reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

wyprawka dla sierpniowych skarbeczkow :D

Kolejność zdaniem Sroczki jeśli chodzi o pranie :-)

Załączniki

• 1429850121659.jpg
    1429850121659.jpg
    17,5 KB · Wyświetleń: 71
reklama
W ogóle dziewczyna uważa, po dokłądnej analizie produktów, że najlepiej nie oliwić dziecka, chyba, że trzeba i kąpać w naturalnym...
Wklejam o eko-kąpielach:
[h=3]Eko kąpiele[/h]

Staram się ograniczyć używanie "chemicznych" kosmetyków do minimum. Nie uważam, żeby było konieczne "hartowanie" dziecka chemią. Wciąż robię rekonesans kremów i balsamów (o tym wkrótce).
Cięgle walczymy z powracającymi potówkami, gdyby Mały Rycerz lubił leżeć na golasa to bym go tak kładła w dzień, niestety ewidentnie krępuje go ten stan więc jesteśmy skazani na ubieranie. Niestety choćbym nie wiem jak lekko go ubrała potówki się pojawiają prędzej czy później.

Pod jednym z postów PieluszkomMania prowadząca bloga PieluszkoMania Hand Made przypomniała mi o "eko-kąpielach" podsuwając link do Kąpiel dla alergika i skóry z AZS - naturalna w płatkach owsianych .
Ja pogrzebałam w starych książkach i znalazłam jeszcze kilka innych przydatnych kąpieli.

1. Kąpiel w Płatkach owsianych

Naturalna nawilżająca kąpiel w płatkach owsianych:
2 filiżanki płatków owsianych namaczamy w wodzie- pozostawiamy na około 30 minut
następnie gotujemy płatki w tej wodzie około 30 minut
studzimy i przelewamy wywar do wanienki którą uzupełniamy ciepłą wodą:)
Można szkraba myć w samym wywarze, lub płatki odsączyć - jeśli szkrab uwielbia łapać drobiazgi i wszystkiego chce spróbować ( jak nasz:))
Gotowe:)

płatki można także zmielić na mąkę- wówczas mączke owsianą gotuje się szybciej i nie trzeba bawić się w odławianie płatków owsianych- obawiać się o ewentualne zatkanie odpływu:)

Dzieciaczka kąpiemy w takim mlecznym, lekko lepkim roztworze, nie spłukujemy - natłuszczanie wszelakimi oliwkami jest zbędne, gdyż wywar z płatków owsianych pozostawia naturalną warstwę ochronną.

przepis pochodzi z bloga: PieluszkoMania Hand Made

2.Kąpiel w krochmalu

Ma działanie łagodzące i wygładzające, znakomicie radzi sobie z potówkami.
Są dwa sposoby na taką kąpiel.
1. Gotujemy krochmal. Na każdy litr wody używamy około 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Gotujemy jak kisiel, a następnie dolewamy do kąpieli. Woda w wanience powinna wydawać się "śliska", ale nie glutowata :).
2. Do wanienki z wodą do kąpieli wsypujemy mąkę ziemniaczaną i w takim roztworze myjemy malucha.

3.Kąpiel w rumianku

Działą łagodząco i odkażająco.
Zaparzyć 20g rumianku w około pół litra wody (można użyć rumianku w torebkach). Przygotowany zaparzony roztwór wlewamy do wanienki - woda powinna mieć kolor piwa :) .

4.Kąpiel w korze dębu

Działa odkażająco, wysuszająco.

20dag kory gotujemy 2 godziny w dwóch litrach wody. Wlewamy do wanienki z wodą do kąpieli.

5.Kąpiel w nadmanganianie potasu

Jeżeli potówki przyjmują "formę ekstremalną" jest znakomita, działa odkażająco i wysuszająco.

Rozpuszczamy kilka kryształków w wodzie w której mamy kąpać naszego malucha - woda ma mieć różowy kolor.

reklama
Ja biore nieva bo sprawdzily sie u mojej mlodszej siostry i nadal sie sprawdzaja :D

poza tym i tak i malucha umyja w nivei bo szpital wspolpracuje z nia :-)

Mam wszystko z nivea + na pierwszy miesiac z Oilatum :)

Kosmetyki lepiej wieczesniej kupic... mi ponad 250 zł wyszlo na kosmetyczna wyprawke

Do góry