justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
Aneta mi nie chodzilo o to,ze autor ludzi odwraca od wiary tylko my sami to robimy. Chyba wlasnie dlatego,ze tak prosciej. Bez nakazow, zakazow, juz pomijam brutalnosc ludzi, ich bezwzglednosc,ale wlasnie w codziennym zyciu zapominamy o Bogu, jego naukach. I np. takie ksiazki sklaniaja ludzi do zatrzymania sie na chwile i zastanowienia nad zyciem, nad swoim zachowaniem, jak Bog, moja wiara ma sie do tego wszystkiego. Takie odkrywanie "wielkiej tajemnicy" sprawia ja bardziej ludzka, przystepna.
A o tym,ze Jezus mial rodzine slyszalam juz bardzo dawno temu i jeszcze,ze Maryja miala dzieci z Jozefem. Tylko nie rozumiem dlaczego takie rzeczy ukrywaa sie. Mi sie wydaje,ze wtedy bylby bardziej ludzki, bardziej z naszych i moze wtedy latwiej byloby brac go za wzor,bo skoro, On, normalny czlowiek zostal wybrancem, to kazdy z nas moze byc rownie dobry jak On i moze bardziej dazylibysmy do tego,a tak?? Jezus/Bog to taki bog do ktorego sie modli i prosi,ale raczej nie utorzsamia.
A o tym,ze Jezus mial rodzine slyszalam juz bardzo dawno temu i jeszcze,ze Maryja miala dzieci z Jozefem. Tylko nie rozumiem dlaczego takie rzeczy ukrywaa sie. Mi sie wydaje,ze wtedy bylby bardziej ludzki, bardziej z naszych i moze wtedy latwiej byloby brac go za wzor,bo skoro, On, normalny czlowiek zostal wybrancem, to kazdy z nas moze byc rownie dobry jak On i moze bardziej dazylibysmy do tego,a tak?? Jezus/Bog to taki bog do ktorego sie modli i prosi,ale raczej nie utorzsamia.
;-)
zastanawiam sie tym bardziej dlaczego Kościół jest tak przeciwny Brownowi
i dlaczego tak skrywa niektóre sprawy przed nami
mam dość i chyba wpadnę przez ten biały puch w jakąś śnieżną depresję
;-)
ja jako osoba wierząca nie widzę w tym nic złego aby doszukiwać sie nowych informacji na temat chrześcijaństwa np dla mnie niczym obrażającym nie było że w Kodzie wskazał na fakt ze Jezus miał żone a jak sie potem dowiadujemy nawet dziecko przecież był jednym z nas wiec miał do tego prawo i tu sie pojawiają rozbieżności z tym co nam pokazuje Kościół. Moim zdaniem z pewnością isniej wiele nie ujawnionych ksiąg i pism które mówią o poczętkach chrześcijaństwa a Kościół ujawnia nam tylko to co jest wygodne po to właśnie abyśmy ślepo wierzyli tak jak piszesz bo tak jest napisane i Kościół to potwierdza wiec my mamy w to wierzyć i już