reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko O Karmieniu Piersia I Butelka

Anetka miałam identyczne bóle brodawek - to samo z prysznicem. Całe były popękane. Mi tak jak pisze Joanna P. pomogło wietrzenie i tak jak pisze Kasia23 - maść Bepanthen. Dobra jest też podobno maść Alantan i też nie trzeba jej zmywać. Obydwie maści goją pęknięcia. I najlepiej używać wkładek takich wielorazowego użytku - bo one są z materiału i oddychają, a przy tych jednorazowych nie ma często dopływu powietrza. Joasia ma rację - wilgoć źle wpływa na gojenie się ran.

reklama
Bepanthenu zaczelam juz uzywac w szpitalu. Potem alantanu, castor equi i tą co Kasirka polecala, smarowanie wlasnym pokarmem, wietrzenie......i nic. Na to pęknięcie otatnio zaczelam uzywac linomagu - mama mi doradzila, mowi ze ona wlasnie tym wyleczyla pęknięcia podczas karmienia. Ale lewy sutek jest zagojony od dłuższego czasu, a tez bardzo boli......:confused:

No coz męczę się nadal, choc powiem szczerze ze czasami mam serdecznie dosyc tego karmienia. Boje sie gdzies na dluzej wybrac, bo jak bede musiala nakarmic malego w jakims miejscu publicznym to co, bedę syczeć z bólu???

W kazdym razie bardzo dziekuje Wam za wszystkie rady :-) Jestescie kochane.

Anetko mnie tez bola sutki podczas przystawiania do piersi maluszka z czasem minie mamy poprostu wrazliwsze piersi :dry:

DZIEWCZYNKI KARMIACE PIERSIA
piszcie jak u was bo ja jestem zakrecona, nie chce mi sie isc do poradni laktacyjnej a w sumie nie wiem jak mam karmic :confused:
generalnie mala sie cycka co 2.5-3 godziny po 30 minut i tak w sumie podaja ksiazki i doktor byl zadowolony
ostatnio mamy chyba ten skok wzrostowy bo mala szaleje, zaczela najadac sie szybciej bo mi tryska z cyckow chyba wiecej i szybciej, czasem juz po 10 min jest zadowolona :szok: i innym rzem sie przyssie na 50 minut takze mamy wszelkie kombinacje :confused:
chcialam sie was zapytac czy karminie z obu czy z jednej piersi i jak to czasowo srednio wam wychodzi,
w szkole rodzenia wyraznie mowili ze mam karmic 1 piersia dopoki dziecko nie bedzie wyraznie zadowolone i samo nie wypusci sutka i wtedy zawsze oferowac 2 piers,
wychodzi na to ze moja mala zewsze wyciaga wtedy te 2 pier tez

ale wyczytalam w "jezyku niemowlat" ze lepiej dzicko sie wykarmi z jednej piersi bo po 15 minutach zaczyna leciec to geste tluste mleko....i postanowilam sprobowac, moje piersi sie przyzwyczaily i produkuja ok 50-75 ml (w jednej piersi jest zawsze wiecej, chyba taki moj urok) -razem to wychodzi 120 ml na raz
i teraz jak chce karmic jednostronnie piersi musza sie przestawic tak zeby z jednej wyszlo 120 ml (zgodnie z potrzebami w tym wieku, tak jak podaja w poradnikach)
poki co mala sie nie najada wiec wola o kolejne karmienie co 2 godzinki, czasem nawet czesciej ale wtedy daje jej smoczka, zobaczymy co z tego wyjdzie

A JAK U WAS, 1 CYCEK CO 3 GODZINKI CZY OBA??? i jak u was doktorzy zalecaja ???
koniecznie odpowiedzcie bo juz nie wiem jak to ma byc, chyba pojde do poradni zeby sie upewnic:elvis:

Przepraszam,ze sie wtrace.
Po pierwsze nie wyliczysz ile tak naprawde masz mleczka w piersiach:-).Nawet gdyby sciagala lakatorem,to i tak nie cale mleczko zostaje wyciagniete.Przy cycusiowym karmieniu nigdy nie wiadomo ile tak naprawde dzieciatko zjada.Mleczko jest produkowane rowniez na biezaco.
Jak karmilam corcie,to ona jadla wlasnie z obu piersi.Najpierw opylala jedna,a po paru minutach podawalam jej druga.Przy nastepnym karmieniu dostawala te,ktora jadla jako druga najpierw:tak:.
Jak teraz karmie synka,to on zjada tylko z jednej piersi.I tak bylo od poczatku i ładnie rosl:tak:.
Piszesz,ze :"w szkole rodzenia wyraznie mowili ze mam karmic 1 piersia dopoki dziecko nie bedzie wyraznie zadowolone i samo nie wypusci sutka i wtedy zawsze oferowac 2 piers,
wychodzi na to ze moja mala zewsze wyciaga wtedy te 2 pier tez".
Jesli wiec dziecatko tak robi,to nie zmieniaj nic na sile.A ze malenstwo lubi polecec przy piersi ...?Takie juz jego prawo...:-)
Pozdrawiam.

m_ktosiu moj maly zajada jedna piers jakies 15 min czasem podajk mu druga jak ma ochote i wowczas nastepne karmienie rozpoczynam od tej ktora nie byla do konca wyprozniona - ale zazwyczaj najada sie z jednej piersi a przy nastepnym karmieniu dostaje druga piers, idzie dosyc szybko - nigdy nie trwa dluzej niz 20 min cala akcja
a przerwy to 2-3 godzin ,a w nocy dluzsze

M_ktosiu u mnie jest tak samo jak u Majkam. Moj synus rzadko domaga sie drugiej, ale zdarzylo sie juz pare razy. Je srednio 10-20min, z odbeknieciem, co 3-4 godziny, w nocy ostatnio juz nawet co 4-5. Ostatnio tez mial ochote na czestsze przystawianie, ale to przez upaly lub ten wzrost jakis tam - akurat 7 tydzien leci.

A moj Julek jest tak glodny ze czasami 3 razy go przykladam - tzn prawa piers, lewa, prawa :szok::tak:

czasmi zje z jednej - u mnie nie ma zadnej reguly :no:
no i karmienie zajmuje mi wieksza czesc dnia :szok:;-)

reklama
A ja mam pytanie do dziewczyn karmiących butelką. Jak to jest z mieszankami? Jakie mieszanki podajecie swoim maluszkom? Czy dobierał Wam je pediatra czy Wy sami? I dlaczego akurat takie a nie inne?

My podajemy Enfamil Premium.

Do góry