reklama

Wrześniówkowe mamy

a to ciekawe u mialas szczescie cho ja jako dzieko do czech jezdzilam wlasnie w podobny sposob rodzice przejezdzali na dowod osobisty a ze tam dzieci wpisane byly to i ja i rodzenstwo jezdzilismy ale to tak tylko dlatego ze do granicy czeskiej mam 10 minut

reklama
aneczka takim maluszkom wydaja tymczasowy na rok,albo staly na 5 lat.A swoja droga to wspulczuje mezowi tego stania w kolejce bo podobno sa masakryczne.My na szczescie zalapalismy sie jeszcze na internetowe zapisy zeby nie stac w ogonku.
My wyrabialismy dawidowi paszport w Dublinie w ambasadzie i nie było żadnych kolejek:confused::confused: trzeba tylko wcześniej zadzwonić i się umówić..
Nasz dostał na razie paszport tymczasowy na rok poza tym nadal nie ma peselu bo mój mąż nie ma czasu iść do konsulatu.
Gabidis w tamtych czasach było zupełnie inaczej mam wrazenie, mniej się chyba wtedy podróżowało poza tym handel dziećmi i organami nie był tak rozwinięty. Przecież twoja mama mogła by co miesiąc inne dziecko wozić przez granicę na takim paszporcie bez zdjęcia :-):-):-):shocked2::shocked2:

Gabdis,myslalam ze go ominie ta koleja skoro bedzie tam tylko po wyrazenie zgody a nie skladanie wnioskow ale coz jak chce zebysmy przyjechali to niech sie angazuje:-D Nrazie musimy sie dowiedziec gdzie jest ta ambasada. My na rok nie chcielismy chociaz szybciej jest wyrabiany bo trzeba zeby go przedluzyc trzeba od poczatku wszystkie papiery skladac a przy tym 5 letnim tylko zdjecia co jakis czas.

jejciu mi juz oczy od tego kompa wysiadaja napawde coraz gorzej widze jak kiedys mialam sokoli wzrok tak teraz napisow daleko umieszczonych nie widze dobrze za mgla no i glowa czesto mnie boli zaniedlugo slepa bede
no ale coz robic pogoda do d... dobrze ze wczoraj pospacerowalismy bo dzis od rana pada i pada nic sie nie chce hanifka juz drugi raz mi spi co jej sie ostatnio zadko zdarza
w ogole to mam miesiac czasu na nauczenie Hanifki spania w lozeczku nie koniecznie spania w lozeczku ale przesypiania clej nocy pomozcie mi i napiszcie jak to mam zrobic bo jak bedziemy w turcji to tydzien czas hanifka bedzie sama z dziadkami i chcialabym by dala im sie wyspac by nie musieli do niej wstawac
poza tym moje dziecko pozna swoja prababcie HANIFE po ktorej imie odziedziczyla...

Klavell moze sprobuj wprowadzic jakas rutyne w szczegolnosci wieczorem.Kapiel o tej samej godzinie,pozniej milko a nastepnie wyciszona atmosfera,przygaszone swiatla i spokojna rozmowa z mala,ale to na zasadzie usypiania.A kiedy wybudzi sie w nocy na jedzonko to nie zapalaj swiatla nie mow nic do niej.Powinno pomoc.Tylko nie wiem jak bedzie w Turcjii bo znowu zmiany inny klimat,ludzie,kuchnia nowy dom i miejsce do spania.Narazie ciesz sie perspektywa wyjazdu i nie stresuj sie na zapas ia zobaczysz wszystko bedzie dobrze.

No ja tak robie w nocy jak sie przebudzi nigdy wiatla nie zapalam nigdy do niej ni mowie ale to nie skutkuje choc przez te kilka dni ostatnich jest lepiej dzis np o 12 wypila troche herbatki o 2:30 mleczko i od razu zasnela i spala do 8:00

Co do Listy Nowicjuszek na Watku zamknietym popieram Cariocce...mimo ze z Wami jestem od listopada a nie od poczatku( wieeeelkaaa szkoodaaa:-() ale postow juz troszke nastukalam bo jak zdazylyscie moze zauwazyc - gadula ze mnie:sorry2:. Ale mieszkam sama wiec wybaczcie:-p:-D

reklama
blimka my bedziemy wlasnie sie umawiac i jechac wyrabiac paszport Malej,bo w sierpniu lecimy na wesele do Pl. Powiedz mi, co trzeba zrobic, zeby dostac ten 5 letni paszport?Mozna tu jakos wyrobic pesel?Czy tylko w pl w urzedzie?

Co do chodzikow, to powiem Wam, ze my wlasnie planowalismy jej kupic w przyszlym tygodniu. Widzialam taki fajowy z dzungla :) Wiem, ze Mala mialaby niezla radoche, bo uwielbia stac na swoich nozeczkach. Ale teraz mnie nastraszylyscie i nie wiem co mam zrobic...kupowac czy nie kupowac.
Ciagle piszecie o fotkach na watku zamknietym, a ja nic nie moge zobaczyc :( Mam nadzieje, ze wkoncu moderator dopisze Nas!!!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry