reklama

Wyniki badań - normy, wątpliwości :)

reklama
aniawos idz na czczo tak jak z Iga i tyle. Potem sie okaze ze lekarz glupio gadal i trzeba badanie powtorzyc wiec lepiej nie ryzykowac. Ja mam niestety tez 75g wiec 2 godziny bez jedzenia. Nie wiem jak to wytrzymam zeby do 12tej nic nie jesc :baffled:Zobaczymy w nastepnym tygodniu bo wtedy mam glukoze

Pobrania krwi są dwa: pierwsze tuż przed wypiciem roztworu, drugie po godzinie od wypicia.
Teoretycznie nie trzeba być na czczo, wystarczy być, co najmniej 1 godz. po posiłku, ale zwyczajowo test wykonuje się z rano, z innymi badaniami.

Zobaczcie co znalazłam na jakiejś stronce..
ale i tak zrobię tak jak z Igą na czczo. Wypiję 50-tkę i po godzinie na badanie, przy okazaji zrobię morfologię..a potem zjem:-)

Ania a może zadzwoń do tego laboratorium gdzie będziesz robiła badanie i tam powinni Ci powiedzieć jak to jest, bo też mi się wydaje dziwne to co lekarz powiedział. Zresztą nawet jak szukam informacji w necie o tym badaniu to piszą że się robi na czczo...

Mira ja też miałam się zgłosić po dwóch godzinach. A czy to nie jest tak że jak się pije 50 g to sie zgłasza po godzinie a jak 75 g to po dwóch? Coś mi się chyba takiego obiło o uszy... No i pierwsze kłucie na czczo, potem picie glukozy, potem nie mogłam nic jeść ani pić i jak najmniej sie ruszać (to akurat nie wiem dlaczego) no i po dwóch godzinach wrócić na drugie pobranie.

nalka,dokładnie o to chodzi, a niewolno zbytnio się ruszac aby metabolizm się nie zmieniał bo może wynik być małoprawdopodobny. Można też tak jak pisze ania zjeść godzine wcześniej i pożniej wypic i w ależności od ilości glukozy czekać bez jedzenia i picia na drugie pobranie.

Ja dziś miałam krzywą cukrową. Pojechałam na czczo zgodnie z zaleceniami. Miałam też pobranie krwi. Sprawdzili mi poziom cukru na czczo 82 wypiłam 50 i po godzinie miałam 122 powiedzieli mi że mieszczę się w normie . Wypicie nie było trudne ale po tej godzinie miałam taką zgagę że :szok:

No właśnie żadna tak nie miała i ja już zgłoopiałam..mam ją wypić i iść na badanie po godzinie. Tak miałam z Igą, też pobierane raz, po wypiciu, przed nie musiałam. Teraz tylko to jedzenie mi się "wkradło" i jakoś nie mogę tego zrozumieć. Może poprostu zrobię tak jak miałam z Igą, wypiję na czczo glukozę pójdę na badanie i dopiero po zjem..chyba najprościej.

Ja mam wypić glukozę godzinę przed wizytą i tylko raz będę kuta, tak jak ty. Poza tym z racji tego,że wizyta mam późno ( robię wyniki w gabinecie mojego gina), to położna napisałą mi,że min 4 godziny przed pobraniem nie powinno się nic jeść, ale z racji godziny mogę pić wodę i coś tam przekąsić.

Cześć dziewczynki:-)

Jestem już po glukozie i było tak jak wczoraj napisałam: na czczo najpierw krew, potem wypiłam glukoze 50 i po godzinie znowu krew, absolutnie nie mogłam nic zjeść ani wypić.
Jeśli chodzi o czas od wypicie to pobiera się też po 2 godzinach jak niektóre z Was mają. Z tym jedzeniem to ja już zgłupiałam ale widac zależy od laboratorium, u mnie przed żadnym badaniem nie wolno jeść, teraz nawet na tsh każą być na czczo co mnie zdziwiło ostatnio bo zawsze robiłam jedząc wcześniej ale z tego co mi pielęgniarka powiedziała to zależy od wymogów laboratorium do któego krew jedzie na badania.

Powodzenia na glukozie, nie jest tak strasznie:-)

reklama
ja miałam przed gukozą poziom 78 a po 2 godzinach po wypiciu 75g miałam 72 ! tyle ze wcześniej mój cukier na czczo był też niski 72. Taką mam już urodę. Z Kingą w ciązy miałam glukozę 70 przed wypiciem 50g a po 78. A jak mi sprawdzili po 2 godzinach od wypicia tego 50 g to już było znów 70 (takie dziwne miałam bo w szpitalu)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry