Dziewczyny wyluzujcie, nikt chyba nie ma zamiaru się tu licytować :-)
Ja napiszę tak a propos wyprawki dla mojej Córci: to nasze pierwsze dziecko więc wiadomo, że chciałoby się wszystko. Z niektórych zrezygnowałam bo w końcu wydały mi się zbędne (sterylizator parowy, podgrzewacz) aczkolwiek, jeśli w czasie "użytkowania" dzidźki uznam je za niezbędne to kupię. Na samą wyprawkę wydaliśmy około 7500zł, ale tylko z tego powodu, że udało nam się wyczarować większą kasę, na którą nie liczyliśmy, więc mogłam kupować wszystko to co chciałam i nie oszczędzać specjalnie.
-wózek BBC 3w1 - 2600zł- na All dobry deal, bo wersja kolorystyczna z 2009
- mebelki (zestaw łóżeczko+ materac kpg, przewijak, komoda, szafa, regał, półka) - 1750zł - posłuży na kilka lat, jedynie łóżeczko wymieni się na większe
- huśtawka FP - 530zł
- wanienkę dostałam po bratanicy TŻta
- ciuszki : część dostałam używanych, podostawałam też nowe (w ramach prezentu urodzinowego :-)), a kupiłam i używane i nowe (głównie na promocjach w Smyku itp)
- pierdołki tj: pieluchy tetrowe i flanelowe, zawieszki do wózka, nożyczki, szczotka, frida, laktator, parę butelek TT bo mam zamiar karmić piersią, pieluchy (kupiłam Pampers- zobaczymy czy będą ok dla Młodej), kocyki, śpiworek, prześcieradła itp. - nie wiem ile dokładnie kosztowało
- pościel z wypełnieniem Amy - 1kpl (poduszka, kołderka, rożek, ochraniacz, przybornik- nie świrowałam z baldachimem) - ok.300zł
- kosmetyki Nivea Baby - poniżej 100zł- w Rossmanie mają dobre ceny
- farba do pokoiku, lampa, literki na ścianę i inne ozdoby kolejne parę stów
Już nie pamiętam co tak dokładnie jeszcze kupiłam i ile kosztowało, ale wiem, ze na samym Allegro wydałam jakieś 6500zł, więc liczę ten dodatkowy 1000zł w sklepach stacjonarnych.
Dodatkowo ginekolog przez długi okres co 2 tyg bo miałam zagrożoną ciążę: 1540zł (a czeka mnie jeszcze 1 wizyta za 2 tyg, no chyba, ze urodzę

) + usg w 13 tc 130zł+ połówkowe w 21tc z 4D 280zł + liczne badania (morfo, mocz, toxo, gr krwi itp), które przez długi czas musiałam robić we własnym zakresie (jak zmieniłam gina w 23tc to dostaję skierowania i mam za free) ok 500zł + duphaston na potrzymanie ciąży 3x1 do 20tc- ok. 400zł.
Ogólnie trochę się tego zbiera w trakcie tych 9 miesięcy :-)
Co do kupowania rzeczy drogich czy tanich... Hmmm, zależy co komu służy :-) Moja koleżanka używała Pampersów, a jak jej córeczka miała 6 miesięcy to wypróbowała Dada z Biedronki i jest bardzo zadowolona. Więc, skoro nie straciła na jakości i komforcie dziecka, to po co przepłacać?
Ja kosmetyki kupiłam Nivea Baby- dla mojej wrażliwej skóry są ok więc mam nadzieję, że dla Małej też się sprawdzą. Ale w sklepach patrzyłam na ceny. Zawsze uważałam, że nie ma sensu kupować czegoś w pierwszym lepszym sklepie nie patrząc ile kosztuje, skoro można poszukać gdzie indziej i na tym samym produkcie zaoszczędzić nawet parę złotych

Ja np. lubię ciuszki dziecięce Coolclub ze Smyka, ale kupowanie ich sprawiło mi większą przyjemność jak była przecena i kombinezonik, który kosztował 120zł kupiłam za 40zł :-)
Mój wymarzony wózio mogłam kupić w Mama i Ja pewnie za dobre 3500-4000zł, ale wyczaiłam dobrą aukcję na All za 2600zł i jestem bardzo zadowolona :-)
Qlfon dzieci dużo kosztują, ale ile radości dają :-)