reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o benefitach

My na ChB czekaliśmy pięć miesięcy - w międzyczasie dosyłaliśmy jakieś dokumenty, bo oczywiście im zaginęło wszystko... Do tego dzwoniliśmy praktycznie co miesiąc jak minęły pierwsze 2 miesiące i się upominaliśmy. Powodzenia, mam nadzieję, że wam się szybciej uda!

reklama
Ja tez czekałam 5 miesiecy ,oczywiscie w miedzy czasie dosłali nam nastepne papiery do wypełnienia bo jako rodzinna z zagranicy ,tu muielismy znów wypełniac i jeszcze w miedzy czasie dwie małe kartki tez do wypełnienia ,i w koncu nam przyznali CHB , na tax working i child tax tez czekalismy tyle i tez nam dosyłali karki do uzupełnienia i wypłacili nam za miesiace za które czekalismy

a my ChTC dostalismy jakis miesiac temu a na ChB ciagle czekamy:baffled:Juz wypelnilam te kartki dla rodzin zza granicy odeslalam i dalej czekam.Dzwonilam do nich jakis tydzien temu i powiedzieli,ze oni maja na to czas do 16 tyg a licza od daty kiedy im dosylalam wlasnie to odnosnie pracy w Pl,czyli od 6 sierpnia.A wiec przyjdzie nam jeszcze poczekac.:wściekła/y:
Natomiast ostatnio rowniez dzwonilam na ChTC w sprawie zmian w zarobkach i spytalam sie czy sie moge ubiegac o zwrot pieniazkow od daty ur malego,bo narazie nam naliczyli od daty zlozenia aplikacji.Oczywiscie pan powiedzial ze No problem,a papiery i tak przyszly bez zmian:no: I znow musze dzwonic.

normalnie biłaej gorączki mozna dostać z tymi urzędnikami tam!! powiem wam że jeszcze dużo zalezy na kogo się trafi...bo jak jak załatwiałam SSMG to byłam u takiej fajnej babki, ona mi pomogła powiedziala zeby dzwonić i się przypomonać i zdążyliśmy...a znów moja kumpela poszła do tego samego jc i babka jej powiedziała że w ogóle im się to nie należy i nie chciała dać aplikacji to poszłam z nią jeszcze raz do tej "mojej" i bez problemu dostała:baffled:

A ja myślałam że tylko w polskich urzędach jest takie zamieszanie ale widocznie sprawy paierkowe wszędzie długo się załatwia:-)

Dzwoniliśmy...mamy czekać na telefon w poniedzialek najdalej wtorek od nich i powiedza nam kiedy mamy sie spodziewać decyzji :baffled:....
A na ChTC powiedzieli ze przyslą nam jeszcze jakies papiery, mamy czekać...a poza tym najperw muszą wiedzieć co z ChB....:dry:
No wiec czekamy....oby jak najszybciej to poszło.....

madzia mi bez problemu przyznali ChTC ,a ChB jeszcze nie mam ,wiec widac nie musieli czekac na decyzje o ChB,zeby przyznac ChTC.
Oj czasem trudno z tymi urzednikami cokolwiek zalatwic,a najgorsze ze jedni mowia tak a inni inaczej:wściekła/y:

Dziewczyny udalo mi sie dosc szybko bo po dwoch tygodniach zalatwic maternity allowence, w przyszly piatek maja mi wyrownac. Jak tylko urodzi sie nasza corcia bedziemy sie starac o ChTC i ChB. Moze gdy bedziemy dzwonic po formy to od razu poprosic te o ktorych wyzej pisalyscie dla rodzin z zagranicy? Pamietacie moze jak te formy sie nazywaly? o co prosic? Moze w ten sposob szybciej uda sie wszystko zalatwic:-)

anoli ja nie pamietam jak to sie dokladnie nazywalo ,ale moze jak bedziesz dzwonic to powiedz,ze nie jestescie anglikami i zeby wam wyslali wszystkie formy,jakie ewentualnie bedziecie musieli wypelnic.

reklama
Dzieki za odp, tak sobie teraz mysle ze moze jesli nie jestem mama ktora przyjechala do uk z dzieckiem to nie potrzebuje dodatkowych papierkow.Moze jesli mieszkam tu juz ponad dwa lata i tu urodzi sie dziecko nie beda nic wiecej wymagac? Jak bede zalatwiac dam znac moze komus sie przyda:-)

Do góry