reklama

Wrześniówkowe mamy

reklama
Acha, Kasiu, jeszcze jedno. Jeśli nie spełnialibyście warunków zasiłku wychowawczego to jakim cudem dostajesz 48 zł zasiłku rodzinnego (bo jak rozumiem, tę kwotę otrzymujesz)? Wszelkie dodatki do zasiłku rodzinnego (w tym zasiłek wychowawczy) mogą dostać tylko osoby otrzymujące zasiłek rodzinny...

Monia - gratulacje! U nas też pierwszy dzisiaj się pokazał :)

Atru bardzo Ci dziękuję :-) nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłaś :-)

Tak 48zł dostaję na Kubusia i chcieliśmy ubiegac się o ten zasiłek wychowawczy, ale co się okazało to pisałam :dry: pojadę tam jeszcze raz i jak co to będę walczyć o swoje prawa. A Atru rozumiem, że ten zasiłek wychowawczy należy się do ukończenia przez dziecko 25roku życia lub doczasu kiedy ja podejmę prace i Nasze dochody będą przekraczać????

Blimka ja wybrałabym tą drugą. Po pierwsze ma wykształcenie pedagogiczne i muzyka to jej pasja co przy małym dziecku jest w sam raz. Po drugie skoro mały dobrze się czuł w jej towarzystwie to już wszystko jasne. Ale jeśli pozwolisz dam Ci radę, jeżeli zdecydujesz się na jakąś nanię z początku staraj się przebywać w tym samym pokoju co dziecko i niania. Mały się będzie bezpiecznie czuł, a zapozna się na tyle z nową osobą, że póxniej nie będzie problemu kiedy będzie musiał zostać z nią sam na sam.

A czy myślałaś o założeniu "judasza" w domu??? Nie myślę tu o wizjerze, ale o kamerce, która pozwoli Ci podejrzeć co robi Twój Skarbuś i niania????

Znam parę rodzin, które założyli podgląd w domu.

Monia - gratuluje zabala...alez sie te wrzesniowe zabki posypaly heheh tzn wykluly:-)
Kasia - nie wiem czy zostawilabym dziecko z niania i kamerka...wolalabym kilka dni zostac i poobserwowac ich razem...nie zrozum mnie zle ale 'nie dajmy sie zwariowac' - taka mam zasade...pozniej bedzie przeszkole, szkola i czy tez bede kontrolowala 24h na dobe swoje dziecko? wiem ze tak byloby najprosciej. Choc to bardzo trudne dla rodzica ale niestety uwazam ze taki nasz los i trzeba honorowo podjac 'ryzyko' i odpowiedzialnosc rodzicielstwa i uczyc sie tego od poczatku. Takie moje zdanie:sorry2:

Hruda :-) ale i wg mnie to jesr chore. A pytałam się bo jak pisałam znam pare ludzi, którzy tak robią. Jednak szanuje ich wybór skoro uważają, że to im da 100% pewność, że ich dzieciom nic się nie stanie. Kamera wg mnie usypia czujność na pewne znakijakie okazuje molestowane czy bite dziecko bo przecież mam kamere w wszystko widzę.

Moniu gratuluję ząbka!!!!! :-)

Ja raczej nie zamontuję kamerki, myslę że po dziecku widać kiedy jest źle traktowane mój maluch prawie w ogóle nie płacze, jest zdrowym, wesołym i pogodnym dzieckiem i raczej na pewno zauważę ewentualną zmianę w jego zachowaniu. Myslę że kamera wprowadziła by tylko skrepowanie u niani i ogólny brak zaufania.

juz 3 raz przymierzam sie zeby cos dzisiaj napisac ale ciagle cos mi przeszkadza:dry:
MONIA i ARTU gratuluje Wasze dzieciaczki się chyba umówiły:-) no to teraz musicie im prezent kupić jeśli to Wy pierwszego ząbka zobaczyłyście:-D:-D
Ja jak zwykle padam na twarz, nie wiem czy to przesilenie wiosenne czy za dużo obowiązków ale ostatnio ciągle jestem zmęczona:-( i tak nawet cztytałam Wasze posty jak Wy imprezujecie i z przerażeniem stwierdzam że ja na to nie mam ani sił ani ochoty... W sobote miałam wyjść z koleżankami gdzieś do lokalu ale wolałam zostać z dzieckiem i mężem, ja już się chyba starzeję:szok: a mam dopiero 25lat ale ostatnio to czuje się chyba na 50... P mi bardzo dużo pomaga teściowa też więc sama nie wiem czym jestem tak zmęczona ale już mam dosyć gdzie się podziała dawna szalona Asia:-( dobra kończe bo nawet tu przynudzam miłego wieczorku może jeszcze zajrzę.

reklama
Kasia - tak dobrze to z tym zasiłkiem nie ma, niestety. Piszę o wychowawczym, bo zasiłek rodzinny rzeczywiście przysługuje do 25-go roku życia dziecka, pod warunkiem że się uczy. Jeśli chodzi o te 400 zł zasiłku wychowawczego to płacone jest ono tylko przez 2 lata. Sam urlop wychowawczy można wziąć maksymalnie na 3 lata bodajże, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 lat. No i nie można przedłużać urlopu więcej niż trzy albo cztery razy.

Monia - Tymo ma tak samo. Na dodatek nieco później zauważyłam, a raczej wymacałam, że wyszedł już też ostry koniuszek górnej jedynki, jeszcze nie stuka o łyżeczkę ale pod opuszkiem palca czuję maleńki zadziorek. No i ewidentnie górna lewa trójka się przebija. W ogóle, to idzie kilka zębów na raz. To tłumaczy, że Tymo jest ostatnimi czasy diabelnie marudny i zawodzi niesamowicie.

Qurcze, a z całym tym ząbkowaniem to znowu chyba robi się nam jakieś choróbsko. Tymo od wczoraj sporo kaszle, a dzisiaj odmówił już zjedzenia ostatniego mleczka przed snem. No i nawalił taką paskudną, rzadką kupę... Dałam mu Nurofen, Drosetux i Eurespal wg dawek przepisanych przez lekarkę w marcu. Popatrzę sobie jeszcze jutro, co się z tego wszystkiego wylęgnie i jak coś to w środę pójdziemy do lekarza.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry