reklama

Wrześniówkowe mamy

Larcia - TUTAJ kilka informacji
nie wiem co jest potrzebne żeby wyrobić paszport na 5 lat ale chyba trzeba mieć już pesel...
w każdym razie na pewno trzeba mieć
akt urodzenia przetłumaczony na j. polski
nam irlandzkiego nie chcieli przyjąć
pesel można wyrobić przez konsulat nie trzeba jechaćdo polski ale potrzebnych jest więcej dokumentów, najlepiej tam zadzwonić i zapytać się dokłądnie co bo nie jestem pewna
co do wątku zamkniętego to musisz się skontaktować z Etką

reklama
O fajnie że piszecie o paszportach, ja też chcę wyrobić małemu. Może nam wyjdzie w końcu jakiś wyjazd na wakacje do Chorwacji, to paszport się przyda.

Hruda, wybaczamy Ci Twoje gadulstwo ;-)

Klavell, jak Hanifka budzi się w nocy to może nie dawaj jej mleka tylko czystą wodę. Na Oskara podziałało. Skoro nie było mleka to nie było sensu zeby się budzić.

U nas dzisiaj taka ładna pogoda, pół dnia byłam na spacerze. Tak mi jakoś żal na myśl, że za miesiąc już całe dnie będę spędzać w pracy, a już nie z małym na spacerkach... :-(

Chodzika też nie będę kupować, trochę się zastanawiam nad taką huśtawką, ale z tego, co pisała Klavell, to też nie jest to za dobre.No i nie wiem co zrobić.

Atru jak Ty to zrobilas napisalysmy posta w tym samym czasie,a Ty zdazylas juz na mojego odpowiedziec.Hehe potrafisz czytac w myslach na odleglosc?:-D:-D:-D
Gabids - używam czasem opcji "edytuj";-):-D:-D:-D

Klavell - kluczem do nauczenia Hanife przesypiania całej nocki jest oduczenie jej jedzenia w nocy. 6 m-czne dziecko nie potrzebuje już tego tak bardzo, żeby nie móc zrezygnować z nocnych posiłków. Przede wszystkim - nie rób jej mleka jak tylko się obudzi. Spróbuj ją parę minut przetrzymać, tzn. zignorować jak się zbudzi. Dopiero jakby zaczęła mocniej protestować, to daj jej mleka. Czasami wystarczy małą pogłaskać, poklepać po pleckach i dzieciątko zasypia. Na Tymka działa ostatnio - ale nie jest to wzór do naśladowania ;-)- przeniesienie go z jego łóżeczka do naszego dużego łóżka i przykrycie naszą kołdrą. Po chwili zapada w sen. Ale robię to tylko wtedy gdy obudzi się między 1 a 4 w nocy, bo między 5 a 6 nad ranem to wiem, że to już beznadziejny przypadek, trzeba dać jeść i zabawić. Spróbuj nie dawać jej też nic smacznego do picia w nocy, tzn. słodszej herbatki, soczku itp., bo mała może w ten sposób budzić się, bo wie, że dostanie coś dobrego. Jak dostanie zwykłej wody, to stwierdzi,że budzenie w nocy się nie opłaca. Także nocne mleko można stopniowo rozrzedzać, aż całkiem przejdzie się na wodę - efekt powinien być ten sam. Moje dzieci przetestowały różne sposoby, Kuba był twardy a Tymo praktycznie od dawna przesypia noce (tzn. to jego pojęcie nocy, bo śpi od 18-19:00 do 4:30-6:00 nad ranem, a moje jest od 20:00 do 8 rano:-D:-D:-D ale się łobuz w ogóle nie słucha).

Hruda - ;-):-D:-D:-D

ATRU to rozrzadzanie mleka to polega na tym ze jak normalnie robie jej ze 120 ml wody i 4 miarek to dzis mam dac 120 ml i 3 miarki nastepnego dnai 2 miarki az dojde do samej wody tak???

No, tak to ma wyglądać, ale nie aż tak drastycznie, tylko np. co dwa dni zmniejszać dawkę o 1 lub nawet pół miarki.

No, Tymek wreszcie oporządzony i ululany, małżonek walczy jeszcze z Kubą ale chłopaki byli dziś na basenie, więc pewnie pierworodny szybko padnie.

Hej, dziewczyny, a wy się teraz na mnie odgrywacie za nieobecność;-):-)? Bo siędzę dzisiaj cały dzień w ramach auto-pokuty i odkąd siedzę, to normalnie wszystkie wymiotło. Jeszcze trochę a zacznę pisać sama ze sobą:-D:-D:-D

Ja tez dolaczam do Mariann'owanego kregu...z winkiem rzecz jasna:cool2::-)
Atru - super ze jestes!
Blimka- jak urodziny, zyjesz? czy juz upojona zupelnie...:rofl::rolleyes:

no nareszcie przebrnełam przez to piekło postów
ale naklikałyście
co do chodzikó to zło przeklęte, Szyma korzystał, fakt pewnie chodził w 10 miesiącu a na roczek biegał z 2, 3 latkami ale za to jakie miał krzywe nogi poprstu masakra, nie polecam
a mam ten Szymka stary egzemplarz u mamy na strychu i ciekawa jestem czy ona go użuje dla Wiki mam nadzieje że nie
a ja dzisija próbowałam sobie na ciemnych włosach (czekoladowy brąż) machnąć pasemka czerwień granatu i klops za ciemne włochy i nie wyszło tak jak bynm chciała ale to nic poczekam aż mi podrosną i znów zrobie pasemka

Blimko wszystkiego naj, naj, naj

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry