reklama

Wrześniówkowe mamy

reklama
no nie wierze własnym oczom Nuśka do nas zawitała:-)prosimy tak częsciej:-pa spotkania to wam zazdroszcze chyba jak wszystkie.......
Asia muszę poprzyglądac sie Mateuszowi i sprawdzic czy siedzi z otwartą buzią

witam!!!

ale pogoda. juz mi sie nudzi ten deszcz!!!!!!!!!!!!!
w dodatku musimy jechac zdjac wloknine z trawnika od goscia i skosic, ale przeciez nie ma jak:baffled::baffled:

W domu wojna. Chyba takiej jeszcze nie bylo,ale co tam.... Boje sie tylko,ze S bedzie na tyle zlosliwy,ze nie da mi kasy w sobote na prezent do mamy:baffled:

o mater, a juz kiedsy myslalam, ze koniec z wojnami:-(:sorry2:

czy któres z wrześniątek się ślini????Mateusz miał już ten problem za sobą a od ok. miesiąca znów okropnie się ślini i nie wiem co moze byc przyczyną żeby dziecko w tym wieku się śliniło??
?

Julitka sie nie slini:no:

akurat tego 17 mamy jechac nad morze, czyli za 10 dni i chyba bedzie kiepsko z pogodą- jak patrze na prognoze to niby ma byc 12 stopni i ma padać więc kicha... :((

my w czerwcu tez mieslimy kichowata poogde nad morzem, ale i tak fajnie bylo

Donkat własnie miałam sie pytać czy zapisałas mała do przedszkola?

dzis dzwonilam, ale jednak listy maja byc po 15.05

Cześć dziewczyny;)
widzę że jesteście na etapie zapisów do przedszkoli właściwie to cieszę się że my mamy już toza sobą Zuzia już dobrze się czuje w przedszkolu chociaż jeszcze trochę łobuzuje
cały czas mają jakieś atrakcje więc przynajmniej się nie nudzi zwłaszcza teraz jak pogoda jest taka jaka jest
codziennie robią coś innego mają takie bloki tematyczne np o zawodach jak było o kucharzu to piekli ciastka robili czapki kucharskie wyklejeli rysowali wszystko związane z tą tematyką jak o krawcowej to pani przyniosła maszynę do szycia i szyła im ubranka dla lalek itd raz w miesiącu przyjeżdża do nich teatrzyk codziennie mają angielski raz w tygodniu rytmikę którą Zuzia uwielbia
poza tym w każdym miesiącu mają jakieś imprezy okolicznościowe w kwietniu np Dień Ziemi pokazy mody ekologicznej międzyprzedszkolne zawody sportowe czytanie ksi,ążek z rodzicami itp
w poniedziałek jadą do teatru a na dzień dziecka do zoo
generalnie w przypadku Zuzi przedszkole jak najbardziej się sprawdziło i bardzo ją zmieniło na plus więc myślę że na prawdę warto posłać dziecko
Zuzka jak narazie nie zostaje na spanie tylko odbieram ją po obiedzie bo stwierdziliśmy że na początku to byłoby dla niej za dużo ale chyba od przyszłego tygodnia będzie zostawała z dziećmi

Zuzia przez jakiś czas zostawała na spanie ale to się nie do końca sprawdziło teraz lepiej już się czuje w przedszkolu więc zaczniemy od nowa ją przyzwyczajać do spania z dziećmi
mówiąc szczerze te nasze początki przedszkolne nie były najłatwiejsze zarówno dla Zuzi jak i dla nas byliśmy nawet z W u psychologa dziecięcego codziennie rozmawiam z panią przedszkolanką i ustalamy jakiś plan działania
najważniejsze że jest coraz lepiej generalnie Zuzia robi duże postępy zwłaszcza jeżeli chodzi o rozwój społeczny tylko trzeba bardzo uważać żeby przy okazji nie było to ze szkodą dla niej

Luandzia, swietnie wyglada to przedszkole Zuzi z opisu. to prywatne, tak?
ja bym bardzo chciaal, zeby niunka sie dostala, bo wiem, ze bedzie to wielka korzysc dla jej rozwoju spolecznego. Obawiam sie jednak jak nie wiem co, ze bedzie placz i zgrzytanie zebami na poczatku:-(:-(
a jakie Zuzia miala problemy? wydawalo mi sie, ze sie szybko zaklimatyzowala wsrod nowych dzieci

Donkat wiele dzieci ma problemy na początku Zuzi było o tyle trudniej bo zaczęła od stycznia gdzie dzieci już się znały i miała trudności z wejściem w grupę
Jak nam też powiedziała pani psycholog dzieci rozwijają się nie harmonijnie Zuzia jest że tak powiem bardzo sprawna intelektualnie ale była trochę w tyle z rozwojem społecznym w stosunku do swoich rówieśników więc w jej przypadku przedszkole zadziałało pozytywnie chociaż i tak nadal jest indywidualistkom ale widocznie ona już tak ma i musi wszystko robić po swojemu ;)
a przedszkole jest prywatne ale nie dlatego zapisaliśmy tam Zuzię od nas jest wszędzie daleko a to jest najlepsze przedszkole jakie jest w najbliższej okolicy
program mają dość ciekawy z zajęć dodatkowych w ramach czesnego mają angielski z jedną z pań przedszkolanek i rytmikę raz w tygodniu ale dzieci w publicznych przedszkolach też mają więc to nie żaden luksus
za rok będzie miała jeszcze religie
są też inne zajęcia dodatkowo płatne ale to dla starszych dzieci w zimie na przykład jest szkółka jazdy na nartach przyjeżdża instruktor i busem jadą sobie na stok
jest też nauka gry na pianinie gdzie w godzinach pracy przedszkola chętne dzieci mają indywidualnie lekcje z panią jest chyba jeszcze basen itp ale Zuzia jeszcze jest za mała na tego typu zajęcia więc jeszcze się nad tym nie zastanawiałam

Ostatnia edycja:
a moj darciuch zamiast isc spac, to lezy w lozeczku i sie drze:crazy:, bo to jej nie pasuje, bo tamto:baffled: w dodatku mama na glos komentuje moje (wg niej nieodpowiednie postepowanie) , wiec niunka wymusza placz i robi to coraz glosniej:dry:

a co do przedszkola to wiem, ze ang. i rytmika to zaden wymysl, tylko mialam na mysli te tematyczne zajecia. bardzo ciekawie to jest zorganiozwane

reklama
Donkat a co mamie nie pasuje?
Moja Zuzka też czasami ma takie akcje jak jest bardzo zmęczona ale generalnie nie narzekam zbytnio na jej zachowanie co nie znaczy że jest aniołem wygląda na to że chyba ja mam świętą cierpliwość bo na przykład panie w przedszkolu mają więcej zastrzeżeń do jej zachowania ;)
wracając jeszcze do przedszkola to zajęcia mają zorganizowane w ciekawy sposób i za każdym razem jak przychodzę po Zuzkę do przedszkola to mogę sobie pooglądać jej prace itp na prawdę fajne rzeczy i nie tylko rysowanie ale np jak mieli ostatnio temat łąka to wyklejali na dużym kartonie różne elementy łąki rysowali robili kolorowe biedronki z ciasta solnego z kropkami zrobionymi z goździków które później wypiekali no i oczywiście byli na łące z lornetkami ;)
a potem Zuzka mi w domu mówi wiesz mamo widziałam liszkę to taka gąsienica z włosami i jak się jej dotknie to może parzyć ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry