, a jak wstaje siku to dopiero ciekawy widok. Musze brzuch az trzymac :) Normalnie zamiast wstawac to zsuwam sie z lozka a pozniej jek i ide do kibelka :)
Mam to samo ale jak widzę takie uroki końcówki ciąży.

reklama
witam wszystkich,

ja miałam wieczorem gości - przyszły moje przyjaciółki, a więc zrobiłyśmy babski wieczór. Sałatka owocowa zrobiona, ciasteczka i słodkości, ploty plotki ploteczki. Tego mi było trzeba!! a że to być może po raz ostatni takie spotkanie zanim sie sypnę to tym bardziej :-D no i spałam dziś jak dziecko, żadnego wtawania w nocy. Teraz już herbatka na dzień dobry i czekam aż sie mała wyśpi, troche posprzątać i srruuuuu na plażę pokorzystać z ostatnich dni wakacji i ładnej pogody!

miłego dnia wszystkim!!

p.s. dziś środa, co z trixi? ktoś już coś wie?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry