reklama

Wrześniówkowe mamy

Iza, a nie chcesz pojsc do lekarza z Omarkiem i przekonac sie co to jest ?

huuura!!! P. dzis bedzie przejazdem w Radomiu i pojdzie do lekarza:-):-)bardzo mnie martwilo, ze on tam beidny w trasie chory....:-(:-(

reklama
ZZawsze jak chodzimy do lekarza to słyszymy że coś się rozwija, zbijać gorączkę i dawać witaminy. Teraz też tak jest pewnie bo poza gorączką nic mu nie jest. Poczekam jeszcze jak do czwartku nie minie to się umówimy do lekarza przed weekendem żeby nie panikować jak przychodnia będzie zamknięta.

hej kobietki, co tu taka cisza?

P w nocy pojechal na pogotowie i go tak milo przyjeli, ze naprawde mnie telepie na te naszą sluzbę zdroiwa. najpierw pani otwierajaca drzwi przywitala go: o matko, Pan sie Boga nie boi, ze przyjezdza o północy!!!wytlumaczyl jaka ma sytuacje a ona tam swoje mamrotala pod nosem. za 5 min laskawie wyszla pani dr (pewnie spala) i swkitowala: pan sie nie wstydzi przyjedzac o polnocy???????????????noz ku***!! a co on, na randke czy na kawe do niej przyszedl???? noz ku***, czlowiek przyjezdza z goraczka, tlumaczy jaka ma prace i ze nie ma innej mozliwosci, a oni wielkie wyrzuty. przeciez to pogotowie i takie przypadki tez do nich naleza. pani doktor chyba miala inne plany na te noc: wyspc sie a nie leczyc pacjentow!!!!!!!!!

Jak mogliście zakłócić spokojny sen na nocnej zmianie dla pani doktor?? Przecież tak się nie robi. Każdy ma prawo spać w nocy! Wiem, że to nie jest śmieszna ale pozostaje śmiać się lub płakać. Jedno co mnie zaskoczyło to to, że pani doktor wyszła po 5 minutach. Ja kiedyś z Omarem słaniającym mi się na moich rękach czekałam 20 minut aż się ktoś w końcu obudzi! Cóż... brak słów.

Omar już ma się świetnie, broi, psoci i skacze po meblach. Gorączki nie ma. W weekend znowu jedziemy do dziadków :-D

nie wiem czy się znam, ale uwielbiam :-D Byłam kilka razy w Turcji (w normalnym domu nie na wczasach) i tam podpatrywałam i smakowałam. Próbuję różne przepisy, mam tłumacza dobrego i korzystam z blogów tureckich jak coś gotuję nowego.

Pytam, bo dostałam zestaw przypraw z Turcji i niestety kilku nie znam, np. fleisch gewurze (to chyba po niemiecku) kofte baharati. Te cztery słowa to do jednej przyprawy się tyczą. Na necie mało jest o tym. Zapach ma słodko-kwaśny.

Jest to przyprawa Kofte. Jest idealna do mięsa, np do kotletów czy szaszłyków z mięsa mielonego. Ma specyficzny dla dań tureckich zapach. Ja dodaję ją do kotletów mielonych i wszelkiego rodzaju pulpetów. Nie wiem jak twoja przyprawa ale moja wymaga dodatkowego solenia. Przykładowe przepisy:
Kuchnia Izy: Kotleciki Kofta
Kuchnia Izy: Adana kebab

Najbardziej charakterystyczną częścią tej przyprawy jest kumin, u nas się go raczej nie dodaje do mięs a szkoda bo daje specyficzny smaczek daniom.

O, dzięki, Iza. Jutro robię mielone, więc skorzystam. A kumin też mam i zastanawiałam się czy to jest podobne do naszego kminku. I jeszcze nie wiem co to sumak for salat (do sałatek? tylko?)

reklama
A sumak to smaczna przyprawa do sałatek. Mi się wydaje że ma kwaśny smak. Ja dodaje ja jak robię surówkę z pomidorów. Pokrojone w kostkę pomidory posypuję sumakiem i polewam oliwą. Dodaję tez do surówek typu "śmietnik" z oliwą.
Sumak czasami dodaję do zup na bazie warzyw. Zamiast wywaru z mięsa robię ostatnio zupy z warzyw. Np w garnku o grubym dnie smażę drobno pokrojoną cebulkę, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię. Przesmażam chwilę zanim zacznie się przypalać a potem zalewam wodą. Doprawiam wg uznania, solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką. Jak się podgotuje a warzywa będą miękkie odstawiam z gazu. Blenderem miksuję całość. W zależności od uzyskanego smaku dodaje odrobinę śmietany (jeśli smak jest intensywny), sumak lub paprykę w płatkach, którą też pewnie masz w zestawie.
Dodam że takie warzywne kremy to ulubione zupy Omara. Oczywiście on nie wie że są z kalafiora, dyni, cukinii czy innych warzyw. Dla niego są to zupy ze słoneczka, chmurki, młodej wiosennej trawki (brokuł), piasku pustyni (źle przetarty kalafior :-D ) aha jest też ulubiona zupa Shreka czyli z groszku zielonego :-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry