reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wszystko o RUCHACH PŁODU

Witam serdecznie. Mam takie pytanie. Czy muala któraś z Was taką sytuację że poczulyscie ruchy dzidzi a kilka dni później nic. Jestem obecnie w 17 tc. To moja kolejna ciąża. Kilka dni temu poczulam pierwsze ruchy a dzisiaj nic. Czy powinnam się martwić?

reklama
Witam serdecznie. Mam takie pytanie. Czy muala któraś z Was taką sytuację że poczulyscie ruchy dzidzi a kilka dni później nic. Jestem obecnie w 17 tc. To moja kolejna ciąża. Kilka dni temu poczulam pierwsze ruchy a dzisiaj nic. Czy powinnam się martwić?
Zupelnie normalne.

Jak pisałam wcześniej, pierwsze ruchy poczułam 13 tc a do 20tc zdarzało mi się po kilka dni ciszy. Z maleństwem wszystko ok. Także to zupełnie normalne.

Dziękuję Wam dziewczyny. Pierwszą ciążę przezywalam 10 lat temu więc juz nie pamiętam jak to jest [emoji4] później bardzo długo się staraliśmy, 3 poronienia po drodze i teraz w końcu się udało. I dlatego jestem taka przewrazliwoona[emoji33] ale trochę mnie uspokoilyscie bo wizuta dopiero za 2 tygodnie.

To i ja zapytam. Po 7 latach kolejna ciaza więc czuje się jak bym zaczynała wszystko od nowa. Kilka dni temu poczułam prawdopodobnie ruchy maleństwa, potem kilka dni ciszy i dziś znowu. Ale dziś prawie cały dzień, sporo i często tych ruchów. Ewidentnie w miejscu gdzie wyczuć można macice. Jak często odczuwacie/odczuwalyscie pierwsze ruchy malucha.

Dzisiejszej nocy spać nie mogłam tak się ruszała. Dodatkowo jeszcze dwa ataki epi miałam. Nie wyspana jestem. Mam nadzieję, że w dzień się zdrzemnę. Jestem w 34tc

Między 18 a 24. Literatura podaje nawet 14 tydzień, ale to w przypadku kolejnych ciąż, gdy mama już zna to uczucie z ciąż poprzednich. Nadwaga/otyłość też może mieć wpływ na odczuwanie.

Trzeba jak zawsze pamiętać, że każda kobieta i każda ciąża są inne.

Ja w 14 i póki co nie czuję ;)

reklama
Ja jestem w 11 tc. Kiedy najwcześniej mogę zacząć czuć ruchy dziecka? :)

To nie reguła. Niektóre kobiety czują już ok 16 tygodnia, a inne po 20. Ja sama zaczęłam coś czuć w granicach 21 tygodnia. Najpierw były to bulgotki, albo lekkie pulsowanie. Później, z kolei jest to bardziej subtelniejsze pukanie w brzuch od środka. Aktualnie dzidzia zmieniła pozycje i teraz obija mi pęcherz stópkami (24 tydzień) 😅😅
Zapomniałam dodać, że to moja pierwsza ciąża🤗

Do góry