reklama

Wszystko dla maleństwa

reklama
a ja przy okazji sprzatania znalazlam dwa ochroniacze na lozeczko czyli juz 2 komplety poscieli mam z glowy. do tego odkrylam po Nince cala reklamowke grzechotek, gryzaczkow i innych niemowlecych zabawek :)))

emolium to ja stosuje sama na moja skore chora.. a dzidziowi mysle ze bede kapac go w plynie z oliwka do kapieli 3w1 z nivea i po tym juz nie bede smarowalaoliwka moze balsamem ale nie oliwka nie chce zeby maly mial upackane ciuszki po oliwce. :)

Missiiss no ja wlasnie stosuje ten szampon na glowe :O bo problemosy mam tam jakies skorkowe ;// a dzidziusiowej bede aplikowac przemiennie oilatum i jakis delikatny plyn dla dzieci , ostatnio regularnie chodze na basen (plyyyyyywac plywaaccc aaaa) i troszke mi chlor wysusza a ten plyn dziala wysmienicie, Natomiast tu procz nivea mamy natusan i libero z takich powszechnie znanych kosmetykow wiec nie wiem jaki :))

Missiiss no ja wlasnie stosuje ten szampon na glowe :O bo problemosy mam tam jakies skorkowe ;//

O, a nie będzie to bardzo niedyskretne jak zapytam, co to za problemy i co to dokładnie za szampon?
Ja mam strasznie suchą skórę i jak jeszcze przed ciążą wylądowałam z nią u dermatologa, to rozpoznał łojotokowe zapalenie skóry (sucha skóra głównie wokół nosa i za uszami + suchy łupież, na który żaden Nizoral nie pomaga). Dostałam jakiś magiczny szampon, ale po miesiącu musiałam go odstawić (zaszłam w ciążę). Trochę mi się skóra sama w ciąży poprawiła, ale chętnie się dowiem, co to za magiczny szampon :)

to ja tylko jeszcze dodam od siebie co znajduje się w większości w kosmetykach dla naszych dzieci:
Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum
Olej mineralny, parafina, olej parafinowy
Produkty destylacji ropy naftowej.
Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Są powszechnie stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne. Parafiny rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najcudowniejsze składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni.

Więcej można przeczytać tutaj:
http://www.luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm

Niestety ale większość naszych cudownych kosmetyków dla dzieci zawiera właśnie olej mineralny bo jest tani i łatwo się w nim rozpuszczają składniki kosmetyków. Ja takowych unikam jak ognia.

reklama
Też mam na oku kombinezon. Z tym że nowy, bo chciałabym, żeby był jednoczęściowy, tzn bez odpinanych butków i rękawiczek, a takie używane to zwykle na all ponad 50 zł. A ja znalazłam nowy za tyle, więc raczej nie będę się długo zastanawiać i go kupię. Jest co prawda dość duży i maluch będzie się na początku w nim topił, ale trudno. Będzie więcej miejsca na ciepłe ciuszki, a powietrze też izoluje;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry