reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

reklama
ja podobnie jak MAyo - kokos-pianka-kokos z DANPOLA ponoć jedyni mają atest Inst. Matki i Dz., poza tym jest bardzo ładnie wykonany, cena ok. 72-75 zł w sklepie, zdecydowałam po tym jak dr Piotr Z. z TVN polecił, lateks lub kokos, gdzieś o tym już ktoś pisał na forum

no własnie ja powoli rozglądam się za kocykami i tak zastanawiam się jakie kupić tzn. z czego? tyle teraz tego na rynku :confused: chciałabym dwa takie mniejsze i jeden taki właśnie większy rozmiar jak Tobie Przczółko udało się kupić :happy2:

co do książki to też jestem zadowolona z jej zakupu :-)

właśnie zauważyłam że kocyki o wymiarze 100x140 nie jest wcale tak łatwo na allegro znaleźć. a jeszcze jak ma się już jakiś wymyślony kolor i wzór to chyba jest to niemożliwe. Ja kupiłam u mnie w mieście w sklepie z materiałami i firankami. A i cena była nie wysoko, na allegro są trochę droższe a i przesyłka dochodzi. Czasem jednak warto rozejrzeć się w sklepach.

Ja nie mogę powiedzieć nic z własnego doświadczenia ale tylko to co powiedziała mi położna ze szkoły rodzenia.
-Termentiol+sudocrem (mieszamy) używamy tylko gdy są odparzenia bo te leki mają za zadanie wyszyć.
- do pupy może być np. alantan maść ( ja sprawdziłam na sobie po solidnym spaleniu na słońcu i jest ok)
- do mycia lepiej zacząć od zwykłego mydełka, jeśli będą jakieś problemy ze skórą to wtedy przechodzimy na te "specjalne"
- nawilżamy skórę tylko gdy jest taka potrzeba i zwracamy uwagę na fałdki na rączkach i nóżkach,
- co do zasypki to jest dobra czy pieluchach tetrowych?( bo wtedy skóra oddycha) przy jednorazowych zasypka się ruluję itp.,
- buzię przemywamy przegotowaną wodą
- pępuszek pielęgnujemy spirytusem.

kinguś chyba dobrze radzisz:-) ja kupiłam oilatum, ale ciągle zastanawiam się czy nie kupić jeszcze zwykłego mydełka Bambino i myć w tym bambino normalnie, a w Oilatum tak z raz czy 2 razy w tyg.

pięknie :-), a i wózeczek widzę że gotowy

Dziewczyny bardzo proszę poradźcie, jaki najlepiej kupić materacyk?
Zamawialiśmy dziś łóżeczko, jednak przy materacu zwariowaliśmy. Jeden sprzedawca doradza tylko i wyłącznie sprężynowe (bo rzekomo nie odkształcają się), drugi lateksowe, kolejny odradza lateksowe (bo rzekomo dziecko się poci).... usłyszałam też dziś, że od gryki się odchodzi, bo jak się zamoczy to może tam coś urosnąć (pleśń itp :errr:). Do tej pory byłam przekonana do zakupu gryka-kokos, ale teraz już zupełnie nie wiem... :confused2:
ja mam gryka-pianka-kokos

Pszczółka dzięki za info. zaćmienie umysłu miałam ;-)

eee to ja mam ostatnio problemy z jasnym wyrażaniem się ;-)

Ja też raczej kupię kokos-pianka-kokos, przy pierwszym się sprawdził super, to po co kombinować z innym.

Dziewczyny, a czy pod prześcieradełko będziecie podkłądały jakąc ceratkę, czy coś? Bo jak to z dziećmi bywa to pewnie nie raz, nie dwa coś się zamoczy... Tylko, że tak się zastanawiam, czy wtedy maleństwo nie będzie się pociło, i czy to będzie przepuszczało powietrze...
Opróćz tego chciałam się zapytać dziewczyn z Wrocławia i okolic, czy znają jakiś taki sklep, czy coś teog typu gdzie jest wszystko dla dzieci? Począwszy od smoczka, a zakończywszy na wózkach? Pamiętam, że moja mama tak kupowała dla brata w Gdańsku. Albo ogólnie do polecenia jakiś sklep z artykułami dla dzieci. Ja nie znam w ogóle tego miasta, u nas w Lubinie tez nie, ale sądzę, że we Wrocławiu będzie po prostu większy wybór. i jak już się raz pojedzie to by zrobić konkretne zakupy. Jeżeli chodzi o łóżeczko i komodę to będzie to robił mój tato, któy ma firmę stolarską. Komody nie chcę za wysokiej bo planuje by mi służyła także jako przewijak. A te meble będą w kolorze orzechu. Sporo pościeli mam po małym bracie w naprawdę dobrym stanie i z baldachimami dwoma. Ja planuje kupić na allegro jeszcze jeden komplet i miękki przewijak. tylko za dużo tych kolorów mają i człowiek zdecydować się nie może:-p

Dziewczyny, a czy pod prześcieradełko będziecie podkłądały jakąc ceratkę, czy coś? Bo jak to z dziećmi bywa to pewnie nie raz, nie dwa coś się zamoczy... Tylko, że tak się zastanawiam, czy wtedy maleństwo nie będzie się pociło, i czy to będzie przepuszczało powietrze...:-p
Ja zakupilam ceratki ale na poczatek chyba zaryzykuje i nie bede uzywac. W koncu podobno Pampersy nic nie przepuszczaja a tez sie martwie ze okruszek bedzie sie pocil..Tylko pod glowke chce podkladac pieluszke tetrowa w razie ulania.

Ja nie będę używała ceratek, nie używałam wogóle za pierwszym razem i myślę, że tym razem też przeleżą w szafce. Za to na prześcieradełko kładłam dość długo flanelową pieluchę i na niej leżał maluszek, wydawało mi się ona przyjemniejsza niż frotte prześcieradło i łatwiej zmienić w razie ulania lub przesikania samą pieluchę niż całe prześcieradełko. A przy małym ulaniu to wystarczyło zmienić pieluchę na nową, prześcieradło pozostawało suche.

reklama
ja też wczoraj już zakupiłam pampersy chusteczki 2paczki gąbkę do wanienki żeby dziecko się nie ślizgało i pojemnik na butelki żeby trzymało ciepło jak będziemy na spacerku i 2szt.body a sobie szlafroczek do szpitala

Do góry