Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Ja kładłam Julkę na boku, raz jednym raz drugim bo tak nam wpajali w szpitalumyangel yhm..... jak sie nie odbije dziecku to w razie co nie lepiej na boku polozyc?
potem zaczełam się tym interesować, dużo czytałam, rozmawiałam z fizjoterapeutą na ten temat i okazauje sie, ze kładzenie dzieci na boku może być (choc nie musi oczywiscie) jedna z bezporsrednich przyczyn SIDS czyli nagłej smierci łóżeczkowej noworodków i niemowląt. Badania dowodza, że dziecko nawet jesli mu się uleje a lezy na pleckach automatycznie odwraca głowę na jeden z boków, więc ryzyko zakrztuszenia sie jest minimalne. Za to jesli dziecko lezy na boku prawdopodobienstwo tego, ze przewroci sie na brzuch jest bardzo duze, oprocz tego okutane w kocyk czy becik nie ma zadnych szans na przewrocenie sie z brzucha na plecy ( a Adas np. juz tę umiejetnosc ma, nie wiem jak wasze maluszki)...
bratowa mojego męża powiedziala mi żebym sobie synka pilnowała bo jej syn przestał oddychac jak miał 3 miesiące i to samo miała jej siostra. Teraz się ciągle budzę i sprawdzam czy Krzyś oddycha - chyba oszaleje :-(Ja kładłam Julkę na boku, raz jednym raz drugim bo tak nam wpajali w szpitalupotem zaczełam się tym interesować, dużo czytałam, rozmawiałam z fizjoterapeutą na ten temat i okazauje sie, ze kładzenie dzieci na boku może być (choc nie musi oczywiscie) jedna z bezporsrednich przyczyn SIDS czyli nagłej smierci łóżeczkowej noworodków i niemowląt. Badania dowodza, że dziecko nawet jesli mu się uleje a lezy na pleckach automatycznie odwraca głowę na jeden z boków, więc ryzyko zakrztuszenia sie jest minimalne. Za to jesli dziecko lezy na boku prawdopodobienstwo tego, ze przewroci sie na brzuch jest bardzo duze, oprocz tego okutane w kocyk czy becik nie ma zadnych szans na przewrocenie sie z brzucha na plecy ( a Adas np. juz tę umiejetnosc ma, nie wiem jak wasze maluszki)...
co do badań, to np. W Szwajcarii kiedy zaczeto klasc dzieci na plecach zamiast na boku liczba nagłych smierci lozeczkowych zmniejszyła o 1/3 - to sa duze liczby i na pewno o czyms swiadczace...